Νίκη… πρόκρισης με “υπογραφή” Ντόντσιτς και Ίρβινγκ

Ο ένας έκοβε, ο άλλος… έραβε κι οι Μάβερικς πήραν τη νίκη, που εν πολλοίς σηματοδοτεί και την πρόκρισή τους στους τελικούς του ΝΒΑ! Η παρέα του Magic Luka φρόντισε να μην αφήσει πολλά περιθώρια στους Τίμπεργουλβς, ιδίως στο τελευταίο τετράλεπτο και με τη νίκη με 116-107, έκανε το 3-0 στη σειρά της Δύσης, θέτοντας γερές βάσεις για την πρόκριση. Κι αυτό διότι καμία ομάδα που έχει βρεθεί με τον “αέρα” του 3-0 στην ιστορία του ΝΒΑ δεν έχασε το εισιτήριο.

Τώρα όσον αφορά το ματς, οι δύο αστέρες των Μάβερικς σημείωσαν από 33 πόντους έκαστος, ενώ η άμυνά τους στο τέλος ήταν “ασφυκτική” και δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στους αντιπάλους τους, που θα πρέπει να κάνουν μια μεγάλη υπέρβαση για να φέρουν τα πάνω κάτω.♦ Στη νίκη του Ντάλας που έκανε το 3-0 στη σειρά τόσο ο Λούκα Ντόντσιτς (33) όσο και ο Καΐρι Ίρβινγκ (33) σημείωσαν τουλάχιστον 30 πόντους, σηματοδοτώντας την τρίτη φορά που οι δύο παίκτες των Μάβερικς πέτυχαν 30 πόντους στον ίδιο αγώνα αυτή τη σεζόν (εναντίον Κλίπερς, 21/4/24· και Μινεσότα, 22/5/24). Απόψε ήταν η ένατη φορά που ένα δίδυμο παικτών των Μάβερικς σημείωσε και οι δύο 30 πόντους στον ίδιο αγώνα πλέι-οφ.

◊ Εκτός από τους αγώνες του διδύμου των Μαβς, υπήρξαν μόνο τέσσερις άλλες περιπτώσεις στα φετινά πλέι-οφ όπου δύο συμπαίκτες σημείωσαν τουλάχιστον 30 πόντους στον ίδιο αγώνα (Joel Embiid – Tyrese Maxey, Nikola Jokić – Jamal Murray, Devin Booker – Kevin Durant, Paul George – James Harden).

♦ Τα 14 τρίποντα των Μάβερικς είναι τα περισσότερα που έχει σημειώσει η ομάδα σε έναν αγώνα αυτή τη σειρά.

◊ Οι Μάβερικς έχουν το πρώτο τους προβάδισμα 3-0 στη σειρά από το 2011 εναντίον των Λος Άντζελες Λέικερς στον δεύτερο γύρο, τη χρονιά που η ομάδα κέρδισε τον τίτλο του NBA.

♦ Οι Μάβερικς έχασαν τη μάχη στο ζωγραφιστό για πρώτη φορά αυτή τη σειρά (50-40) αλλά είχαν πλεονέκτημα 11-4 στους πόντους από αντεπιθέσεις.

◊ Οι Μάβερικς σημείωσαν 10 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, σηματοδοτώντας την τρίτη φορά αυτή τη σεζόν που η ομάδα σημείωσε τουλάχιστον 10 τρίποντα σε ένα ημίχρονο (εναντίον Οκλαχόμα, 9/5/24· εναντίον Οκλαχόμα, 18/5/24).

♦ Ο Λούκα Ντόντσιτς σημείωσε 33 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 5 κλεψίματα και ένα 1 απόψε, σηματοδοτώντας τον τρίτο συνεχόμενο αγώνα που σημείωσε 30 ή περισσότερους πόντους. Έπιασε έτσι τους Shai Gilgeous-Alexander, Jalen Brunson, Donovan Mitchell, Anthony Edwards και Anthony Davis ως οι μόνοι παίκτες στα φετινά πλέι-οφ που έχουν 3 συνεχόμενους αγώνες με 30 πόντους.

