Οικονόμου: «Μαθαίνουν στα παιδιά τον πιο αντιπαιδαγωγικό τρόπο και είναι ντροπή»

Ενα απαράδεκτο περιστατικό συνέβη σε αγώνα παιδικού πρωταθλήματος ανάμεσα  στον Πρωτέα Σχηματαρίου και τον Ερμή.

Ο Πρωτέας Σχηματαρίου επικράτησε με 126-13 (!) του αντιπάλου κάτι το οποίο και δημιούργησε το ξέσπασμα του Νίκου Οικονόμου, ο οποίος μέσω προσωπικής του δήλωσης τόνισε δεν θεωρεί παιδαγωγικό για το μπάσκετ να “ισοπεδώνονται” τα όνειρα των παιδιών από ένα αποτέλεσμα.

Αναλυτικά:

«Είμαστε μια καινούργια ακαδημία μπάσκετ, στο Σχηματάρι. Έχουμε πάρα πολλά παιδιά και αυτό είναι κάτι ενθαρρυντικό. Δεν είναι όλα παίδες, αλλά υπάρχουν και παμπαίδες, αν δεν ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή δεν θα κατεβαίναμε σε αγωνιστικό τμήμα ακόμα. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες που είναι καλύτερες στα τμήματα των ακαδημιών, αλλά είναι απίστευτο να βλέπω παιδιά να πιέζουν 40 λεπτά σ’ ένα παιχνίδι που παίζουν ακόμη και με μικρότερες ηλικίες και να κερδίζουν με σκορ όπως πρόσφατα αντίπαλος που επικράτησε των παίδων του Ερμή Σχηματαρίου, της δικής μας ομάδας με 126-13! Είναι ντροπή! Και μάλιστα να πανηγυρίζετε αυτό από τους προπονητές και τους γονείς της νικήτριας ομάδας!» δήλωσε ο Νίκος Οικονόμου μη μπορώντας να κρύψει την οργή του για ότι συνέβη και συνέχισε: 

«Αποτελεί συχνό φαινόμενο στους αγώνες των τμημάτων υποδομής διαφόρων ομάδων να υπάρχουν διαφορές 40, 50, 60 και βάλε πόντων και αυτά τα αποτελέσματα να πανηγυρίζονται από παιδιά και γονείς! Προφανώς και η διδασκαλία του μπάσκετ δεν στοχεύει σε τέτοιες λογικές, που θα πρέπει το συντομότερο να απαγορευτούν και να αλλαχθούν από την ΕΟΚ. Να μπουν κανόνες και να σταματήσει ένα… σπορ, όπως η εξασφάλιση μεγάλης διαφοράς σε αγώνες παιδιών 12-13 ετών που τείνει να γίνει ανέκδοτο. Την… πάσα για το ξέσπασμα του Νίκου Οικονόμου, που είναι προπονητής της ανδρικής ομάδας του Ερμή Σχηματαρίου αλλά και υπεύθυνος των ακαδημιών του συλλόγου, όπως επίσης και υπεύθυνος ακαδημιών στο Κορωπί με σύνολο πάνω από 250 παιδάκια!!!! την έδωσε η νίκη με σκορ 126-13 των παίδων αντίπαλης ομάδας, έναντι των μικρών του Ερμή Σχηματαρίου.

Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι και στον αγώνα του πρώτου γύρου ο ίδιος αντίπαλος ως φιλοξενούμενος επικράτησε με ένα ανάλογο σκορ (19-126)! Ο κόουτς του Ερμή, με την λαμπρή καριέρα και τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους, παραδίδει μαθήματα αθλητικής συμπεριφοράς και ευ αγωνίζεσθαι, ώστε να παταχθούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα. Η ισοπέδωση μιας ομάδας δεν είναι το ζητούμενο όταν μιλάμε για παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο μπάσκετ. Πόσο μάλιστα, όταν πρόκειται και για μικρές κοινωνίες, όπου την επόμενη κιόλας ημέρα τα παιδιά υφίσταντο bullying από τα παιδιά που κέρδισαν με αυτό τον τρόπο.

Στόχος των ακαδημιών μπάσκετ του Ερμή Σχηματαρίου είναι να προσφέρουν στους νεαρούς αθλητές τη δυνατότητα να εξελιχθούν, να γίνουν καλύτεροι συμπαίκτες και καλύτεροι άνθρωποι μέσα από τις αξίες του αλληλοσεβασμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Προτεραιότητα είναι τα παιδιά να χαίρονται το παιχνίδι, να διασκεδάζουν και να αγαπούν το άθλημα του μπάσκετ. «Είμαστε μια καινούργια ακαδημία μπάσκετ, στο Σχηματάρι. Έχουμε πάρα πολλά παιδιά και αυτό είναι κάτι ενθαρρυντικό. Δεν είναι όλα παίδες, αλλά υπάρχουν και παμπαίδες, αν δεν ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή δεν θα κατεβαίναμε σε αγωνιστικό τμήμα ακόμα. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες που είναι καλύτερες στα τμήματα των ακαδημιών, αλλά είναι απίστευτο να βλέπω παιδιά να πιέζουν 40 λεπτά σ’ ένα παιχνίδι που παίζουν ακόμη και με μικρότερες ηλικίες και να κερδίζουν με σκορ όπως πρόσφατα αντίπαλος που επικράτησε των παίδων του Ερμή Σχηματαρίου, της δικής μας ομάδας με 126-13!Είναι ντροπή! Και μάλιστα να πανηγυρίζετε αυτό από τους προπονητές και τους γονείς της νικήτριας ομάδας!», δήλωσε ο Νίκος Οικονόμου μη μπορώντας να κρύψει την οργή του για ότι συνέβη και συνέχισε:

«Ένα έχω να πω: Είμαι περήφανος για τα δικά μας παιδιά και την προσπάθεια που έκαναν. Θα μπορούσαμε να μην κατέβουμε επειδή έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο και να χάσουμε με 20-0, αλλά εγώ ζήτησα ως υπεύθυνος των ακαδημιών του Ερμή Σχηματαρίου να παίξουμε το παιχνίδι. Όπως έχω μάθει εγώ το μπάσκετ, υπάρχει η νίκη, υπάρχει η ήττα, αλλά πάνω απ’ όλα υπάρχει ο σεβασμός στον αντίπαλο και ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Έχω παρακολουθήσει προγράμματα ακαδημιών σε Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και τον τρόπο λειτουργίας τεράστιων συλλόγων όπως η Μπαρτσελόνα και ξέρετε κάτι; Δεν επιτρέπεται εκεί να κερδίζεις πάνω από 20 πόντους… Κάποιοι μαθαίνουν το μπάσκετ στα παιδιά με τον πιο αντιπαιδαγωγικό τρόπο και για μένα είναι ντροπή. Κανονικά σε τέτοιους ανθρώπους θα πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος στα γήπεδα του μπάσκετ».

Και κατέληξε: «Τι επιτυγχάνεις, πιέζοντας σε όλο το γήπεδο και κερδίζοντας με 126-13 ένα παιχνίδι παίδων. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να ισοπεδώνεις παιδιά 13-14 ετών που έρχονται στο μπάσκετ για να το αγαπήσουν και να περάσουν καλά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να μπαίνουν στο γήπεδο, πρέπει να τους απαγορευτεί η είσοδος».