Μοσχοβάκης: «Γλυκόπικρη γεύση…»

Τα νιάτα είναι η μόνιμη κατάσταση στο νου του Νίκου Μοσχοβάκη. Είναι η διάθεση της θέλησης να παίζει για πάντα μπάσκετ. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και κάθε Κυριακή στα παρκέ, αυτό απέδειξε και φέτος που παρά τα 36 του χρόνια, εξακολουθεί να είναι από τους κορυφαίους παίκτες της Γ’ Εθνικής και συμπεριλαμβάνεται στους δέκα κορυφαίους σκόρερς της κατηγορίας.

«Σε όλη αυτήν την πορεία μου με βοήθησαν πάρα πολύ και με στήριξαν οι γονείς μου. Εξάλλου, ο  πιο αυστηρός κριτής είναι ο πατέρας μου, έχουμε κάνει… άπειρους τσακωμούς για το μπάσκετ», θυμάται ο ίδιος.

Και πώς να μην είναι… άπειροι, αφού η μπασκετική πορεία του 36χρονου γκαρντ είναι μεγάλη. Ο Νίκος Μοσχοβάκης, έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στον Ερμή Πατρών και το 2000 πήρε μεταγραφή στην Παναχαϊκή, όπου και αγωνίστηκε για επτά χρόνια. Η ΕΑΠ ήταν το επόμενο «σπίτι» του για μία διετία, ενώ μέχρι το 2011 επέστρεψε στην Παναχαϊκή. Τα ακόλουθα πέντε χρόνια έγινε Αιγιώτης, αγωνιζόμενος στον Κεραυνό ενώ φέτος φορά τα χρώματα της Αχαγιάς 82.

Η «πρόωρη» παραμονή της  Αχαγιάς 82,η αλλαγή του προπονητή, η… γεύση της φετινής χρονιάς, η καλύτερη πεντάδα συμπαικτών του και το … κάρφωμα των συμπαικτών του είναι μερικά από τα θέματα που ανέλυσε στο επίσημο σάιτ του συλλόγου, ο έμπειρος γκαρντ.

«Κλειδώσατε» την παραμονή σας στην κατηγορία επτά αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Ουσιαστικά έχετε κάνει το καθήκον σας…

«Μαθηματικά δεν έχουμε κλειδώσει την παραμονή. Θέλουμε μια νίκη επιπλέον, απλά πρέπει να γίνουν απίθανα πράγματα για να μην μείνουμε στην κατηγορία».

-Έχει περάσει από το μυαλό σας το ενδεχόμενο να πλασαριστείτε σε θέσεις για μπαράζ ανόδου;

«Υπάρχει στο μυαλό μας, αλλά νομίζω είναι δύσκολο γιατί δεν έχουμε τις ισοβαθμίες με τις ομάδες που είναι στις θέσεις αυτές».

Περίπου στα μέσα της σεζόν αλλάξατε προπονητή και τη θέση του Σπύρου Δεράου πήρε ο Θανάσης Λιόνας. Είναι γνωστό ότι έχεις εξαιρετική σχέση με τον Σπύρο Δεράο, οπότε η φυγή του σε επηρέασε;

«Με τον Σπύρο είμαστε πολλά χρόνια φίλοι και έχουμε υπάρξει και συμπαίκτες. Σίγουρα με στενοχώρησε η φυγή του, από ‘κει και πέρα όμως στο μπασκετικό κομμάτι εγώ πρέπει να κάνω την δουλειά μου. Εκτός αυτού όμως έχω και πολύ καλές σχέσεις μπασκετικά και μη, και με τον κόουτς Λιόνα, με τον οποίο επίσης έχω συνεργαστεί πολλές φορές. Βασικά, γενικότερα δεν νομίζω ότι έχω κάποιο πρόβλημα με οποιονδήποτε προπονητή έχω συνεργαστεί όπως και νομίζω ότι δεν έχουν μαζί μου.

Έχεις σκεφτεί το μπασκετικό σου μέλλον την νέα αγωνιστική σεζόν ή είναι νωρίς ακόμα;

«Για το μέλλον μου είναι νωρίς ακόμα νομίζω. Να τελειώσουμε με το καλό…»

– Τι «γεύση» σου αφήνει η φετινή χρονιά;

«Η φετινή χρονιά ήταν αν όχι η καλύτερη, σίγουρα από τις καλύτερες όσον αφορά στις σχέσεις με τους συμπαίκτες και το κλίμα στην ομάδα. Είναι σπάνιο αυτό. Είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον εντός και εκτός παρκέ. Απλά μένει μια γλυκόπικρη γεύση γιατί ίσως θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ψηλά και να κοιτάμε προς τα πάνω».