◊ Με τον Ντόντσιτς να σημειώνει τουλάχιστον 30 πόντους σε κάθε αγώνα αυτής της σειράς, ισοφάρισε τον Dirk Nowitzki για τις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις.

♦ Η τελευταία φορά που ο Ντόντσιτς σημείωσε τρεις συνεχόμενους αγώνες με 30 ή περισσότερους πόντους ήταν στη σειρά των Τελικών της Δυτικής Περιφέρειας του 2022 εναντίον των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Η πρώτη του περίπτωση ήταν σε τρεις συνεχόμενους αγώνες στη σειρά του 2021 εναντίον των Λος Άντζελες Κλίπερς.

◊ Ο Ντόντσιτς σημείωσε πέντε από τα επτά κλεψίματα των Μάβερικς απόψε. Έπιασε, έτσι, τον Kelly Oubre Jr. και είναι οι μόνοι δύο παίκτες που έχουν τουλάχιστον πέντε κλεψίματα σε έναν αγώνα πλέι-οφ αυτή τη σεζόν.

♦ Τα πέντε κλεψίματα του Ντόντσιτς είναι τα περισσότερα σε έναν αγώνα πλέι-οφ από παίκτη των Μάβερικς μετά το 2021. Πριν τον Magic Luka το είχε κάνει κόντρα στους Κλίπερς ο Dorian Finney-Smith (2/6/21). Πριν από τον Finney-Smith, κανένας παίκτης των Μάβερικς δεν το είχε κάνει από το 2015 με τον Al-Farouq Aminu.

◊ Οι 33 πόντοι του Ίρβινγκ είναι οι δεύτεροι περισσότεροι που έχει σημειώσει σε έναν αγώνα πλέι-οφ αυτή τη σεζόν.

♦ Ο Ντέρεκ Λάιβλι ΙΙ σημείωσε 6 πόντους (3-3 FG), 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 μπλοκ πριν βγει από τον αγώνα στο πρώτο ημίχρονο.

◊ Ξεκινώντας τον αγώνα με 3/3, ο Λάιβλι ισοφάρισε το ρεκόρ του NBA (στην εποχή του play-by-play, από το 1996-97) για τα περισσότερα συνεχόμενα εύστοχα σουτ στα πλέι-οφ (18), ισοφαρίζοντας τον Chris Andersen για τη μεγαλύτερη σειρά συνεχόμενων εύστοχων σουτ (13/5/2013-30/5/2013).

♦ Οι 18 συνεχόμενοι εύστοχοι στόχοι του Λάιβλι χρονολογούνται από τότε που σημείωσε τα τελευταία πέντε σουτ του στο Game 6 εναντίον των OKC (18/5/24), σημειώνοντας 4/4, 6/6 και 3/3 στους επόμενους τρεις αγώνες για να συνολική την τρέχουσα σειρά του.

◊ Ο Ντάνιελ Γκάφορντ σημείωσε τρία μπλοκ στη νίκη απόψε, σηματοδοτώντας τον δεύτερο συνεχόμενο αγώνα που είχε τουλάχιστον 3 μπλοκ. Οι Μάβερικς είχαν μόνο δύο άλλα μπλοκ εκτός από αυτά του Γκάφορντ, και ο Γκάφορντ είχε συνολικά περισσότερα μπλοκ από όλη την ομάδα των Μινεσότα Τίμπεργουλβς.

♦ Ο Γκάφορντ είναι ο πρώτος παίκτης των Μάβερικς από τον Brendan Haywood (25/4/2010-27/4/2010) που σημείωσε συνεχόμενους αγώνες με τουλάχιστον τρία μπλοκ στα πλέι-οφ. Είναι μόνο ο ένατος παίκτης που το έκανε στην ιστορία των πλέι-οφ των Μάβερικς!