Κ. Μελέτης: «Το Eurohoops Olympia Basketball Camp θα είναι και φέτος ένα covid free camp»

Για πολλούς γονείς το τέλος της σχολικής σεζόν σημαίνει… άγχος. Που θα πάνε τα παιδιά; Πως θα καλυφθούν οι αρκετές ελεύθερες ώρες; Θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους άθλημα και κυρίως πως θα βγουν «κερδισμένα» μέσα από τη συμμετοχή τους σε κάποιο καλοκαιρινό προπονητικό πρόγραμμα; Είναι μερικές από τις αγωνίες που «τρώνε» τους γονείς, πολλοί εκ των οποίων αναζητούν άμεσες απαντήσεις σε αυτά. Και τώρα, στη μετά-covid εποχή, ένα επιπλέον ερώτημα είναι το κατά πόσο θα είναι ασφαλή τα παιδιά στο camp που θα επιλέξουν να στείλουν τα παιδιά τους. Εδώ έρχεται το Eurohoops Olympia Basketball Camp να δώσει λύσεις και απαντήσεις… Ένα προπονητικό camp με προϋπηρεσία 17 ετών, που κάθε χρόνο θέτει υψηλά στάνταρ για τη συμμετοχή των νεαρών αθλητών και αθλητριών σε αυτό και γι’ αυτό υπάρχει και αξιολόγηση των τεχνικών δεξιοτήτων όσων επιλέγονται πριν βρεθούν στις εγκαταστάσεις του camp. «Πρέπει να γνωρίζουμε το επίπεδο των μικρών αθλητών ώστε να τους εντάξουμε στο κατάλληλο προπονητικό πλάνο που θα τους βοηθήσει ουσιαστικά», μας αναφέρει ο τεχνικός διευθυντής του προγράμματος Κωνσταντίνος Μελέτης, ο οποίος μας μιλά και για την μετά-covid εποχή και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα νέα δεδομένα στο Eurohoops Olympia Basketball Camp. «Στο EOBC έχουμε την εμπειρία αλλά και την δυνατότητα να εφαρμόσουμε στο μεγαλύτερο βαθμό κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους μετάδοσης του covid-19 […] Νιώθουμε σίγουροι ότι θα είμαστε και φέτος ένα covid free camp», τονίζει ο Κωνσταντίνος Μελέτης, μιλώντας στο infobasket.gr.

Τα τμήματα υποδομών είναι η βάση της πυραμίδας του αθλητισμού. Ποιοι είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα πρέπει να προετοιμάζονται οι νεαροί αθλητές και αθλήτριες;
«Γνώση – δεξιότητες – αξίες -στάσεις… Η αθλητική ανάπτυξη είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία η οποία μπορεί και πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία του παιδιού προς την ενηλικίωση.
Η έκφραση συναισθημάτων η κοινωνικοποίηση η επίτευξη στόχων αρχικά ατομικών και στην εξέλιξη ομαδικών είναι λίγα από τα προνόμια που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός στις μικρές ηλικίες.
Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ένα δομημένο σύστημα αθλητικής εκπαίδευσης στις αναπτυξιακές ηλικίες προσαρμοσμένο σε κάθε άθλημα ξεχωριστά ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τα προνόμια του αθλητισμού στα παιδιά.
Η επιστημονική προσέγγιση μετάδοσης γνώσης θα μας φέρει κάθε επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο πρέπει να έχει σαν βασική στόχευση την ανάπτυξη ανθρώπων με υγιές πνεύμα και σώμα.
Αυτή θα είναι και η αφετηρία που θα δημιουργεί το σταυροδρόμι για τις περαιτέρω επιλογές».

Επιστρέφουμε σε μία… λεγόμενη κανονικότητα, μετά από αποχή πολλών μηνών. Ποια τα βήματα που θα πρέπει ν’ ακολουθηθούν, ώστε η ενσωμάτωση των νεαρών αθλητών και αθλητριών σε αυτή την «αθλητική καθημερινότητα» να εμπεριέχει όσο το δυνατόν λιγότερους κινδύνους.
«Θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να μετριάσουμε τον ενθουσιασμό της επιστροφής όλων μας. Είναι μια δύσκολη επαναφορά και πρωτόγνωρη, οπότε θα πρέπει να κάνουμε προσεκτικά συστηματικά βήματα ώστε να προστατέψουμε τα παιδιά από κινδύνους τραυματισμών και ταυτόχρονα να τους θυμίσουμε ξανά πόσο υπέροχο είναι να αγωνίζεσαι, γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της πολύμηνης αποχής να ξεχάσουν τα παιδιά τι σημαίνει παίζω, προπονούμαι προσπαθώ αγωνίζομαι».

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν πλέον γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, είναι αυστηρά. Σε ποιο βαθμό εφαρμόζονται από το Eurohoops Olympia Basketball Camp;
«Στο EOBC έχουμε την εμπειρία αλλά και την δυνατότητα να εφαρμόσουμε στο μεγαλύτερο βαθμό κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους μετάδοσης του covid-19. Τόσο η εμπειρία μας από το προηγούμενο καλοκαίρι όσο και η βαθιά γνώση του αντικειμένου από τον Dr Δημήτρη Νικολάου ο οποίος ηγείται της ιατρικής ομάδας του EOBC, μας κάνει να νιώθουμε σίγουροι ότι θα είμαστε και φέτος ένα covid free καμπ».

