Παπανικολάου: “Πάνω απ’ όλα η ομάδα”…

Τα δύο συνεχόμενα τρίποντά του στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου κόντρα στη Σλοβενία, αλλά και το πάθος του Κώστα Παπανικολάου έδωσαν το έναυσμα που χρειαζόταν η ελληνική ομάδα σ’ αυτό το κρίσιμο ματς. Ο νεαρός παίκτης, πάντως, δεν στέκεται στη δική του συμβολή στη νίκη, αλλά βάζει πάνω απ’ όλα την ομάδα, θέτοντας σαν στόχο να πετύχει το αντιπροσωπευτικό μας το απόλυτο στην δεύτερη φάση…

“Θέλαμε πολύ να αρχίσουμε με νίκη στη δεύτερη φάση, τόσο για να μαζέψουμε βαθμούς, όσο και για την ψυχολογία. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση, αλλά δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμη, γιατί κανείς δεν ξέρει τι αποτελέσματα θα υπάρχουν στα άλλα ματς. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε συγκεντρωμένοι σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο”, σχολίασε ο Παπανικολάου αναφερόμενος στο ματς με τη Σλοβενία και πρόσθεσε: “Δείξαμε χαρακτήρα, συγκέντρωση και υπομονή. Οι πιο έμπειροι ηρέμησαν την ομάδα και ‘μίλησαν’ σε καταστάσεις που ήταν δύσκολες. Τέλος καλό, όλα καλά, πήραμε το παιχνίδι και πάμε παρακάτω”.

Όσον αφορά την πρόοδο της εθνικής ομάδας τόνισε: “Η ήττα από τα Σκόπια μάς πείραξε πολύ όλους. Σε αυτό το ματς δεν παίξαμε καθόλου, δεν κάναμε τίποτα από αυτά που είχαμε προετοιμάσει και μπορούμε να δείξουμε μέσα στο γήπεδο. Το αποτέλεσμα αυτό μας βοήθησε τελικά, γιατί στη συνέχεια βελτιωθήκαμε στην άμυνα που είναι το βασικό μας στοιχείο και βρήκαμε ρυθμό στην επίθεση”.
Κληθείς να σχολιάσει την προσωπική του απόδοση τόνισε: “Ήταν σημαντικό για μένα να μπουν αυτά τα σουτ. Όμως δεν έκανα κάτι παραπάνω ή κάτι λιγότερο από ό,τι θα έκανα σε κάθε περίπτωση. Ήμουν ελεύθερος, πήρα τα σουτ και μπήκαν. Αν δεν έμπαιναν, ίσως το παιχνίδι να εξελισσόταν διαφορετικά. Μέχρι τώρα ήμουν άστοχος. Έτσι είναι τα σουτ, άλλες μέρες θα μπουν, άλλες όχι. Δεν το σκεφτόμουν και δεν φόρτωνα τον εαυτό μου με άγχος. Κοιτούσα να κάνω τη δουλειά μου, να μπαίνω μέσα, να δίνω ενέργεια στην ομάδα, να βοηθώ στην άμυνα και στα ριμπάουντ. Από τη στιγμή που χθες μπήκαν και τα σουτ, ήταν μία έξτρα βοήθεια στην ομάδα. Σημασία έχει ότι πήραμε τη νίκη. Αυτό που μένει στο τέλος είναι τι αποτέλεσμα θα φέρει η ομάδα. Το τι θα κάνει ο κάθε παίκτης ξεχωριστά δεν έχει καμία σημασία, αν η ομάδα του αποτύχει”.

Τέλος αναφέρθηκε στο επόμενο παιχνίδι κόντρα στη Ρωσία: “Το φιλικό που παίξαμε με τη Ρωσία στην Κύπρο δεν έχει σχέση με το αυριανό ματς. Οι διαφορές είναι τεράστιες με ένα επίσημο ματς στη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ. Η Ρωσία είναι μια πολύ δυνατή και πλήρης σε όλες τις θέσεις ομάδα, με πολλή ενέργεια και πολύ καλή άμυνα. Εμείς θα πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι και να παίξουμε την άμυνα των τελευταίων τριών αγώνων, για να έχουμε πιθανότητες να διεκδικήσουμε τη νίκη. Στόχος μας είναι να κάνουμε το τρία στα τρία στη δεύτερη φάση ή έστω όσες περισσότερες νίκες μπορούμε, να πάμε στην οκτάδα και να δούμε στη συνέχεια τον αντίπαλό μας. Όλες οι ομάδες στο άλλο γκρουπ είναι δυνατές, όχι μόνο οι τέσσερις που θα προκριθούν τελικά, αλλά και οι έξι. Δεν θα υπάρξει εύκολο ματς στην οκτάδα. Όμως δεν προτρέχουμε, αφού έχουμε δύο ακόμη ματς στη δεύτερη φάση. Θέλουμε να τερματίσουμε όσο ψηλότερα γίνεται στον όμιλο αυτό και για ψυχολογικούς λόγους”.