Το Πουέρτο Ρίκο “τσέκαρε” από σήμερα το “εισιτήριο” του για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, το οποίο θα φιλοξενήσει η Ισπανία, καθώς νίκησε τη Βενεζουέλα 86-85 στην παράταση και προκρίθηκε μαθηματικά στους “4” του παναμερικανικού πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Το Πουέρτο Ρίκο χρειάστηκε μάλιστα να ανατρέψει διαφορά 20 πόντων στο δεύτερο ημίχρονο και 11 στα τελευταία 4 λεπτά, χάρη στον τρομερό Τζέι Τζέι Μπαρέα (30π., 7/11τρ., 6ασ.) και τον Ρενάλντο Μπάλκμαν (26π., 12ρ., 5κλ., 3κ.), που ισοφάρισε το ματς (79-79) με καλάθι ύστερα από επιθετικό ριμπάουντ 35” πριν από τη λήξη. Ο Ντόντα Σμιθ (26π., 13ρ., 5ασ.) ήταν ο κορυφαίος της Βενεζουέλας, αλλά και ο μοιραίος παίκτης, καθώς αστόχησε τόσο στο τέλος του κανονικού αγώνα, όσο και της παράτασης.

Για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα μπερδεμένη και η μάχη μεγάλη, μεταξύ πέντε ομάδων. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον όμιλο, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Μεξικό κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους, αφού χρειάζονται νίκες επί της αδιάφορης Ουρουγουάης και του Πουέρτο Ρίκο αντίστοιχα για να προκριθούν στους “4”. Από εκεί και πέρα όμως η κατάσταση περιπλέκεται, αφού η 4η ομάδα που θα προκριθεί θα κριθεί από τις ισοβαθμίες. Οι οποίες είναι πάρα πολλές…

Ο Καναδάς και η Αργεντινή χρειάζονται τη νίκη στο μεταξύ τους (ζωής ή θανάτου) παιχνίδι, αν και ο νικητής θα πρέπει να περιμένει και τα υπόλοιπα αποτελέσματα για να μάθει αν προκρίνεται. Ο Καναδάς θέλει ήττα του Μεξικού για να το έχει σε ισοβαθμία, ενώ η Αργεντινή θέλει να αποφύγει την ισοβαθμία με τη Δομινικανή Δημοκρατία, κάτι πάντως που θα γνωρίζει πριν μπει στο γήπεδο για να παίξει με τον Καναδά.

Η Βενεζουέλα, από τη μεριά της, χρειάζεται οπωσδήποτε ήττα της Αργεντινής στο ντέρμπι με τον Καναδά (για να ισοβαθμίσει μαζί του), αλλά και νίκη του Μεξικού για να το αποφύγει σε πιθανή τριπλή ισοβαθμία…