Ν. Ζήσης: “Ξέρουμε ότι έχουμε μία ομάδα που μπορεί να φθάσει ψηλά”

nikos zisis 18Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας, ενόψει της μεγαλύτερης γιορτής του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο πιο πιστός στρατιώτης και αρχηγός της “γαλανόλευκης”, ο Νίκος Ζήσης, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΣΑΚ (www.psak.gr), λίγες ημέρες πριν το Ευρωμπάσκετ.

Νίκο, είσαι αρκετά χρόνια στην εθνική ομάδα, έχεις πανηγυρίσει επιτυχίες και έχεις συνεργαστεί με αρκετούς παίκτες και προπονητές. Πως θα χαρακτήριζες αυτό το σύνολο που υπάρχει τώρα; Θεωρείς και εσύ ότι έχουμε το καλύτερο ρόστερ μετά το 2006;
“Πιστεύω ότι στο εφετινό ρόστερ, υπάρχει μία ευτυχή συγκυρία, να έχει το πάντρεμα δύο γενιών. Την παλιά, που είναι παίκτες σε μεγάλη ηλικία αλλά έχουν πολλές εμπειρίες και παραμένουν ακμαίοι. Είναι παίκτες σε καλή κατάσταση, αγωνίζονται σε μεγάλα πρωταθλήματα, έχουν πανηγυρίσει πολλούς τίτλους και μετρούν πολλές επιτυχίες στην καριέρα τους. Αυτοί οι παίκτες, παίζουν ακόμα και έχουν πολλά να δώσουν. Είναι και η νέα φουρνιά, με παίκτες που έχουν μεγάλη εμπειρία, παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Θεωρώ ότι αυτό, μπορεί να μας δώσει μεγάλη δύναμη στο τουρνουά. Η ομάδα διαθέτει ένα μεγάλο ρόστερ με πολλούς έτοιμους παίκτες, αξίας, ποιότητας και ελπίζω να τα συνδυάσουμε σωστά”.

Εφέτος επέστρεψαν στην εθνική, οι Σπανούλης, Περπέρογλου και Κουφός. Η φιλοσοφία αλλάζει με την προσθήκη παικτών που έχουν μεγάλη εμπειρία και ηγετικές ικανότητες όπως ο Βασίλης;
“Σίγουρα, άλλη ομάδα ήταν η περσινή αλλά ακόμη βρισκόμαστε σε περίοδο προετοιμασίας. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι μας ταιριάζει σε σχέση με πέρυσι αλλά θεωρώ ότι η ομάδα θα έχει σίγουρα πολλά έξτρα πράγματα με την παρουσία αυτών των παικτών, τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση”.

Ποια στοιχεία θα διακρίνουν την εθνική μας ομάδα στο Ευρωμπάσκετ που έρχεται;
“Ακόμη ψάχνουμε να βρούμε ποια θα είναι η ταυτότητά μας και ποιο θα είναι το μπάσκετ που θέλουμε να παίξουμε, για να είμαστε αποτελεσματικοί. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι αποτελεσματικός και να κερδίζεις στους αγώνες. Θέλουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ αλλά το θέμα είναι, να είμαστε έτοιμοι στα νοκ άουτ. Σίγουρα θέλουμε πιεστική άμυνα και μετά την προετοιμασία να βρούμε τις ανάσες μας και να βελτιωνόμαστε. Θέλουμε επίσης πόντους στον αιφνιδιασμό, ενώ και στο 5 εναντίον 5, έχουμε παίκτες, από τους οποίους μπορούν να ξεκινούν οι επιθέσεις. Έχουμε πράγματα που πρέπει να τα συνδυάσουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί”.

Καλώς η κακώς, οι έλληνες φίλαθλοι, έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη εφέτος. Αυτό σας δημιουργεί πίεση;
“Ναι, η αλήθεια είναι ότι εδώ είμαστε, αυτό το καταλαβαίνουμε και το εισπράττουμε καθημερινά. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια λόγω των απουσιών, λέγαμε “βλέποντας και κάνοντας”. Εφέτος, δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Ξέρουμε ότι έχουμε μία ομάδα που μπορεί να φθάσει πολύ ψηλά. Σίγουρα δημιουργεί πίεση αλλά έχουμε παίκτες υψηλού επιπέδου και μπάσκετ υψηλού επιπέδου χωρίς να υπάρχει πίεση, δεν υφίσταται. Είμαστε έτοιμοι να την υποστούμε και να μας δημιουργήσει θετικά συναισθήματα αυτή η πίεση”.

