Οι έξι πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και η οριστική απόφαση για τις εκλογές

Οριστικά και αμετάκλητα με ηλεκτρονική ψηφοφορία θα γίνουν οι εκλογές της ΕΟΚ, όπως και όλων των αθλητικών ομοσπονδιών. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στη Βουλή, στο περιθώριο απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη. Όπως τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης εκείνο που προκύπτει από επιστολή που έλαβε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει άρση απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό έως τα τέλη Μαρτίου. Παράλληλα εκείνο που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι δεν υφίσταται και λόγος χορήγησης κατ’ εξαίρεση αδειών μετακίνησης και συνάθροισης των εκλεκτόρων, από όλη την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές στις ομοσπονδίες θα πρέπει υποχρεωτικά να διεξαχθούν με την εναλλακτική λύση της εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας, σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό.

Πέρα από τον συγκεκριμένο τομέα εξίσου ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που έδωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη για τις πρωτοβουλίες δημιουργίας των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, παρουσιάζοντας έξι άμεσες πρωτοβουλίες.

“Κάθε μέρα εντείνουμε τις προσπάθειες, με σκληρή δουλειά και σε άριστη συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου και την αθλητική οικογένεια, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του αθλητισμού, στηρίζουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και διαμορφώνουμε τον αθλητισμό του 21ου αιώνα”, τόνισε ο Αυγενάκης, και ανέφερε τις εξής πρωτοβουλίες που υλοποιούνται άμεσα:

*Ασφαλιστική και εργασιακή κατοχύρωση των ερασιτεχνών αθλητών στις μεγάλες κατηγορίες των ομαδικών αθλημάτων, με υπογραφή και κατάθεση ιδιωτικών συμφωνητικών. Σχετική διάταξη θα ψηφιστεί στο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

*Β’ φάση οικονομικής ενίσχυσης ερασιτεχνικών σωματείων, εντός του Μαρτίου. Καταβολή 3,5 εκατ. ευρώ σε 1.403 σωματεία που ολοκλήρωσαν την προεγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έως και 31/12/2020, επιπλέον των 9,7 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί σε άλλα 3.408 σωματεία.

*Επεξεργασία σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών της χρηματοδότησης των αθλητικών ομάδων από τα έσοδα που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων.

*Επεξεργασία, σε συνεργασία με Υπουργείο Εσωτερικών, πρότασης για χρηματοδότηση από τους Δήμους του απαραίτητου προληπτικού περιοδικού ελέγχου, με διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, για την ασφαλή λειτουργία όλου του φάσματος του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το κόστος για το προσεχές τρίμηνο υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ.

*Προετοιμασία και παρακολούθηση ακόμη αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων. Στόχος να παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα επικαιροποιημένα στοιχεία και άμεσα να επιτραπεί η επανέναρξη πρωταθλημάτων, να ανοίξουν τα κολυμβητήρια κ.λπ