“Παρέλαση” αστέρων του μπάσκετ στο 6ο summer camp της South Basketball Academy

Μία φιγούρα «κοντινή» και γνώριμη στη νεολαία και στα παιδιά που τώρα αρχίζουν τα όνειρά τους για να παίξουν μπάσκετ. Αλλά και ένας άνθρωπος που έχει λάβει ήδη τόσο σημαντικές αποφάσεις, που οι παραστάσεις και οι εμπειρίες του τον καθιστούν μάλλον -και όχι φυσιογνωμικά- μεγαλύτερο από την ηλικία των 24 ετών που αναγράφεται στην ταυτότητά του. Κάτι που, επίσης, θα μπορούσε να «χρίσει» τον Ιωάννη Παπαπέτρου ως τον ιδανικό προσκεκλημένο για το φινάλε του 6ου summer camp της South Basketball Academy, στον Άλιμο. Φορώντας ένα μπλουζάκι του ινδάλματός του, ΛεΜπρον Τζέιμς, ο νέος φόργουορντ του Παναθηναϊκού απάντησε με προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις των νεαρών που συμμετείχαν στην τρίτη εβδομάδα του camp, τονίζοντας ότι «αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ακούτε τους προπονητές σας και να δουλεύετε πάντα σκληρά και αφοσιωμένα σ΄ αυτό που αγαπάτε».

Ο πρώην παίκτης του πανεπιστήμιου Τέξας και του Ολυμπιακού κλήθηκε να αναφερθεί στην κολεγιακή εμπειρία του, λέγοντας πως «έμαθα πολλά. Βρέθηκα στα 16 μου μόνος μου στις Η.Π.Α., για τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, στη συνέχεια φοίτησα για μία σεζόν στο πανεπιστήμιο και διδάχθηκα πολλά και για τη ζωή και για το μπάσκετ. Αν έχετε ποτέ αυτή την ευκαιρία, σας το συστήνω, γιατί η Αμερική είναι το καλύτερο σχολείο». Ο Παπαπέτρου επισήμανε ότι «καλύτεροι συμπαίκτες μου ήταν οι Σπανούλης, Πρίντεζης» και πρόσθεσε πως «μικρός έπαιζα και εγώ σας κι εσάς στις αλάνες και τα ανοιχτά γήπεδα στον Άλιμο, τον Άγιο Δημήτριο και το Φάληρο, όπως εσείς τώρα». Ενώ κατέληξε ότι «σημαντικότερη συμβουλή ήταν εκείνη του προπονητή μου στο γυμνάσιο, στις Η.Π.Α., διότι μου έλεγε συνέχεια ότι πρέπει να δουλεύω πιο σκληρά από τον καθένα και να δίνω το 100% της ενέργειάς μου σε κάθε προπόνηση και αγώνα».

Την τρίτη εβδομάδα του 6ου summer camp, στις 16/7, είχε ανοίξει ο παλαίμαχος φόργουορντ των ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Βαλένθια, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Πανιωνίου και ΠΑΟΚ, Δήμος Ντικούδης, ο οποίος τιμήθηκε από τους διοργανωτές για την προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ του 2005 εξήρε τον τρόπο λειτουργίας της South Basketball Academy και τον χώρο στα γήπεδα «Μπασκετάκια» και επισήμανε ότι «σε αυτή την ηλικία πρέπει πρώτα να περνάτε καλά στο γήπεδο και να ακολουθείτε τις συμβουλές των προπονητών σας». Ο Δήμος Ντικούδης προκάλεσε… απορίες όταν κατονόμασε τους Νίκο Γκάλη, Μάικλ Τζόρνταν και Λάρι Μπερντ ως «τα είδωλά μου». Ωστόσο, το όνομα «ΛεΜπρον Τζέιμς», τον οποίο αντιμετώπισε στον θριαμβευτικό ημιτελικό του Μουντομπάσκετ 2006, έφερε γνώριμες εικόνες στους πιτσιρικάδες. Θεώρησε τον Πάου Γκασόλ «τον δυσκολότερο αντίπαλό μου» και εξήγησε στους νεαρούς παίκτες ότι «η καλύτερη συμβουλή που άκουσα ήταν να μην τα παρατάω ποτέ».

