Ένα πολύ γερό «χαστούκι» δέχθηκε η εθνική μας ομάδα από την αντίστοιχη της Σερβίας, στο πλαίσιο των φιλικών προετοιμασίας της. Η βαριά ήττα με 93-61 από τους «πλάβι» δύο εβδομάδες πριν το Ευρωμπάσκετ αποτελεί ένα ηχηρό «καμπανάκι» για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που με εμφανίσεις σαν και αυτή κινδυνεύει να μείνει… μετεξεταστέα! Δίχως πάθος, δίχως άμυνα, με κακές επιλογές στην επίθεση, χωρίς καθαρό μυαλό και γενικά έχοντας μία αποκαρδιωτική εικόνα η «επίσημη αγαπημένη», γνώρισε μία δίκαιη συντριβή από τη σερβική ομάδα.

Δικαιολογίες για τη βαριά ήττα μπορούν να βρεθούν αρκετές. Αλλά στα φιλικά παιχνίδια δεν ψάχνεις για δικαιολογίες… Ζητούμενο είναι να εντοπιστούν οι αδυναμίες και να διορθωθούν. Άμεσα μάλιστα, διότι όπως προαναφέρουμε με τέτοιες εμφανίσεις δεν μπορείς να έχεις υψηλές προσδοκίες. Η εθνική μας ομάδα παρουσιάστηκε στο παιχνίδι με τους Σέρβους δίχως τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για την εικόνα της. Μία εικόνα τραγική από μία ομάδα που δεν έδειξε σε κανένα σημείο του ματς, ικανή να ακολουθήσει το ρυθμό που επέβαλλαν οι Σέρβοι.

Οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς έμοιαζαν με μία καλοδουλεμένη μηχανή, είχαν αυτοματισμούς και σαν… μέγγενη «έπνιξαν» την ελληνική ομάδα. Που έψαχνε να βρει τον παίκτη που θα «κουβαλούσε» στις πλάτες του το ελληνικό σύνολο. Αλλά ήταν εμφανές ότι κανείς από τους παίκτες που έριξε στο παρκέ ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Μίσσας δεν είχε τη δυναμική για να αναλάβει αυτό το ρόλο. Όλοι οι διεθνείς κινήθηκαν στη μετριότητα, δεν μπόρεσαν να μπουν σε κανένα σημείο της αναμέτρησης στο ρυθμό του ματς, να βγάλουν πάθος, να έχουν καθαρό μυαλό. Έκαναν αρκετά λάθη, εκβίασαν αρκετές φορές το σουτ (ιδίως από τα 6.75) και «πλήρωσαν» πολλές φορές τις αμυντικές τους αδυναμίες.

Αντιθέτως η άμυνα της Σερβίας ήταν εκείνη που έδωσε το ρυθμό. Το 19-15 στο 9’ ήταν το τελευταίο χρονικό σημείο, στο οποίο η ελληνική ήταν κοντά στους Σέρβους. Από εκεί και έπειτα είδε τη… σκόνη της σερβικής ομάδας, που πάτησε το γκάζι και μετέτρεψε το φιλικό σε μία καλή προπόνηση για εκείνους και σε ένα «βασανιστήριο» για την ελληνική ομάδα. Το επιμέρους 17-0 διαμόρφωσε το 38-15 και το ενδιαφέρον του ματς χάθηκε, αφού οι Έλληνες παίκτες ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσαν να απειλήσουν. Κάποιες προσωπικές ενέργειες του Νίκου Παππά, κάποιες… αναλαμπές από τους Μπουρούση και Πρίντεζη και αυτό ήταν όλο ότι μπορεί να κρατήσει κάποιος από το παιχνίδι. Όπως και την απόφαση του Κώστα Μίσσα να δώσει αρκετό χρόνο συμμετοχής στον Μήτογλου, αλλά και την «παρθενική» εμφάνιση με την εθνική ανδρών του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Η διαφορά στο σκορ απλά αντικατόπτριζε το πάθος και τη διάθεση των δύο ομάδων (66-36, 75-40, 87-50) και το τελικό αποτέλεσμα (93-61) δίνει αρκετή… τροφή για αναζητήσεις στο προπονητικό μας επιτελείο.

Πολλά θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα, με την επιστροφή της ομάδας στην Αθήνα (επιστρέφει την Κυριακή 13/8) και μέσα από τις προπονήσεις που θα έχει στο ΟΑΚΑ. Και φυσικά θα πρέπει όλες οι αδυναμίες που παρουσίασε σε αυτό το φιλικό να μην επαναληφθούν όχι μόνο στα επικείμενα φιλικά ματς με την Μεγάλη Βρετανία στο Λονδίνο στις 18 (προπονητικό) και 19 (επίσημο) Αυγούστου, αλλά πολύ περισσότερο στις επίσημες υποχρεώσεις της εθνικής στο Ευρωμπάσκετ.

Δεκάλεπτα: 23-15, 45-22, 66-36, 93-61

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Μάτσβαν 8, Μπογκντάνοβιτς 14, Κάλινιτς 4, Λούτσιτς 13, Μιλοσάβλιεβιτς 4, Μπίρτσεβιτς 4, Στίματς 8, Λάζιτς 2, Μίτσιτς 7, Γκούντουριτς 8, Γιόβιτς 5, Κούζμιτς 5

ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Καλάθης 2, Μπουρούσης 13, Σλούκας 2, Παππάς 8, Λαρεντζάκης, Παπαγιάννης 2, Πρίντεζης 9, Παπανικολάου 5, Μάντζαρης 9, Αγραβάνης 3, Παπαπέτρου 5, Μήτογλου