– Πριν λίγες ημέρες έγινες 36 ετών και παρόλο αυτά είσαι από τους παίκτες που διατηρούν εξαιρετική φυσική κατάσταση και από τους κορυφαίους σκόρερ της κατηγορίας. Πώς το καταφέρνεις;

«Έφτασα τόσο ε; (γέλια) Νομίζω κρατιέμαι επειδή από μικρός πάντα έκανα προπόνηση στο 100% και προσπαθώ να διατηρώ το σώμα μου σε καλή κατάσταση».

Ξεκίνησες το μπάσκετ από μικρό παιδί. Πλέον, έχεις «φάει» τις τοπικές κατηγορίες με το… κουτάλι. Τι είναι αυτό που σε έχει διδάξει σαν άνθρωπο;

«Με έχει διδάξει να μην τα παρατάω σε ό,τι κ αν κάνω και να προσπαθώ πάντα για το καλύτερο».

 Έχεις εφαρμόσει κάποια από τα μπασκετικά «μαθήματα» στη ζωή σου;

«Φυσικά και έχω εφαρμόσει, όπως και μαθήματα ζωής εφαρμόζω στο μπάσκετ».

Υποθέτω πώς έχεις φτιάξει και σχέσεις ζωής μέσα από το μπάσκετ; Ποιες είναι αυτές;

«Το μπάσκετ και γενικά ο αθλητισμός σε βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και να κοινωνικοποιείσαι. Εκτός αυτού εμένα προσωπικά με έχει βοηθήσει πολύ και στις δουλειές μου, γιατί έχω γνωρίσει πολύ κόσμο με τον οποίο και συνεργάζομαι. Και φυσικά, οι περισσότεροι φίλοι μου είναι μέσα από το μπάσκετ, το οποίο είναι λογικό όταν είσαι με κάποιον άνθρωπο πολλές ώρες και μοιράζεσαι τα ίδια αποδυτήρια και πολλά άλλα πράγματα. Αμέσως αμέσως να σου πω, έχω κάνει δύο κουμπαριές!»

ν σου ζητούσα να μου φτιάξεις την καλύτερη πεντάδα της τελευταίας 10ετίας από συμπαίκτες και αντιπάλους που έχεις υπάρξει, ποια θα ήταν αυτή;

«Σταμόπουλος, Κεφαλάς, Δαουλάρης, Βλαχόπουλος, Μάγλος».

Το πρωί εργάζεσαι στην οικογενειακή σας επιχείρηση, το απόγευμα προπονήσεις και τα βράδια εργάζεσαι ως dj. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά;

«Προς το παρόν συνδυάζονται γιατί μπορώ να έχω μια ελαστικότητα στα ωράρια της πρωινής δουλειάς. Όσο για το dj, όταν είμαι σε αγωνιστική περίοδο δεν δουλεύω πάνω από δυο φορές την εβδομάδα, εκτός από γιορτές και ιδιαίτερες περιπτώσεις. Οπότε τα βολεύω όλα».

Μέχρι πότε θα παίζει μπάσκετ ο Μοσχοβάκης;

«Μικρός είμαι ακόμα, έχω χρόνια μπροστά μου!»

–  Το ενδεχόμενο να κάνεις δική σου οικογένεια το έχεις σκεφτεί;

«Κάποια στιγμή σαν άνθρωπος και εγώ!».

Πάμε και στην Αχαγιά 82. Θέλω να τους «δώσεις» ονομαστικά… Το μεγαλύτερο πειραχτήρι της ομάδας;

«Πειραχτήρι χωρίς να φαίνεται μουλωχτός, με διαφορά ο Χαμηλός!!!».

-Ο παίκτης που έχει «τσακωθεί» με τον χρόνο και μονίμως καθυστερεί;

«Ευτυχώς δεν καθυστέρει κάποιος μονίμως οπότε δεν έχω να πω κάτι γι’ αυτό».

-Ο πιο «γκρινιάρης;»

«Γκρινιάρης; Τσινόπουλος, είναι το “μωρό” μας, του δίνουμε γαλατάκι και ησυχάζει (γέλιο)».

-Η «ψυχή» της ομάδας;

«Ο Σταμόπουλος. Στέκεται στην ομάδα πάντα, εντός και εκτός παρκέ».

  Μιας και βρίσκεται στην επικαιρότητα. Αν πήγαινες στο Survivor και έπρεπε να επιλέξεις για να έρθουν μαζί σου δύο συμπαίκτες σου, ποιοι θα ήταν αυτοί και γιατί;

«Σταμόπουλο και Δαβάνη γιατί με αυτούς τους δυο ούτε πείνα ούτε τίποτα δεν θα καταλάβαινα. Μόνο γέλιο και τηλεθέαση 95% , δεν θα άφηναν άνθρωπο στην ησυχία του».

.