Ν. Μπουντούρης: “Η εθνική ομάδα βαδίζει με πλάνο”

Σε λίγες ώρες η εθνική ομάδα ρίχνεται στη μάχη του Ευρωμπάσκετ κι άπαντες περιμένουν να δουν ποια θα είναι η αγωνιστική εικόνα αυτής της νέας ομάδας, που έχει συγκροτήσει ο Ηλίας Ζούρος. Ανάλογη είναι κι η… απορία που έχει κι ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας και νυν στέλεχος της Ένωσης Ιλίου Νίκος Μπουντούρης, ο οποίος μιλώντας στον Sentra 103,3, σχολίασε ότι “αυτή η εθνική μοιάζει με πείραμα κι όλοι περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί“, ενώ πρόσθεσε πως ο Ηλίας Ζούρος έχει συγκεκριμένο πλάνο και πάνω σ’ αυτό θα βαδίσει η εθνική ομάδα. Δεν παρέλειψε πάντως ν’ αφήσει και τις… μπηχτές του στους διεθνείς που κλήθηκαν να ενισχύσουν την ομάδα, αλλά προτίμησαν να δηλώσουν κώλυμα
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Μπουντούρης
Για την Εθνική ομάδα και την πορεία της στο Ευρωμπάσκετ:
“Αυτά τα τουρνουά έχουν μια ιδιαιτερότητα. Τα παιχνίδια είναι καθημερινά και η ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Μετά από μια  νίκη πρέπει να την ξεχάσεις, να μην ενθουσιαστείς και να προχωρήσεις στον επόμενο αγώνα, όπως και μετά από μια ήττα πρέπει να μην απογοητευτείς και να συνεχίσεις. Υπάρχει μια σχετική απειρία σε αυτή την ομάδα, γιατί υπάρχουν νέα παιδιά σε τέτοιες καταστάσεις. Από την άλλη όμως υπάρχει διάθεση και ενθουσιασμός και αυτό είναι βασικό συστατικό επιτυχίας. Αυτή η εθνική είναι ένα πείραμα και θέλουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Το μπάσκετ είναι απρόβλεπτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο και δεν πιστεύω στις προβλέψεις. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι καλή επιτυχία στην Εθνική μας.”
Για την αγωνιστική κατάσταση της Ελλάδας:
“Ο Ζούρος είναι πολύ σοβαρός προπονητής και έχει πλάνο που δύσκολα το αλλάζει. Αυτό που είδα στα φιλικά της Εθνικής, είναι ότι όταν τα παιδιά μένουν στο πλάνο του κόουτς το αποτέλεσμα είναι καλό. Όταν ξεφεύγουν από το πλάνο λόγω ενθουσιασμού και κάνουν κατάχρηση του περιφερειακού σουτ, έχουμε πρόβλημα. Τα πράγματα είναι πιο σίγουρα όταν η μπάλα μπαίνει μέσα στους ψηλούς και η ομάδα είναι σε καλύτερη βάση. Αυτό νομίζω πρέπει να προσέξουμε αγωνιστικά. Επίσης, οι παίκτες που είναι εκεί, πρέπει να προσέξουν και να καταλάβουν ότι δεν είναι Διαμαντίδης και να μην προσπαθήσουν να κάνουν τον Διαμαντίδη. Ο κάθε παίχτης ξεκινά από το μηδέν και χτίζει πάνω σε αυτό. Αν ξαφνικά νομίζεις ότι θα πας στο δέκα, καίγεσαι. Προχωράς προς τα πάνω σταδιακά και είναι σημαντικό να το ακολουθήσουν αυτό τα παιδιά. Βέβαια, σε αυτό παίζει ρόλο η πείρα. Πιστεύω όμως ότι ο κόουτς και όλο το προπονητικό τιμ θα τα βοηθήσουν τα παιδιά σε αυτό το κομμάτι.”
Για κάποια ξεχωριστή στιγμή που έζησε με την Εθνική ομάδα:
“Έχουμε ζήσει πολλές καταστάσεις με την Εθνική ομάδα, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, όταν βγάζαμε τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, δεν την πετούσαμε κάτω αλλά την κρεμούσαμε με τιμή πάνω από τα κεφάλια μας. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους. Πρέπει να την τιμάς και να τη σέβεσαι αυτή τη φανέλα, όσο χρονών και αν είσαι. Ο Γιαννάκης μας έδωσε ένα μεγάλο μάθημα, γιατί μέχρι την τελευταία μέρα που έπαιζε μπάσκετ, έπαιζε στην Εθνική ομάδα.”
Για τους παίκτες που, για διάφορους λόγους ο καθένας, δεν συμμετέχουν φέτος στην Εθνική ομάδα:
“Είναι κάτι που με προβληματίζει και με στεναχωρεί. Εγώ όταν ήμουν στην Εθνική και κλήθηκα στο στρατό, είχα κάποια προνόμια εκεί λόγω της συμμετοχής μου στην εθνική. Με βοήθησαν στο στρατό να κάνω προπόνηση, να δίνω στην πατρίδα. Εμείς υπηρετήσαμε με τη φανέλα. Όταν υπηρετείς δεν μπορείς να πεις, δεν πάω είμαι κουρασμένος. Αυτό το κρίνει η πατρίδα, όχι εσύ. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει μια διαχείριση της κούρασης , αλλά εσύ οφείλεις να παρευρεθείς. Είναι πολύ σημαντικό για το μπάσκετ και για όλους μας, να δίνουμε ότι μπορούμε τη συγκεκριμένη στιγμή και οι παίχτες να είναι πρότυπα, τόσο στον αθλητισμό όσο και στη ζωή.”
Για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες:
“Ασχολούμαι με κάτι πολύ σημαντικό και δημιουργικό. Είμαι στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα, όπου ασχολούμαι με νέα παιδιά. Επίσης, είμαι και στην Ένωση Ιλίου, όπου είμαι υπεύθυνος για τις ακαδημίες που απαρτίζονται από περίπου 500 παιδιά και μακάρι να γίνουν 1000.”