Η δεύτερη εβδομάδα του camp είχε κλείσει με προσκεκλημένη την Κλεοπάτρα Κετσελίδη, στις 12 Ιουλίου. Η αριστούχος του τμήματος διατροφής και διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης μίλησε στους μικρούς αθλητές και του γονείς τους για τις βασικές διατροφικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται σε συνθήκες αθλητισμού και πρωταθλητισμού.

Μία μέρα νωρίτερα, τις εγκαταστάσεις της South Basketball Academy είχε επισκεφτεί ο Δημήτρης Μαυροειδής, Ο διεθνής σέντερ, ο οποίος τη σεζόν που ολοκληρώθηκε κατέκτησε με την ΑΕΚ το Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA και το Κύπελλο Ελλάδας, «κέρδισε» τους μικρούς θαυμαστές του με το χιούμορ και τη μεταδοτικότητά του. Αρχικά μίλησε για το πώς συνυπάρχουν σπουδές και αθλητισμός, ως τελειόφοιτος της Ιατρικής. Εξηγώντας ότι «σημασία έχει το διάβασμα, διότι κακά τα ψέματα, λίγοι παίζουν σε υψηλό επίπεδο». Ο 33χρονος σέντερ τόνισε ότι «συνεργάστηκα με σπουδαίους προπονητές, όπως οι Μπαρτζωκας, Κατσικάρης, Σάκοτα, Ζούρος, και κράτησα κάτι από όλους». Δεν θα ξεχάσει τη σεζόν στην Μπιλμπάο, «γιατί η Ισπανία απέχει έτη φωτός από την Ελλάδα σε οργάνωση» και κατονόμασε τον Τζαμόν Γκόρντον (σ.σ.: στο Μαρούσι) ως «καλύτερο συμπαίκτη» και τον Ντιρκ Νοβίτσκι σαν «τον δυσκολότερο αντίπαλο». Τέλος, σε ερώτηση για την σπουδαιότερη νίκη της καριέρας του, ο Δημήτρης Μαυροειδής δεν θυμήθηκε τρόπαια, αλλά την επιστροφή του από έναν σοβαρό τραυματισμό, όταν τη σεζόν 2014-15 αναδείχθηκε MVP του πρώτου γύρου της Α1 με τη Νέα Κηφισιά! Αναφέροντας ότι «μου έλεγαν ότι δεν θα ξαναπαίξω και πείσμωσα. Παρακολουθούσα αγώνες στην τηλεόραση και έλεγα στον εαυτό μου ότι είμαι καλύτερος από όσους παίζουν. Συνεπώς, δούλεψα δέκα φορές πιο σκληρά για να έχω ακόμη μία ευκαιρία».

Ο Δημήτρης Μαυροειδής είχε πάρει τη σκυτάλη από τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς, που βρέθηκε στα «Μπασκετάκια» στις 9 Ιουλίου. Ο πρώην φόργουορντ των Πανιωνίου, Παναθηναϊκού, Βαλένθια, Άρη, ο οποίος το 2017-18 αγωνίστηκε στην Ανδόρα, τόνισε στα παιδιά του camp πως «ο καθένας έχει ένα όνειρο και πρέπει να γνωρίζει τι θυσίες πρέπει να κάνει για να το ακολουθήσει. Η αρχή γίνεται στις ηλικίες σας και κάθε καλοκαίρι, που πρέπει να δουλεύεις πιο σκληρά για να βελτιωθείς. Σημασία έχει ν’ ακολουθείτε τους κανόνες, ν’ ακούτε τους προπονητές σας, να αγαπάτε το άθλημα και να έχετε όνειρα». Ο Γιάνκοβιτς συμπλήρωσε ότι «και όλοι εμείς, όσοι αγαπάμε το μπάσκετ και ζούμε από αυτό, έχουμε χρέος να βοηθάμε κάθε προσπάθεια που αφορά παιδιά που ξεκινούν να παίζουν». Ενώ θεώρησε «επιτυχία κάθε χρονιάς που τελειώνει όχι νίκες και τρόπαια απαραίτητα, αλλά το να γνωρίζεις ότι έχεις κάνει τα πάντα στην προπόνηση και στον αγώνα».

