sergio scariolo_1

Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το όνομα του μονοπωλούσε καθημερινά σε ρεπορτάζ site και εφημερίδων σε όλη την Ευρώπη, μιάς που θα επέστρεφε στον… τόπο του εγκλήματος! Ο «δολοφόνος» ή πιο δόκιμα, πρωτομάστορας των επιτυχιών της εθνικής Ισπανίας, Σέρτζιο Σκαριόλο, ο κόουτς που παρέδωσε ο ίδιος τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας στον Ορένγκα, όσο ήταν στα πάνω του, γύρισε στους «φούριος ρόχας» και ενδεχομένως, λίαν συντόμως, να κάνει το επόμενο βήμα στη καριέρα του. Το ΝΒΑ τον περιμένει και εκείνος δείχνει πρόθυμος να πει ένα ακόμη «ναι».

Ο Ιταλός θα δώσει το παρόν στο Final 4 της Μαδρίτης ως απλός θεατής. Το www.infobasket.gr θέλησε τη δική του ανάλυση όσον αφορά τα ζευγάρια των ημιτελικών, ως γνήσιο γέννημα-θρέμμα της Ευρωλίγκα. Αν και εφέτος πήρε… «άδεια» ξεκούρασης.
«Άμα ρίξουμε μια ματιά στους τέσσερις φιναλίστ, η ΤΣΣΚΑ έχει το καλύτερο ρόστερ. Διαθέτει ύψη, παίκτες με εμπειρία, σκληρά κορμιά. Κοινώς όπως δείχνουν τα πράγματα, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ομάδα. Η Ρεάλ Μαδρίτης παίζει στο «σπίτι» της. Η έδρα πάντως, δεν μπορείς εκ των προτέρων να γνωρίζεις αν θα είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα. Θέλω να πιστεύω ότι οι παίκτες της θα το πάρουν πατριωτικά και θα υπερασπιστούν την έδρα τους, δίνοντας σκληρή μάχη με αντίπαλο την Φενέρ» δηλώνει και συνεχίζει: «Από την άλλη, έχεις τον Ολυμπιακό. Μια ομάδα που σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να της βάλεις την ταμπέλα του «αουτσάιντερ». Μιλάμε για μια εκπληκτική, εξωπραγματική ομάδα – αν θες – της τελευταίας πενταετίας που όταν την είχαμε όλοι ξεγράψει, μας διέψευσε πανηγυρικά. Στα φετινά πλέι οφ της Ευρωλίγκα απέδειξαν περίτρανα ότι η ταυτότητα του νικητή, η στόφα του πρωταθλητή είναι ακόμη ζωντανή μέσα τους. Όποιος τολμήσει να τους υποτιμήσει, θα το βρει μπροστά του.
Και τέλος, η Φενέρμπαχτσε, το «αουτσάιντερ» κατ’ εμέ αλλά με τέτοιο προπονητή στον πάγκο της, όπως είναι ο Ζέλικο, πως είναι δυνατόν, να το πιστέψεις αυτό; Η Φενέρ βρήκε χημεία όταν ενσωματώθηκε ο Ζήσης και έκτοτε είναι ανταγωνιστική. Η Φενέρ έχει ένα ακόμη «συν»… Το ότι δεν έχει απολύτως τίποτα να χάσει».

sergio scariolo_2

Ξέρει από πρώτο χέρι τι εστί πίεση και άγχος. Τα έχει βιώσει στο πετσί του. Τόσο με τις εκάστοτε ομάδες με τις οποίες διεκδικούσε επί σειρά ετών το ευρωπαϊκό τρόπαιο, όσο και με την εθνική Ισπανίας. Ο λόγος περί στρες λοιπόν.
«Η ΤΣΣΚΑ και η Ρεάλ θα κληθούν να κουβαλήσουν ένα βαρύ φορτίο άγχους επί σαράντα λεπτά αν θέλουν να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό. Είναι ομάδες που ξέρουν να διαχειρίζονται αγχωτικές καταστάσεις αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στο παρκέ. Έχω κερδίσει παιχνίδια που προσωπικά θεωρούσα χαμένα πριν μπω στον αγωνιστικό χώρο (γελάει) και ξέρεις πολύ καλά, ότι υπήρξαν παιχνίδια που «έλεγα έλα θα κερδίσουμε» και η ομάδα μου έχανε με είκοσι, τριάντα πόντους». Να σου πω όμως την αλήθεια, θα ξαφνιαστώ αν τα χάσουν οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ και της Ρεάλ κόντρα σε Ολυμπιακό και Φενέρ αντίστοιχα», δεν διστάζει να επισημάνει!

Η παρουσία δύο Ελλήνων προπονητών στο Final 4 της Μαδρίτης, του Γιάννη Σφαιρόπουλου και του Δημήτρη Ιτούδη, του κόουτς Ιτούδη και του κόουτς Σφαιρόπουλου αν προτιμάτε (προς αποφυγή παρεξηγήσεων) είναι σίγουρα στα «συν» για το ελληνικό μπάσκετ. Άποψη που ενστερνίζεται και ο Ιταλός προπονητής. «Για το ελληνικό μπάσκετ είναι ιδανικό το γεγονός ότι δύο Έλληνες προπονητές βρίσκονται στο φετινό Final 4. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά έξυπνους και ταλαντούχους κόουτς της νέας γενιάς. Αυτό είναι πολύ καλό για οποιαδήποτε χώρα, πόσω μάλιστα για την Ελλάδα που έχει σκαμπανεβάσματα και προβλήματα στο εσωτερικό της».

sergio scariolo_seleccion spain

Αποφασίσαμε να του βάλουμε… δύσκολα κι έτσι τέθηκε το ερώτημα: «Αν έπαιζες στοίχημα, σε ποια ομάδα θα στοιχημάτιζες;», για να μας απαντήσει με μία καλή… ντρίπλα! «Δεν ξέρω… Θα έβαζα, ίσως, χρήματα στην ΤΣΣΚΑ γιατί αντικειμενικά είναι η καλύτερη εκ των άλλων τριών. Μιλάμε όμως, για δύο ματς σε τρεις μέρες. Η ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, το ίδιο και το άγχος. Κρίνοντας μόνο με βάση όσων έχω δει όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν, θα πω ΤΣΣΚΑ».

Καταλήγοντας την κουβέντα μας, θέτουμε στον Σέρτζιο Σκαριόλο μία ακόμη ερώτηση που χρήζει αρκετής συζήτησης και ανάλυσης. «Κόουτς, το τρόπαιο καταλήγει πάντοτε στα χέρια του καλύτερου;»…
«Όχι αυτό σου το λέω. Γι’ αυτό προτιμώ να κρατήσω τα χρήματα μου εκεί που είναι» (σ.σ. ξεσπάει σε γέλια)!!!