Ποιες ομάδες θεωρείς φαβορί για μετάλλιο;
“Όπως πάντα, τα Ευρωμπάσκετ, είναι πιο δύσκολο από το Μουντομπάσκετ ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδικά να μπεις στην οχτάδα. Σίγουρα υπάρχει ένα γκρουπ ομάδων που θα παλέψει για τα μετάλλια. Κατ’ αρχήν οι Γάλλοι που θα παίξουν στην έδρα τους, έχοντας και την αυτοπεποίθηση από τις τελευταίες τους επιτυχίες. Οι Σέρβοι που πήγαν και στον τελικό του παγκοσμίου και διαθέτουν μία εκπληκτική φουρνιά αλλά και άλλες ομάδες σαν εμάς, όπως η Ιταλία που έχει 4-5 αξιόλογους παίκτες με εμπειρία. Σίγουρα οι Ισπανοί παρά τις απουσίες τους αλλά και οι Κροάτες, οι Σλοβένοι και οι Τούρκοι. Από εκεί και πέρα, θα βγει και κάποιος που δεν τον περιμένεις. Όλα όμως θα φανούν στην οχτάδα και στα ζευγαρώματα. Επίσης, κάποια δυνατή ομάδα από τον πρώτο όμιλο, θα μείνει εκτός. Η οχτάδα θα είναι πάρα πολύ δυνατή και για να πας τετράδα, θα πρέπει να κάνεις τεράστιο παιχνίδι”.

Ο ελληνικός λαός είναι πληγωμένος τα τελευταία χρόνια και μέσω του αθλητισμού, προσπαθεί να βρει διέξοδο και να χαμογελάσει. Αυτό σας δίνει κίνητρο να παλέψετε περισσότερο;
“Είναι πραγματικά πολύ σωστό αυτό. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας αυτής της χώρας. Είμαστε τόσα χρόνια στην κρίση αλλά εφέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Ελπίζουμε για ένα βράδυ στις 20 Σεπτεμβρίου, να κάνουμε όλους τους Έλληνες υπερήφανους. Αυτό το συναίσθημα όταν το έχεις, είναι εκπληκτικό. Έχουμε χρόνια να το ζήσουμε και ελπίζουμε να είμαστε γεροί να το κάνουμε”.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η προετοιμασία ξεκίνησε πιο αργά. Αυτό είναι καλύτερο διότι είχατε την ευκαιρία να ξεκουραστείτε περισσότερο μετά από μία δύσκολη σεζόν ή μπορεί να σας επηρεάσει;
“Το αποτέλεσμα θα το δείξει αυτό. Πιστεύω ότι με την εμπειρία που έχουμε και ότι ουσιαστικά γνωριζόμαστε πολύ καλά ο ένας με τον άλλο, δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα. Ίσως φαίνεται ελάχιστα στην αρχή της προετοιμασίας, όμως η ομάδα, ίσως λύσει λίγο αργότερα. Υπάρχει χρόνος και η ομάδα θα είναι έτοιμη”.

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, ποια θεωρείς, ότι ήταν η πιο αστεία στιγμή σε αποστολή της εθνικής μας;
“Από τις πιο αστείες και συνάμα στιγμές που μας είχαν δέσει πάρα πολύ διότι ήταν περίεργο το καλοκαίρι του 2007, ήταν, όταν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, που όλοι γνωρίζουν τι ιδιαίτερος χαρακτήρας είναι, τότε είχε τρέλα με την ταινία “οι 300”, που μόλις είχε βγει και θυμάμαι μας είχε φωνάξει στο διάδρομο του ξενοδοχείου: “Ε, Σπαρτιάτες, βγείτε όλοι, πάμε να δούμε τους 300″. Αυτό είχε γίνει πριν τον επικό προημιτελικό με τους Σλοβένους. Γενικά είχαμε κάνει άσχημο τουρνουά, υπήρχαν και πολλά με τα συνδικαλιστικά και ούτω κάθε εξής, δεν ήταν και από τα καλύτερα καλοκαίρια. Ήταν δύσκολο καλοκαίρι, μετά τις δύο επιτυχίες που είχαν προηγηθεί, δεν είχαμε παίξει καλό μπάσκετ αλλά τελικά κάναμε ένα φοβερό τελείωμα, έναν φοβερό ημιτελικό. Εκείνη τη στιγμή θυμάμαι χαρακτηριστικά”.

Πως ονειρεύεσαι το φινάλε σου στην εθνική ομάδα;
“Εντάξει, όνειρο είναι, τι να πω, πολλές φορές κάνουμε όνειρα, είμαστε άνθρωποι και ονειρευόμαστε, είναι τζάμπα το όνειρο. Το ιδανικό θα ήταν να παίξουμε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν 3 χρόνια, παίξαμε ένα πολύ άτυχο παιχνίδι με τη Νιγηρία και χάσαμε την ευκαιρία. Ειλικρινά, πρώτον, για όλους εμάς, εμένα τον Βασίλη που έχουμε παίξει σε δυο Ολυμπιακούς Αγώνες ή τον Μπουρούση και τον Πρίντεζη που έχουν παίξει μια φορά, για όλα τα άλλα παιδιά θα χαιρόμουν πραγματικά πάρα πολύ και θα ήμουν περήφανος να το ζήσω μαζί τους, να πάμε στο Ρίο και όλο αυτό το συναίσθημα της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς, πιστεύω είναι το επιστέγασμα, αθλητικής καριέρας οποιουδήποτε παίκτη σε οποιοδήποτε άθλημα, οπότε μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός”.