Ρογκαβόπουλος: «Τα πράγματα ήρθαν έτσι και μαθαίνουμε από όλα αυτά»

Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος φεύγει με πολύτιμα διδάγματα από το Ηράκλειο και το Παγκόσμιο Κύπελλο U19. Ο 18χρονος φόργουορντ έκανε τον απολογισμό της πορείας της Εθνικής Ομάδας στη διοργάνωση, ανέλυσε τα αίτια που δεν την οδήγησαν ψηλότερα από τη δέκατη θέση, ενώ αναφέρθηκε και στην επόμενη πρόκληση για τον ίδιο, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 που θα γίνει στον Βόλο από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου. 

-Τι γεύση σας αφήνει αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο U19; 
«Είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα μας. Όλα τα παιδιά δώσαμε το 100%, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Βιώσαμε πολλά συναισθήματα στη διάρκεια αυτού του τουρνουά και πήραμε πολλά χρήσιμα μαθήματα για το μέλλον». 

-Τι έφταιξε και η ομάδα δεν τερμάτισε ψηλότερα; 
«Σίγουρα έπαιξαν ρόλο τα προβλήματα που είχαμε στην προετοιμασία με τις απουσίες αρκετών παικτών, από τραυματισμούς ή συμμετοχή των ομάδων μας στα play offs. Δεν μπορέσαμε να εμφανιστούμε όσο έτοιμοι θέλαμε από το ξεκίνημα της διοργάνωσης λόγω αυτών των συνθηκών. Στοίχισε όμως ακόμη περισσότερο το παιχνίδι στον όμιλο με την Αργεντινή, που αν το είχαμε πάρει θα μπορούσαμε να είχαμε έναν πιο βατό αντίπαλο από τη Γαλλία στους ‘16’. Ήταν πολύ πιο αθλητικοί από μας, εμείς ήμασταν πάρα πολύ άστοχοι και χάσαμε με μεγάλη διαφορά. Από εκεί και πέρα δείξαμε καλή εικόνα στους αγώνες κατάταξης με εξαίρεση το παιχνίδι με την Αυστραλία, γιατί είπαμε μεταξύ μας ότι θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να τερματίσουμε όσο καλύτερα γίνεται». 

-Έπαιξε ρόλο ότι τα περισσότερα παιδιά δεν έχετε πολύ χρόνο συμμετοχής στις ομάδες σας στη διάρκεια της σεζόν; 
«Πιθανώς να φταίει. Κακά τα ψέματα, πολλά παιδιά είχαν λίγο χρόνο συμμετοχής στη διάρκεια της σεζόν. Εγώ δεν έπαιξα στο εφηβικό και στην πρώτη ομάδα δεν είχα πολλές συμμετοχές, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κάποιον. Απλώς αναφέρω πως είναι γενικότερα η κατάσταση. Από την πλευρά μου θα συνεχίσω να δουλεύω, όπως και τα άλλα παιδιά. Είμαστε όλοι διψασμένοι να παίξουμε και ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστούμε. Είδαμε κι εδώ πως όσο σημαντικό είναι το μπάσκετ, είναι και η διαχείριση των συναισθημάτων. Εμείς κερδίζαμε και παρασυρόμαστε, χάναμε απογοητευόμασταν. Αυτά είναι διαχείριση συναισθημάτων που την μαθαίνεις με τα παιχνίδια. Ήταν κάτι που εμάς μας έλειπε». 

-Τι κρατάς και τι πετάς από τη διοργάνωση; 
«Μακάρι να μπορούσαμε να ξαναπαίξουμε το τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα με την Αργεντινή. Ή να κάναμε μια… αντιστροφή αποτελεσμάτων και να τους κερδίζαμε εμείς πρώτα με επτά πόντους. Δεν μετανιώνω όμως για τίποτα. Τα πράγματα ήρθαν έτσι και μαθαίνουμε από όλα αυτά. Προχωράμε και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και τα μέλη του σταφ». 

-Οι εθνικές υποχρεώσεις όμως δεν σταματούν για σένα εδώ… 
«Εννοείται. Έχουμε μπροστά μας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 στον Βόλο. Η εμπειρία από το Παγκόσμιο Κύπελλο σίγουρα θα με βοηθήσει στην επόμενη διοργάνωση με την Εθνική. Έμαθα πολλά από αυτό το τουρνουά, όπως τη σημασία που έχουν όχι μόνο τα νοκ άουτ, αλλά και τι θα κάνεις στον όμιλο. Όπως και ότι δεν πρέπει ποτέ να πιστέψεις πως ο άλλος θα σε κερδίσει παίζοντας με καρδιά». 

-Θα ήθελες να στείλεις ένα τελευταίο μήνυμα; 
«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της ομάδας, τους συμπαίκτες μου, το σταφ και όλους τους προπονητές. Είχαμε άψογη συνεργασία. Είναι δουλειά του κόουτς να μας βάζει τις φωνές και ξέρουμε ότι το κάνει για το καλό μας. Αυτό που έλεγε πως πρέπει μετά από κάθε αγώνα να έχουμε πολλές γρατζουνιές και μελανιές ήταν πολύ σωστό. Αν δεν παλέψεις δεν κερδίζεις τίποτα. Είτε παίζεις με τον τελευταίο, είτε με τον καλύτερο, πρέπει να παλέψεις για να έχεις τύχη. Δεν είναι μόνο θέμα ταλέντου, αλλά και καρδιάς».