Στο Eurohoops Olympia Basketball Camp γίνεται μία πρώτη αξιολόγηση των συμμετεχόντων παιδιών πριν αυτά βρεθούν στον χώρο όπου πραγματοποιείται το κύριο σκέλος του camp. Γιατί γίνεται αυτό;
«Η αξιολόγηση τεχνικών δεξιοτήτων διενεργείται διότι πρέπει να γνωρίζουμε το επίπεδο των μικρών αθλητών ώστε να τους εντάξουμε στο κατάλληλο προπονητικό πλάνο που θα τους βοηθήσει ουσιαστικά. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι το παιδί θα δεχθεί την καλύτερη προπονητική παρέμβαση και ταυτόχρονα διατηρούμε ένα υψηλό επίπεδο προπόνησης σε σχέση με τις προδιαγραφές του κάθε προπονητικού πλάνου».

Τι θα πρέπει να εξετάζει/ελέγχει ένας γονέας όταν αποφασίζει να στείλει το παιδί του σ’ ένα αθλητικό camp;
«Η προσωπική μου άποψη μετά από 17 χρόνια εμπειρίας είναι ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε το προπονητικό κάμπ από ένα απλά αθλητικό καμπ. Αυτή είναι η διαφορά του Eurohoops Olympia Basketball Camp, εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα πλάνο από διαφορετικά προπονητικά προγράμματα που έχουν εξειδικευμένο στόχο και είναι ολοκληρωμένα, απευθύνονται σε παιδιά καλαθοσφαιριστές που θέλουν μέσα από αυτή την διαδικασία να βελτιώσουν κομμάτια του παιχνιδιού τους.
Ταυτόχρονα οι μικροί αθλητές και αθλήτριες θα μάθουν την μεγάλη αξία της μεταβατικής περιόδου και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ατομική εξέλιξή τους.
Τέλος θα μάθουν ή καλύτερα θα ζήσουν με ποιόν τρόπο είναι εφικτό να διασκεδάζεις και να βελτιώνεσαι στο άθλημα που αγαπάς».

Ο περιβάλλον χώρος στον οποίο πραγματοποιείται ένα camp, κατά πόσο επηρεάζει-βοηθάει τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτό;
«Σίγουρα επηρεάζει το περιβάλλον κάθε δράση, άλλωστε το φόντο σε μια εικόνα δίνει ένα βασικό στίγμα. Στο EOBC επιλέξαμε έναν τόπο που αποπνέει μια μαγεία, την μαγεία του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Η αρχαία Ολυμπία, αποτελεί το σημείο στο οποίο αποτίει φόρο τιμής ο παγκόσμιος αθλητισμός. Όταν προπονείσαι μέσα σε αυτό το περιβάλλον και αφουγκράζεσαι τις αξίες και το πνεύμα του Ολυμπισμού σίγουρα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για κάθε εκκολαπτόμενο μικρό αθλητή του μπάσκετ!».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει ένα παιδί για να συμμετάσχει στο Eurohoops Olympia Basketball Camp;
«Θέλουμε να… θέλουν! Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό, να επιθυμούν να βελτιωθούν να μάθουν, να μας επιτρέψουν να τους δείξουμε πόσο μαγικός είναι ο κόσμος του μπάσκετ και να φανταστούν μέσα από αυτή την διαδικασία πόσα μεγάλα πράγματα μπορείς να κάνεις όταν προσπαθείς και στοχεύεις».

Το Eurohoops Olympia Basketball Camp συμπεριλαμβάνεται στα δύο κορυφαία προπονητικά camps της Ευρώπης έχοντας λάβει διεθνή αναγνώριση από τους πιο σπουδαίους προπονητές και αθλητές. Πόσο σε… αγχώνει αυτό εσένα ως Κωνσταντίνο;
«Αποτελεί για εμένα αλλά και για όλη την προπονητική ομάδα μεγάλη τιμή αυτός ο χαρακτηρισμός. Δεν με αγχώνει και θεωρώ δεν αγχώνει κανέναν από τους προπονητές του EOBC αυτή η ευθύνη της εξαιρετικής φήμης. Το μόνο που μας δίνει δημιουργικό άγχος είναι η αγωνία μας να ανταποκριθούμε κάθε χρόνο στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των μικρών αθλητών που επιλέγουν εμάς να τους προσφέρουμε τις γνώσεις μας».

Θεωρείς ότι θα πρέπει να υπάρξει μία εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των αναπτυξιακών τμημάτων των σωματείων, αλλά και της ομοσπονδίας, ούτως ώστε να μην χάνονται ταλαντούχοι αθλητές;
«Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε την αναπτυξιακή ηλικία στο μπάσκετ. Νιώθω ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι εξελίξεις μας ξεπερνούν, δεν μπορούμε να περιμένουμε να ξεπηδήσει ξαφνικά και ευκαιριακά ένα μεγάλο ταλέντο για να παίρνουμε ανάσα για το μέλλον του αθλήματος. Θα πρέπει να συστηματοποιήσουμε τον τρόπο που θα δημιουργούμε εμείς το μέλλον και την εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ».

Θα έπρεπε κατά τη γνώμη σου να υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο αναπτυξιακό μπάσκετ και τον σχολικό πρωταθλητισμό;
«Θα έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει πραγματικός σχολικός αθλητισμός για να αναφερθώ σε κάτι τέτοιο, αντίθετα βλέπω εκεί άλλο ένα μεγάλο κενό, το οποίο μάλιστα πολύ έντονα απορρίπτει τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό ως κάτι υποδεέστερο, άλλο ένα τραγικό λάθος το οποίο ξεκινά από την κουλτούρα μας και φθάνει έως τις λάθος στρατηγικές επιλογές της κεντρικής εκπαιδευτικής πολιτικής».