Ο «χορός» των εκλεκτών καλεσμένων του 6ου summer camp είχε ανοίξει στις 4 Ιουλίου με την Ελεάννα Χριστινάκη. Η διεθνής γκαρντ/φόργουορντ, που αγωνίστηκε στα πανεπιστήμια Φλόριντα και Μέριλαντ και φέτος ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές της, λαμβάνοντας πτυχίο με ειδίκευση στην κοινωνιολογία, αναφέρθηκε μαθήματα και το συχνά σκληρό σύστημα προπονήσεων στο NCAA. Αποκαλύπτοντας ότι «σε κάποιες προπονήσεις ορισμένες παίκτριες έφταναν στο σημείο να αρρωστήσουν από την πίεση!». Επισήμανε, πάντως, ότι «έμαθα πολλά, αν και στην αρχή μου έλειπαν γονείς, φίλοι και το ελληνικό φαγητό». Εξηγώντας πως «στο κολέγιο είχα μία ελληνική σημαία στο δωμάτιο και η ομάδα είχε άλλη μία στο γήπεδο. Τις κοιτούσα κάθε μέρα, έπαιρνα δύναμη και έλεγα: “Πάμε, άλλη μία μέρα”. Θα τα καταφέρω». Κατέληξε ότι «είναι σημαντικό να μαθαίνεις να συνδυάζεις σπουδές και αθλητισμό» και δήλωσε «περήφανη που εκπροσωπώ την Ελλάδα, τόσο με την Εθνική όσο και όσο ήμουν στο NCAA».

Η South Basketball Academy ιδρύθηκε το 2013 από τον Αλέξανδρο Άνθη, προπονητή με άδεια της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και πρώην διεθνή καλαθοσφαιριστή, και τον Γιάννη Ηλιόπουλο, πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στη καλαθοσφαίριση και πρώην επαγγελματία γκαρντ. Ο Αλέξανδρος Άνθης υπήρξε αθλητής των παιδικών τμημάτων Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και των εθνικών ομάδων, ενώ πέρασε και από το NCAA ως γκαρντ των πανεπιστήμιων Texas El Paso (UTEP), Salt Lake Community College. Αλλά και από το NAIA, με το Mayville State, όπου και διακρίθηκε με τους τίτλους του MVP και του καλύτερου αμυντικού της περιφέρειας North Star Athletic Association! Αγωνίστηκε επίσης με το Αιγάλεω, στην Α1.

Ο Γιάννης Ηλιόπουλος ξεκίνησε να παίζει στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, συνέχισε στην εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού, ενώ φόρεσε και τη φανέλα της ΑΕΚ, στην Α1, τη σεζόν 2007-08. Έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας Παίδων με τον Ολυμπιακό (1995), Α2 με τον Σπόρτινγκ (2007) και Γ΄ Εθνικής με τον Φιλαθλητικό (2011). Κύριο μέλημα της South Basketball Academy, η οποία αριθμεί 150 παιδιά και το παιδικό τμήμα της, στη φετινή παρθενική συμμετοχή του προβιβάστηκε στη Β΄ ΕΣΚΑΝΑ, με ρεκόρ 23-1, είναι η παροχή εξειδικευμένης εκμάθησης σε όλες τις πτυχές του μπάσκετ. Αλλά και η καλλιέργεια αυτοπειθαρχίας, αφοσίωσης και εμπιστοσύνης στον συμπαίκτη και σεβασμού στον αντίπαλο. Η επικοινωνία του 6ου summer camp πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Digital Sapiens.

.
Διαβάστε ακόμη…