missas-kwstasΕκτός από τους ορισμούς του μπάσκετ, όντας μαθητής του Κώστα Μίσσα μπορεί κανείς να μάθει και διάφορες ιστορίες εντός αλλά και… τριγύρω του παρκέ. Οχι κουτσομπολιά, τα οποία είναι εφήμερα και ξεχνιούνται από μέρα σε μέρα, αλλά πράγματα που βοηθούν στο να εμπεδώσεις το πώς η πορτοκαλί θεά μαγεύει αγιάτρευτα.

Άλλες φορές πάλι, αφήνει τις στιγμές που έχουν διαμορφώσει το μπασκετικό του ιματζ και καταπιάνεται με πράγματα που πρόκειται να γίνουν προς όφελος η μη της πιο χρονοβόρας ασχολίας του, δηλαδή της καλαθοσφαίρισης.

Με αυτό το κομμάτι καταπιάστηκε και στο infobasket, σχολιάζοντας θέματα, τα οποία απασχολούν την ελληνική μπασκετική πραγματικότητα και ο ίδιος τα γνωρίζει άπταιστα αφού εκτός από Ομοσπονδιακός Προπονητής είναι και μέλος της Ε.Ε.Δ.Ι.Π. του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών, αλλά και Τεχνικός Υπεύθυνος του Αναπτυξιακού προγράμματος της Ε.Ο.Κ..

«Νομίζω ότι πέρασαν πάρα πολλά χρόνια χωρίς την ύπαρξη σχολών και έτσι υπήρξε ένα πολύ μεγάλο μάζεμα προπονητών, οι οποίοι ήθελαν να πάρουν την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Κατ ουσία όμως δεν είναι μόνο να πάρεις την άδεια αλλά μια σχολή σου δίνει τη δυνατότητα εκπαίδευσης ανά επίπεδο και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Γι αυτό το λόγο χαιρετίζουμε αν θέλεις και γενικότερα για όλους είναι καλό το ότι υπάρχει Γ κατηγορία» είπε αρχικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναφορικά με τη δημιουργία σχολών προπονητικής και την προοπτική συνέχισης τους.

«Σε πρώτη φάση περιμένουμε να υπογραφεί, όμως από το τέλος Απριλίου θα υπάρχει και η Α’ κατηγορία, γιατί έχουμε πάρα πολλούς αθλητές, οι οποίοι είναι διεθνείς και οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα βάση του νόμου να περάσουν στην Α κατηγορία, αν κάποια στιγμή θέλουν να ασχοληθούν με το προπονητικό μέρος. Φυσικά, μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο αυτό που πιστεύω ότι πάρα πολύ σημαντικό είναι να συνεχιστούν, ώστε να υπάρχει εκπαίδευση γιατί είναι δεδομένο και σίγουρο ότι το μπάσκετ, σε όλες του τις μορφές εξελίσσεται και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα. Άρα πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και οι σχολές δίνουν μια δυνατότητα εκπαίδευσης».

Υπάρχει περίπτωση από εδώ και στο εξής να κοουτσάρουν ομάδες όλων των κατηγοριών μόνο όσοι έχουν δίπλωμα;

Γίνεται μια προσπάθεια αυτή τη στιγμή να υπάρξει ένα δίπλωμα 4ης κατηγορίας, με διάφορες προϋποθέσεις. Βάσει κανονισμού όμως, για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός. Υπάρχουν προτάσεις, είναι όμως θέμα πολιτείας να αποφασίσει και κατ επέκταση να κάνει δεκτές αυτές τις προτάσεις αλλαγής.

Έχουν γίνει συζητήσεις για αναδιάρθρωση στα πρωταθλήματα των εθνικών κατηγοριών τα επόμενα χρόνια;

Η ομοσπονδία δεν είναι πάρα πολύ εύκολο να αλλάξει κάποια πράγματα, απλά θεωρώ ότι το ίδιο το μπάσκετ και η ίδια η οικονομική κατάσταση θα φέρει τα πράγματα στα ίσια τους. Δηλαδή, εκεί που μια περιοχή, η οποία μπορεί να σηκώσει μια ομάδα ή δυο έχει τέσσερις και πέντε. Αυτό είναι ένα κομμάτι, το οποίο δεν μπορεί να έχει συνέχεια σε καμία περίπτωση. Τα οικονομικά δεδομένα πια είναι πάρα πολύ στενά συνεπώς κατ ουσία, είτε λέγεται ομοσπονδία, που πιστεύω ότι κάποια στιγμή πιθανόν να μπει σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης (αλλά μην ξεχνάμε ότι την ομοσπονδία την ενδιαφέρει από μια άποψη να υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα πανελλαδικά, σε σχέση με αυτό) και υπάρχει και η δεύτερη περίπτωση που η ίδια η κρίση δηλαδή το ίδιο το μπάσκετ που λέω εγώ, κάποια στιγμή θα αναγκάσει κάποιους να το κλείσουν και κάποιους που μπορούν, να επιβιώσουν. Κάποια στιγμή θα έρθουν τα πράγματα στα ίσια τους. Είτε από τη μια πλευρά είτε από την άλλη.

