Στο… ζύγι φαινόταν να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία. Η νίκη έμοιαζε μονόδρομος για τους Σέρβους, ώστε να πάρουν το εισιτήριο για το Μουντομπάσκετ. Κι έτσι παρουσιάστηκαν στο κλειστό των Άνω Λιοσίων με αρκετά “βαριά χαρτιά” στη σύνθεσή τους. Η ελληνική ομάδα παρατάχθηκε με μία 12άδα με νέα πρόσωπα, που πολλά εξ’ αυτών δεν διαθέτουν εμπειρία και παραστάσεις ανάλογες των αντιπάλων τους… Είχαν όμως μαγκιά! Είχαν μάτι που γυάλιζε και διέθεταν ψυχή…. Στοιχεία τα οποία αποδείχθηκαν καθοριστικά για να οδηγήσουν την (εν μέρει) αδιάφορη βαθμολογικά εθνική μας ομάδα σε μία μεγάλη νίκη (97-92) στην παράταση (κ.α. 80-80), επί των Σέρβων, που καλούνται πλέον στο ματς με αντίπαλο τη Μ. Βρετανία να τα παίξουν όλα για όλα για να μην χάσουν το μεγάλο ραντεβού!

Το νέο “αίμα” της “επίσημης αγαπημένης” έδειξε ότι βαδίζει σε καλό δρόμο και πώς υπάρχουν παίκτες που μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία θέση στην ομάδα που θα πάει στο Παγκόσμιο. Η Ελλάδα μπορεί να μην είχε την εμπειρία των αντιπάλων της, είχε όμως τσαγανό. Οι Μωραΐτης και Ρογκαβόπουλος έδωσαν το ρυθμό, ο Χατζηδάκης έδωσε σκληρές μάχες με το πολύ πιο έμπειρο Μιλουντίνοφ, ενώ όλοι οι παίκτες που έριξε στο παρκέ ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, έδωσαν το 100% και δεν πτοήθηκαν από την… χαμηλή πτήση του πρώτου 20λέπτου.

Έφεραν τα πάνω-κάτω κόντρα στους “διψασμένους” για τη νίκη Σέρβους, τους οποίους έριξαν στο καναβάτσο κι έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Η εθνική μας ομάδα είχε ένα μέτριο πρώτο 20λεπτο, στο οποίο είδε τους τους Σέρβους να φέρνουν το παιχνίδι στα δικά τους μέτρα. Οι Σέρβοι ξεκίνησαν καλά, ξέφυγαν στο σκορ (8-15, 13-21), αλλά η Ελλάδα αντέδρασε. Κάλυψε το χαμένο έδαφος, με όπλο την αμυντική της λειτουργία και βρέθηκε σε απόσταση βολής (20-21), δίχως όμως να μπορέσει να προσπεράσει. Οι Σέρβοι ξεδίπλωναν στο παρκέ την εμπειρία τους, με τον ο Γιόβιτς να δείχνει μέρος από το πλούσιο ρεπερτόριό του. Ο άσος των Σέρβων μοίραζε έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του (6 ασίστ είχε μόνος του στο πρώτο ημίχρονο, με την ελληνική ομάδα να έχει 7!) κι αυτό επέτρεψε στην ομάδα του να βρεθεί στ’ αποδυτήρια με “αέρα” 9 πόντων (30-39). Μία διαφορά που επί της ουσίας αντικατόπτριζε τις λεπτομέρειες στις οποίες υστερούσε η ελληνική ομάδα. Τα χαμένα ριμπάουντ, τα χαμηλά ποσοστά (39% στα δίποντα και 30% στα τρίποντα), αλλά και η έλλειψη επιθετικών λύσεων, ήταν τα στοιχεία που “πλήγωναν” την εθνική μας. Οι Έλληνες διεθνείς είχαν συχνά-πυκνά επιλογές, που ήταν φανερό πώς ήταν απόρροια του άγχους τους, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας κι αυτό το “πλήρωναν” τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα.

Οι Σέρβοι με βασικό “όπλο” τους την εμπειρία τους, ανέβασαν τη διαφορά (35-48), αναγκάζοντας τον Σωτήρη Μανωλόπουλο να ζητήσει τάιμ άουτ, για να σταματήσει την… κατρακύλα. Κι αυτό φάνηκε να πιάνει τόπο, με τους Έλληνες παίκτες να πετυχαίνουν τρία μεγάλα τρίποντα, ενώ ήρθε και το κερδισμένο αντιαθλητικό για τον Μωραΐτη, που κάλυψε κάπως την “ψαλίδα” (46-54). Οι “διψασμένοι” Σέρβοι, ωστόσο, δεν είχαν καμία διάθεση να κλωτσήσουν την ευκαιρία που είχαν μπροστά τους για να πάρουν το εισιτήριο για το Μουντομπάσκετ. Συντηρούσαν μία διψήφια διαφορά (48-60, 52-62), πριν έρθει το απίστευτο buzzer beater του Μωραΐτη από τη μία μεριά του γηπέδου στην άλλη, για να μειώσει σε 55-62 και συνάμα να τονώσει την ελληνική διάθεση.

