Το κλειστό του ΟΑΚΑ παρέπεμπε σε άλλες εποχές… Με περισσότερους από 17000 φίλους της “επίσημης αγαπημένης” να δίνουν δυναμικό παρών – παρότι ότι είναι Αύγουστος – και να δημιουργούν μία εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, την οποία ήρθε να… σιγοντάρει ένας εκπληκτικός Giannis! Ο Greek Freak με μία εμφατική παρουσία (31 πόντους, 10 ριμπάουντ) ήταν εκείνος που οδήγησε την ελληνική ομάδα στη φιλική νίκη επί των Ισπανών (86-70), δείχνοντας το… δρόμο. Έναν δρόμο που μπορεί να έχει στο τέλος του θετικό απολογισμό, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες.

Κι εκείνο που θα πρέπει ν’ αποφύγουν άπαντες είναι να βάλουν ψηλά τον πήχη και ν’ αρχίσουν από το πρώτο φιλικό να κάνουν όνειρα! Ή ακόμη κι αν τα κάνουν, καλό θα είναι να τα κρατήσουν για την πάρτη τους… Διότι είπαμε, είναι πολύ νωρίς ακόμη. Τα πρώτα συμπεράσματα από αυτή την εθνική ομάδα είναι μεν θετικά, καθώς είδαμε ένα σύνολο το οποίο μπορεί να μην έχει αρκετό διάστημα μαζί, είχε ωστόσο αυτοματισμούς, έβγαλε φάσεις, είχε αλληλοκαλύψεις και πάνω απ’ όλα διάθεση. Και μπορεί η Ισπανία που τέθηκε απέναντι στην ελληνική ομάδα να μην έχει μεγάλη σχέση με τις ομάδες που παρουσίαζαν οι Ίβηρες στο παρελθόν, με πολλές απουσίες και δίχως κάποια “βαριά χαρτιά” τους στο ρόστερ, ωστόσο δεν παύουν να είναι Ισπανοί!

Κι όταν καταφέρνεις αυτή την ομάδα να την υποτάσσεις, να την υποχρεώνεις να δέχεται 31 πόντους σ’ ένα 10λεπτο και να την βάζεις στα… σκοινιά, τότε κάτι καλό γίνεται. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Ιτούδης έδειξε ότι έχει αρκετά πράγματα στο μυαλό του, τα οποία θέλει να μεταφέρει και στο παρκέ, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι έχει κατορθώσει να βρει τις ισορροπίες και να “χτίσει” μία ομάδα που να κινείται γύρω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο οποίος ήταν δίχως άλλο ο απόλυτος πρωταγωνιστής κι εκείνος που έβαλε τις βάσεις για τη νίκη, αλλά κι ο παίκτης που άλλαζε τα δεδομένα κάθε φορά που οι Ισπανοί έδειχναν τις ικανότητές τους για αλλαγή του σκηνικού.

Ενός σκηνικού που ήταν βγαλμένο από μία άλλη… εποχή, με την εθνική ομάδα παίρνει τα ηνία και να βρίσκεται στο +8 (16-8) στο 5λεπτο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο οδηγός, ενώ ο Κώστας Αντετοκούνμπο φρόντισε να δώσει κι αυτός αρκετά θετικά δείγματα γραφής. Κι όλη η ελληνική ομάδα έμοιαζε μία καλοκουρδισμένη μηχανή, φτάνοντας τη διαφορά στο +20 (33-13) με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου! Οι Έλληνες παίκτες έβγαζαν στο παρκέ πολλά θετικά στοιχεία, ενώ ο Ιτούδης έκανε τα δικά του… πειράματα. Όπως κάθε καλός σεφ, έτσι κι αυτός έκανε τους πειραματισμούς του για να βρει την ιδανική συνταγή (έχοντας μάλιστα και δύο σημαντικές απουσίες, των Σλούκα και Παπαγιάννη). Και μία από αυτές ήταν η επιλογή να παίξει ο νεαρός Παναγιώτης Καλαϊτζάκης σε ρόλο οργανωτή. Που μπορεί να μην βγήκε στο έπακρο, με το νεαρό άσο πάντως να παίρνει υψηλό βαθμό στα αμυντικά του καθήκοντα.

Οι Ισπανοί είπαμε, είναι Ισπανοί και κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται ν’ αλλάξουν το σκηνικό, φροντίζουν να την εκμεταλλεύονται. Κάτι που έκαναν και κόντρα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, “ροκανίζοντας” το +21 που βρέθηκε η ελληνική οξμάδα (44-23) και ρίχνοντας τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό (90-51 και 63-57).

Κάπου εκεί, όμως “μίλησε” και πάλι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που επιστρέφοντας στο παρκέ, έβαλε και πάλι το… νερό στο αυλάκι, έδωσε και πάλι “αέρα” νίκης στην ελληνική ομάδα, η οποία πανηγύρισε στο τέλος μία φιλική νίκη (86-70) επί των Ισπανών και μαζί το χειροκρότημα του κοινού. Που επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει ν’ αγαπά το μπάσκετ, παρότι έχει πολλά χρόνια να δει κάτι θετικό από την “επίσημη αγαπημένη” του…

Η εθνική αντιμετωπίζει την Πέμπτη (11/8, 20:30) επί ισπανικού εδάφους τους Ίβηρες, σε νέα φιλική αναμέτρηση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δύο ομάδων για το Ευρωμπάσκετ 2022. Ακολουθεί το τουρνουά «Ακρόπολις», από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου, στο οποίο η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Πολωνία, Γεωργία και Τουρκία.

Τα δεκάλεπτα: 31-13, 50-35, 63-57, 86-70

Ελλάδα (Ιτούδης): Ντόρσεϊ 11 (1), Λαρεντζάκης 3 (1), Αγραβάνης 9 (2), Καλάθης 7 (1), Καλαϊτζάκης 4, Μποχωρίδης 2, Παπανικολάου 5, Παπαπέτρου 2, Αντετοκούνμπο Γ. 31 (2), Αντετοκούνμπο 7, Κασελάκης 2, Αντετοκούμπο Θ. 3