Όσον αφορά τις περίφημες περικοπές στα οικονομά των εθνικών κατηγοριών και αν θα καλυφτούν τα έξοδα μέσω χορηγιών…

Οι περικοπές είναι δεδομένες. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλυφτούν αυτά τα χρήματα με χορηγίες. Αυτή τη στιγμή να μην ξεχνάμε κάτι. Ότι εμείς όλοι είχαμε συνηθίσει σε μια διαδικασία μιας κρατικοποίησης του αθλητισμού. Δηλαδή οι μετακινήσεις και διάφορα αλλά ήταν εξασφαλισμένα από την πολιτεία, ομοσπονδία κτλ. Αυτό ήταν ένα μοναδικό φαινόμενο και μια μοναδική λογική στον πανευρωπαϊκό χώρο. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει και δεν υπήρχε πουθενά αλλού. Απλά υπήρχε μια διαφορετική διαδικασία λογικής, όσον αφορά τον ελλαδικό χώρο. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα άλλαξαν και συνεπώς από τη στιγμή που άλλαξαν θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος δημιουργίας ομάδων, λειτουργίας και οργάνωσης.

Στην Ιταλία ας πούμε, οποιαδήποτε ομάδα συμμετέχει σε οποιαδήποτε πρωτάθλημα όχι δεν παίρνει λεφτά, αλλά καταθέτει ποσόν για να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ομοσπονδίας. Στην Α2 είναι 20000 ευρώ στη β εθνική είναι 10000 κοκ Δηλαδή ανάλογα με την κατηγορία καταθέτουν λεφτά. Φυσικά εδώ δεν πρόκειται να πάει σε αυτή την κατηγορία αλλά όχι και ότι συνέβαινε μέχρι στιγμής.

Το καλοκαίρι του 2014 η Κρήτη θα φιλοξενήσει το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, η Ελλάδα θα δώσει το “παρών” και εσείς θα είστε ο ομοσπονδιακός προπονητής, ποιος είναι ο στόχος μας σε αυτή τη διοργάνωση;

Το πανευρωπαϊκό των νέων ανδρών είναι πια μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, γιατί συμμετέχουν 20 ομάδες. Είναι η μοναδική, με τόσο πολλές συμμετοχές, ειδικά όσον αφορά τις μικρές ηλικίες (οι άλλες έχουν 16 ομάδες). Την τελευταία διετία είναι με 20 ομάδες και φυσικά είναι πάρα πολύ υψηλό το επίπεδο. Εμείς τώρα από τη δική μας πλευρά, εάν είμαστε όλοι καλά, εάν έρθει να παίξει ο Αντετοκούμπο που και εκεί υπάρχει ένα θέμα.

Κόλλημα υπάρχει και με κάποια παιδιά λόγω των προετοιμασιών τους καθώς το πρωτάθλημα είναι πολύ νωρίς, τα πλέι οφ της Α1 τελειώνουν αργά και ενώ η προετοιμασία είναι σχεδιασμένη για ένα ολόκληρο μήνα, είναι πάρα πολύ πιθανόν βασικοί παίκτες να κάνουν προετοιμασία 10 μέρες και να μπουν στο πρωτάθλημα. Αυτό είναι μειονέκτημα και γι αυτό ακριβώς έχουμε ζητήσει από τη FIBA Europe, γενικότερα όχι μόνο εμείς αλλά και οι υπόλοιπες χώρες να αλλάξουν οι ημερομηνίες της διοργάνωσης γιατί και άλλοι έχουν τέτοιου είδους προβλήματα. Εάν λοιπόν είμαστε καλά, είμαστε μια ομάδα και με το δεδομένο ότι γίνεται στη χώρα μας, βασικός στόχος είναι τα μετάλλια.

Οι νέοι έχουν προπονητή… Η εθνική ανδρών;

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχουν νέα όσον αφορά την απόφαση της Ομοσπονδίας για την πρόσληψη του κόουτς. Ο βασικός και ουσιαστικός στόχος και της Ομοσπονδίας και του προέδρου είναι ότι αυτή τη φορά θα είναι Έλληνας προπονητής.

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει μια κόντρα ανάμεσα στη FIBA και την Εuroleague για τον τρόπο διεξαγωγής των διοργανώσεων κυρίως στα προκριματικά τους. Ποια είναι η δική σας θέση πάνω σε αυτό;

Είναι δεδομένο και σίγουρο ότι υπάρχει πρόβλημα. Οταν γίνονται οι προκριματικές φάσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και υπάρχουν παίκτες, οι οποίοι αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα και παίζουν στο ΝΒΑ είναι σίγουρο και δεδομένο ότι θα δυσκολευτούν θα δώσουν το “παρών”, άρα λογικό είναι να δούμε πάρα πολύ μεγάλες απουσίες.