Οι Ρογκαβόπουλος και Χουγκάζ ήρθαν να προσθέσουν το δικό τους πάθος στο παρκέ, δίπλα στους Μωραΐτη και Μουράτο και η “επίσημη αγαπημένη” μας, έφτασε σε απόσταση αναπνοής (63-65 στο 33′ και 67-68 στο 35′). Η ελληνική άμυνα είχε εγκλωβίσει για τα καλά τους Σέρβους, που έβρισκαν μετά δυσκολίας το δρόμο για το καλάθι κι αυτό έδωσε… φτερά στα πόδια των Ελλήνων παικτών που στο 36′ πήραν τα ηνία (71-68). Ο Πέσιτς έριξε στο παρκέ τον Μιλουντίνοφ για να “γεμίσει” τη ρακέτα του και ν’ αποκτήσει σιγουριά στην επίθεση, αφού έβλεπε το παιχνίδι να φεύγει από τα χέρια της σερβικής ομάδας.

Το τελευταίο δίλεπτο έμοιαζε απαγορευτικό για καρδιακούς, με τις δύο ομάδες να ευστοχούν στις επιλογές τους και τα πάντα να κρίνονται στις λεπτομέρειες. Στα 55′ δεύτερα ο Μουράτος έκανε ένα “φτηνό” λάθος κάνοντας μπρος-πίσω (78-78), με τον Μιλουντίνοφ στη σερβική επίθεση να βάζει τη μπάλα στο πλεκτό (78-80 στα 41,3 δεύτερα), αλλά ο Μωραΐτης ισοφάρισε σε 80-80 και η ελληνική άμυνα, οδήγησε το ματς στην παράταση…

Εκεί ο Ρογκαβόπουλος έδωσε το δικό του ρεσιτάλ. Με τρεις “βόμβες” από τα 6.75, έγειρε την πλάστιγγα της νίκης προς την ελληνική πλευρά. Οι Σέρβοι πίεσαν για ν’ αλλάξουν τα δεδομένα, αλλά η ελληνική ομάδα δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει ότι είχε χτίσει με τόσο κόπο. Το καλάθι του Νταβιντόβατς στα 7,2 έγραψε το 93-92, με τους Σέρβους να επιλέγουν να κάνουν φάουλ για να σταματήσουν το χρόνο (στα 6,2 δεύτερα) και τον Μανωλόπουλο να ζητάει challenge για να δουν οι διαιτητές εάν υπήρχε και περίπτωση για αναβάθμιση σε αντιαθλητικό. Επιλογή που αποδείχθηκε… λίρα εκατό, με τους διαιτητές ν’ αναβαθμίζουν το φάουλ, τον Μωραΐτη να ευστοχεί και στις δύο βολές, γράφοντας το 95-92. Στην επαναφορά η μπάλα πήγε στα χέρια του Ρογκαβόπουλου, στον οποίο οι Σέρβοι έκαναν φάουλ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να υπογράψει το τελικό 97-92!

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 8-15, 30-39, 55-62, 80-80 (κ.α.), 97-92 (παρ.)
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κόντε, Καστίγιο, Μάρκες
ΕΛΛΑΔΑ (Μανωλόπουλος): Φλιώνης 3 (1), Π. Καλαϊτζάκης 10 (2), Μωραΐτης 23 (3), Μουράτος 9 (1), Ρογκαβόπουλος 28 (5), Χατζηδάκης 4, Χουγκάζ 8, Γόντικας 6, Κουζέλογλου 1, Πάπας, Τολιόπουλος 3 (1), Τσαλμπούρης 2.
ΣΕΡΒΙΑ (Πέσιτς): Ντάνγκουμπιτς 6, Νταβίντοβατς 11 (2), Γιάγκοντιτς-Κουρίτζα 7 (1), Γιάραμαζ 7 (1), Ραντάνοβ 7, Γέρεμιτς 9 (3), Γιόβιτς 5, Μιλουτίνοβ 24, Ρίστιτς 10, Σίμανιτς, Ουσκόκοβιτς.