Ο… Μαρουσιώτης Μουν και οι ομάδες του προολυμπιακού

Ενας πρώην… Μαρουσιώτης έστειλε την Κορέα στο προολυμπιακό τουρνουά! Ο λόγος φυσικά για τον Τζερόντ Στίβενσον (πλέον λέγεται… Ταεγιόνγκ Μουν), που πριν από τρία χρόνια φόρεσε τη φανέλα του Αμαρουσίου, ο οποίος σημείωσε το πιο κρίσιμο τρίποντο του αγώνα 47’’ πριν από τη λήξη του μικρού τελικού του πανασιατικού πρωταθλήματος.

Η Κορέα ανέτρεψε διαφορά 9 πόντων στο τελευταίο πεντάλεπτο και νίκησε τις Φιλιππίνες (…ενός άλλου Αμερικανού, του Μάρκους Ντούθιτ, που έκανε ό,τι ήθελε με 27 πόντους και 22 ριμπάουντ) με 70-68, κατακτώντας όχι μόνο το χάλκινο μετάλλιο, αλλά και το ένα από τα δύο «εισιτήρια» της Ασίας για το προολυμπιακό τουρνουά του Ιουλίου του 2012.

Η τελευταία θέση για το προολυμπιακό τουρνουά πήγε στον ηττημένο του συγκλονιστικού τελικού του πανασιατικού πρωταθλήματος, την Ιορδανία, την ομάδα δηλαδή που έκανε τη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, αποκλείοντας το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο (και κάτοχο του τίτλου), το Ιράν, των Χαντάντι, Καζέμι.

Η Ιορδανία λίγο έλειψε να σοκάρει την Κίνα μέσα στο σπίτι της και στον τελικό, αλλά γνώρισε την ήττα με 70-69 και περιορίστηκε στο αργυρό μετάλλιο. Ο Γιανλιάν Γι (MVP του τουρνουά) σημείωσε τη νικητήρια βολή που έσπασε την ισοπαλία (69-69) 25,3” πριν από το τέλος αλλά ο Ρασίμ Ράιτ και ο Σαμ Ντάγκλας αστόχησε δύο φορές στα τελευταία δευτερόλεπτα…

Οι 11 αντίπαλοι της Εθνικής στο προολυμπιακό τουρνουά του επόμενου Ιουλίου θα είναι οι εξής:

Ρωσία, FYROM, Λιθουανία (Ευρώπη)
Δομινικανή Δημοκρατία, Πουέρτο Ρίκο, Βενεζουέλα (Αμερική)
Ανγκόλα, Νιγηρία (Αφρική)
Νέα Ζηλανδία (Ωκεανία)
Κορέα, Ιορδανία (Ασία)

Θυμίζουμε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν προκριθεί απευθείας οι εξής 9 ομάδες:

Μεγάλη Βρετανία (διοργανώτρια)
ΗΠΑ (παγκόσμια πρωταθλήτρια)
Αργεντινή, Βραζιλία (μέσω του παναμερικανικού πρωταθλήματος)
Ισπανία, Γαλλία (μέσω του Ευρωμπάσκετ)
Αυστραλία (πρωταθλήτρια Ωκεανίας)
Τυνησία (πρωταθλήτρια Αφρικής)
Κίνα (πρωταθλήτρια Ασίας)