bourousisO… ψηλός κι ο κοντός «χτύπησαν» στο Πο κι η εθνική ομάδα έκανε ποδαρικό στα φιλικά της ενόψει του Παγκοσμίου πρωταθλήματος με το δεξί, νικώντας τη Σερβία με 66-64. Ο ψηλός, ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ο «ογκόλιθος» της ελληνικής ομάδας τόσο στον επιθετικό τομέα (με 22 πόντους), όσο και στην άμυνα (με την τάπα του στα 4 δεύτερα στον Μίτσοφ), ενώ ο… κοντός, ο Κώστας Βασιλειάδης (που σε όλη τη διάρκεια του ματς έδινε τις βοήθειές του επιθετικά), φρόντισε στο κρίσιμο σημείο να δείξει την ψυχραιμία που απαιτούσαν οι συνθήκες – έστω κι αν ήταν φιλικό το ματς – και να οδηγήσει την εθνική στη νίκη.

Το σίγουρο είναι ότι ο Φώτης Κατσικάρης δεν θα μείνει τόσο στο θετικό αποτέλεσμα (αν και έχει κι αυτό τη δική του σημασία), όσο στην προσπάθεια των διεθνών και κυρίως στο πάθος και στην προσήλωση που έδειξαν στα κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης. Η εθνική παρουσιάστηκε δίχως τον Καλάθη, αλλά και με τον Πρίντεζη να μένει προληπτικά εκτός (λόγω ενοχλήσεων στο δικέφαλο), ενώ στον αντίποδα για πρώτη φορά φόρεσε σε επίσημο ματς τη φανέλα με το εθνόσημο ο Αντετοκούνμπο, ο Αθηναίου, όπως και ο Μπόγρης. Όλοι οι παίκτες που πάτησαν το πόδι τους στο παρκέ έδειξαν διάθεση να εφαρμόσουν τις οδηγίες του προπονητή τους κι έβγαλαν ζήλο και πάθος, αλλά παρουσίασαν και αδυναμίες, κυρίως στα ριμπάουντ. 

Το αρχικό 5-13, ωστόσο με το οποίο προηγήθηκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήγε γρήγορα… περίπατο, αφού οι Σέρβοι κατάφεραν να τρέξουν ένα επιμέρους 9-0 και να βρεθούν μπροστά με 14-13. Ο Μπουρούσης ήταν εκείνος που έκοψε τη φόρα των Σέρβων κι έδωσε το σύνθημα στους συμπαίκτες του. Ο Κατσικάρης έκανε δοκιμές σε σχήματα στην 5άδα του, έβαζε κι έβγαζε παίκτες όχι για να κρατήσει το σκορ, αλλά για να δει επί του παρκέ διάφορα σχέδια που είχε επί χάρτου. Ο Μπουρούσης συνέχιζε να «φορτώνει» το καλάθι των Σέρβων, οι Ζήσης, Παπανικολάου, Σλούκας και Γιάνκοβιτς… σιγοντάριζαν και η εθνική κρατούσε το προβάδισμα (42-47). Μπογκντάνοβιτς και Μπιέλιτσα στον αντίποδα ήταν εκείνοι που «μιλούσαν» για τους Σέρβους και το παιχνίδι παρέμενε ντέρμπι προς… τέρψιν των προπονητών, διότι έτσι έβλεπαν τους παίκτες τους να παραμένουν προσηλωμένοι στο ματς στο 100%.

Τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης είχαν το χαρακτήρα όχι ενός φιλικού, αλλά ενός αγώνα που έκρινε πολλά. Στις λεπτομέρειες αυτές η ελληνική ομάδα έδειξε πιο τυχερή. Οι βολές του Μπουρούση βρήκαν τον στόχο, ενώ η επιλογή του Μίτσοφ ήταν… εξεζητημένη (λέι απ μπροστά στον Μπουρούση!) και πολύ περισσότερο το φάουλ που έκανε πάνω στον Βασιλειάδη στα 4 δεύτερα, με τον Έλληνα διεθνή να ευστοχεί κι αυτός από τη γραμμή των βολών, δίνοντας τη νίκη στην ελληνική ομάδα.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 9-11, 29-29, 49-47, 64-66

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Μπογκντάνοβιτς 11 (3), Μπιέλιτσα 9 (1), Μάρκοβιτς 4, Στίματς 10, Μπίρτσεβιτς 7 (1), Μίτσοφ, Μίσιτς 2, Ραντούλιτσα 7, Κάτιτς 3, Σιμόνοβιτς 7 (1), Μίτροβιτς 4, Γιόβιτς.

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 22 (1), Ζήσης 6, Βασιλειάδης 11 (2), Παπανικολάου 9 (1), Καϊμακόγλου 7 (1), Μπόγρης, Σλούκας 2, Γιάνκοβιτς 5 (1), Βουγιούκας, Μάντζαρης 2, Αθηναίου 2, Αντετοκούνμπο.