Παπανικολάου: «Γενιά με ταλέντο και καλούς χαρακτήρες»

papanikolaouΗ έλλειψη συνοχής, η κούραση και η απουσία του Σκουλίδα ήταν οι τρεις λόγοι που κατά τον Δημήτρη Παπανικολάου η Εθνική Παίδων δεν κατάφερε να κάνει κάτι παραπάνω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 του Ντουμπάι. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας επίσης ότι έγιναν «κάποια περίεργα πράγματα» στη διοργάνωση, αλλά και ότι υπάρχει μεγάλο ταλέντο σε αυτή τη γενιά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπανικολάου:

«Τα παιδιά έκαναν μεγάλη προσπάθεια, αλλά η έλλειψη συνοχής, την οποία γνωρίζαμε εξ αρχής ότι θα είχαμε μας επηρέασε. Eξ’ αρχής επιλέχθηκαν επτά παιδιά για να βοηθήσουν την ομάδα των 96ρηδων, όμως, τα τέσσερα έλαβαν μέρος και στο Ευρωπαϊκό Εφήβων και ενσωματώθηκαν δύο εικοσιτετράωρα πριν το τζάμπολ, ενώ ο Σκουλίδας δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας καθώς τραυματίστηκε. Η κούραση των παιδιών αυτών είναι μεγάλη και ειδικά του Χαραλαμπόπουλου. Είναι εμφανής ακόμη και στα σουτ του για αυτό και στα υπόλοιπα παιχνίδια θα του δώσω ανάσες γιατί πρώτα από όλα θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι καλά το παιδί και να έχει μια καλή χρονιά με την ομάδα του.

Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες, θα ήθελα όμως να αναφέρω ότι έγιναν περίεργα πράγματα… Δεν είδαμε ποτέ σε DVD το παιχνίδι της Αυστραλίας, καθώς μας είπαν ότι ήταν το μοναδικό που χάλασε, ενώ δεν υπήρχε ούτε στο site της FIBA. Επαναλαμβάνω ήταν το μοναδικό που δεν υπήρχε. Ισως όλο αυτό να είχε να κάνει με το γεγονός ότι μόνο εμείς καταφέραμε να τρομάξουμε στον πρώτο γύρο τις ΗΠΑ. Επιπλέον κατά την διάρκεια του αγώνα η γραμματεία έκανε συνεχώς λάθη, έβαζε πόντους στην Αυστραλία και εμείς έπρεπε να τους διορθώνουμε!

Πέρα όμως από όλα αυτά, τα οποία απλά τα αναφέρω όχι ως δικαιολογίες, έχουμε μια γενιά που έχει ταλέντο και καλούς χαρακτήρες. Για εμένα ήταν δύσκολο να διαχειριστώ την κατάσταση κάποιων παιδιών που πήραν τώρα μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα και ήταν φυσιολογικό να τα επηρεάσει. Εγώ και οι συνεργάτες μου προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε να τους περάσουμε την σωστή νοοτροπία, ώστε να έχουν ένα καλό μέλλον και αργότερα να επανδρώσουν και την μεγάλη Εθνική. Αυτός είναι ο στόχος.

Αυτό που αναφέρω συνέχεια στα παιδιά είναι πως παίκτες όπως ο Παπαλουκάς, ο Διαμαντίδης, ο Τσαρτσαρής, ο Ντικούδης και άλλοι δεν έπαιξαν στις μικρές Εθνικές, αλλά έγιναν οι καλύτεροι. Εμείς το 1995 που είχαμε κατακτήσει το χρυσό είχαμε κερδίσει άνετα τις ΗΠΑ που είχαν στην σύνθεσή τους τους Μάρμπουρι και Κάρτερ! Το μέλλον τους εξαρτάται καθαρά από την ατομική τους δουλειά και τίποτε άλλο. Θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να βελτιωθούν και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στην διάπλαση του χαρακτήρα τους. Θα κοιτάξουμε να τελειώσουμε με αξιοπρέπεια το τουρνουά. Ολοι οι ξένοι εδώ μιλούν με κολακευτικά σχόλια και για το μπάσκετ που παίζουμε και για την ομάδα μας γενικά».