vasilakopoulos giorgosΚυριακή κοντή γιορτή, λέει ο λαός. Στην περίπτωση, βέβαια, της wild card που θ’ ανοίξει το δρόμο για το Παγκόσμιο της Ισπανίας τα πάντα θα κριθούν το Σάββατο το πρωί, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος, που μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό αναφέρθηκε στους… πολέμιους της ομοσπονδίας και τα “κέντρα” που ψάχνουν την αποσταθεροποίησή της, αλλά και στα πλεονέκτημα που θα έχει το ελληνικό μπάσκετ εάν πάρει την “κάρτα” αυτή. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ έδωσε εξηγήσεις για το που βρέθηκαν τα χρήματα για τη δωρεά στη FIBA – επισημαίνοντας ότι δεν είναι απ’ τον κρατικό κορβανά – αλλά και απαντήσεις στους ισχυρισμούς των Ιταλών, που προκάλεσαν όλον αυτό τον… κουρνιαχτό.
Για τη… λάσπη των Ιταλών ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είπε: “Και οι δύο χώρες συμμετείχαν σε κάποιες διαδικασίες, προσέφεραν ό,τι έπρεπε να προσφέρουν, αλλά όταν τους είπαν πως επειδή έχουν πάρει στο παρελθόν wild card έχουν λιγότερες πιθανότητες, αποσύρθηκαν. Η εξήγηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους φίλους μας τους Ιταλούς που για εσωτερική κατανάλωση είπαν διάφορες ανοησίες που δεν στέκουν. Προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους όταν είδαν πως δεν είχαν καμία τύχη“.
Που θα πάνε, όμως αυτές οι… περιβόητες κάρτες; Σύμφωνα με τον Βασιλακόπουλο “… λογικά θα πάνε δύο στην Ευρώπη, μία στην Αμερική και μία στην Ασία. Όλοι λένε για Βραζιλία και Κίνα, αλλά υπάρχει και ο Καναδάς ενώ παίζει και το Κατάρ. Ας μην το αγνοούμε. Μπορεί να μην πληροί τα αγωνιστικά κριτήρια, αλλά έχει ιδιαίτερη οικονομική άνεση“! Και μιάς κι ο λόγος για την οικονομική άνεση, η κουβέντα φτάνει και στην… ταμπακιέρα, που έφτασε μέχρι και τη Βουλή με την ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος της ΕΟΚ σχολίασε: “Έγινε μια ερώτηση στη Βουλή αλλά δεν ξέρω από πού υποκινήθηκε. Δεν θέλω να την σχολιάσω. Δεν είναι σοβαρό κείμενο. Κάποτε να καταλάβουμε όλοι πως ο αθλητισμός δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις. Και θέλω να μιλήσω ανοιχτά και να προειδοποιήσω… Ένα κέντρο ψάχνει να βρει ευκαιρίες να αποσταθεροποιήσει την ελληνική Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της. Είχε επενδύσει πολλά σε μια αποτυχία με την κάρτα. Είχαν επενδύσει στην Ιταλία και τώρα που βλέπουν πως η Ελλάδα είναι πιο κοντά, το γύρισαν ανάποδα και ψάχνουν να βρουν σκάνδαλα και αηδίες για να συνεχίσουν την ενορχηστρωμένη επίθεση. Είναι γνωστοί και οι ενορχηστρωτές και αυτοί που θα εκτελούσαν, αλλά δεν θα ασχοληθώ μαζί τους. Είναι φθηνοί και κάνουν ζημιά στο εθνικό μας άθλημα. Είναι εσωτερικοί και κάποια στιγμή θα τους ονομάσω. Αλλά είναι εύκολα προσδιορίσιμοι και αναγνώσιμοι…“.
Και συνέχισε δίνοντας εξηγήσεις για το που βρέθηκαν τα χρήματα, αλλά και παραθέτοντας τα θετικά για το ελληνικό μπάσκετ σε περίπτωση που πάρει τη wild card. “Επειδή κι εγώ έχω μεγάλη ιστορική διαδρομή, θέλω να τους πω πως διαθέτουμε τουλάχιστον την ίδια ευαισθησία με αυτούς που κόπτονται δήθεν για το δημόσιο χρήμα. Τα λεφτά αυτά δεν είναι από την κρατική επιχορήγηση. Από την άλλη, υπάρχουν μια σειρά πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και μας διασφαλίζει συμμετοχή μας και στο ευρωπαϊκό του 2015. Αποφεύγουμε λοιπόν, τα έξοδα που θα έχει η προκριματική φάση. Επίσης, γιατί κανείς δεν σκέφτεται τον διεθνή Έλληνα αθλητή που θέλει να είναι στο παγκόσμιο; Γιατί να του το στερήσουμε; Θα έτρεχαν στην άγονη γραμμή της Ευρώπης οι αθλητές μας; Δεν έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε τη δυνατότητα στους Σπανούλη, Φώτση, Ζήση, Παπανικολάου και Μπορούση να παίξουν σε ένα παγκόσμιο; Μην τα μηδενίζουμε όλα και μην τα ρίχνουμε στην κρίση. Η ζωή υπάρχει και συνεχίζεται. Η Ελλάδα δεν θα κλειστεί σε τέσσερις τοίχος να κλαίει την μοίρα της“.
Εν συνεχεία μίλησε για τη διαδικασία του Σαββάτου (“… Στις 11 ώρα Ισπανίας θα είναι γνωστή η απόφαση. Συνήθως γίνεται δεκτή η εισήγηση του προέδρου και του γενικού γραμματέα. Και μετά, πρώτα ο θεός θα είμαστε στην κλήρωση το βράδυ της Δευτέρας”), αλλά και για το θέμα του προπονητή, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που θέλουν ήδη ο νέος ομοσπονδιακός να έχει βρεθεί. “Υπάρχουν σκέψεις, έχουμε ένα πλάνο στο μυαλό μας και από Δευτέρα θα μπει σε εφαρμογή“, είπε ο Βασιλακόπουλος, με τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ να θέλουν τον Φώτη Κατσικάρη να ‘χει λάβει ήδη το μήνυμα να “στήσει” την εθνική που θα ταξιδέψει στην Ισπανία!
Τέλος ο Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των τριών ΝΒΑερ, καθώς η παρουσία τους στην Ισπανία (δεδομένου ότι τα πάντα δείχνουν πως η wild card θα… πιάσει Ελλάδα!) κρίνεται αναγκαία. “Θα γίνουν κινήσεις. Την άλλη εβδομάδα, δηλαδή στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, θα υπάρξει αντιπροσωπεία της ΕΟΚ στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τα παιδιά (σ.σ. Κουφός, Καλάθης, Αντετοκούνμπο) και να συζητήσει μαζί τους. Όπως και με κάποιους υπεύθυνους του ΝΒΑ, αν και τα πάντα εξαρτώνται από τους ατζέντηδες των παιδιών όπως γνωρίζουμε όλοι“.