Η αποστολή της Εθνικής ομάδας έφτασε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου θα δώσει δύο φιλικά παιχνίδια με το Κολλέγιο της Φλόριντα (17/08, 21.00) και την Αγγλία (18/08, 21.00) στο κλειστό «Δύο Αοράκια».

Ο Νίκος Ζήσης δήλωσε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ερχόμαστε στην Κρήτη. Εγώ που είμαι από τα παλαιότερα μέλη αυτής της ομάδας είναι η πρώτη φορά που παίζουμε παιχνίδια μακριά από την Αθήνα. Καταρχήν είναι ένα πολύ σημαντικό τουρνουά για εμάς για την προετοιμασία μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι θα το δουν όλοι οι φίλοι της Εθνικής που φαντάζομαι ότι θα έρθουν από όλη την Κρήτη. Πρέπει να είμαστε σοβαροί να δείξουμε το καλύτερό μας πρόσωπο και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το τουρνουά».
Για το τι να περιμένουμε από την Εθνική, είπε: «Έχουμε μπροστά μας αρκετά φιλικά ακόμα. Είναι σημαντικό ότι πλέον οι τραυματίες γυρνούν σιγά-σιγά και είναι πολύ σημαντικό ότι κάποιοι από αυτούς θα παίξουν σε αυτό το τουρνουά για να μπουν σε αγωνιστικό ρυθμό. Έχουμε, ωστόσο, ακόμα 20 μέρες για την έναρξη του Ευρωμπάσκετ οπότε έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει».

Για τη φιλοσοφία του Αντρέα Τρινκιέρι: «Ο κάθε προπονητής έχει τη φιλοσοφία του. Ο κόουτς δίνει μεγάλη έμφαση στην άμυνα κάτι που μας έλειψε πέρυσι και επίσης από τη στιγμή που η ομάδα έχει τα στοιχεία για να παίξει γρήγορο μπάσκετ, θα χτυπήσουμε στον αιφνιδιασμό, αλλά δουλεύουμε και στο 5Χ5. Οπότε δουλεύουμε σε όλους τους τομείς και ευελπιστούμε να είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει».

Για τον στόχο στο Ευρωμπασκετ: «Ο στόχος είναι να πάμε βήμα, βήμα. Έχουμε ένα δύσκολο όμιλο και επίσης παίζουμε τον θεωρητικά ασθενέστερο αντίπαλο στην πρεμιέρα. Κάτι που αποτελεί παγίδα. Οπότε βλέπουμε τον πρώτο αγώνα και πάμε βήμα, βήμα. Να είμαστε γεροί το 20ήμερο προετοιμασίας που μας απομένει και να είμαστε έτοιμοι στον πρώτο αγώνα με τη Σουηδία».

Με τη σειρά του ο Κώστας Παπανικολάου ανέφερε:

«Είναι μία έξυπνη κίνηση και μία όμορφη πρωτοβουλία να έρθουμε στην Κρήτη. Είναι καλό να πηγαίνει στην επαρχία κάθε χρόνο η Εθνική όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τον κόσμο που θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στην Εθνική και να δείξει την αγάπη του γιατί όπου έχουμε βρεθεί μέχρι τώρα εκτός Αθήνας έχουμε δει την αγάπη του κόσμου. Επίσης, σίγουρα βοηθά τα νέα παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα να έρχονται πιο κοντά στους παίκτες που θαυμάζουν και να βλέπουν από κοντά αυτούς τους παίκτες».

Για το τι να περιμένουμε από αυτή την Εθνική: «Δε χρειάζονται μεγάλα λόγια, χρειάζεται δουλειά, σκληρή προσπάθεια, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Όλα τα παιδιά είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι και παλεύουμε γι’ αυτό. Σίγουρα φιλοδοξίες υπάρχουν, αλλά δε χρειάζονται μεγάλα λόγια γιατί μπορεί να χάσεις το δρόμο και να απογοητεύσεις πολύ κόσμο και τον εαυτό σου πάνω από όλα περιμένοντας παραπάνω. Οπότε πρώτος στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι το παιχνίδι με τη Σουηδία. Εκεί επικεντρωνόμαστε και θα πάμε παιχνίδι με το παιχνίδι από εκεί και πέρα. Αυτό που έχει συνηθίσει να βλέπει ο Έλληνας από την Εθνική είναι άμυνα. Το είχαμε χάσει αυτό το στοιχείο τα τελευταία χρόνια, αλλά η φιλοσοφία του προπονητή στηρίζεται πάνω στην άμυνα και αυτό είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτή την ομάδα γιατί όπως είπα έχει μάθει να παίρνει μετάλλια μέσα από την άμυνα. Και όντως έτσι είναι, εάν θέλεις να καταφέρεις κάτι καλό πρέπει να βασιστείς κυρίως στην άμυνά σου γιατί στην επίθεση καλώς ή κακώς θα σκοράρεις, αλλά εάν φας λιγότερους πόντους από όσους σκοράρεις θα πάρεις τη νίκη. Οπότε η φιλοσοφία στηρίζεται κυρίως στο αμυντικό κομμάτι κι εκεί δουλεύουμε τον περισσότερο χρόνο στην προπόνηση».

Για τα φιλικά στο Στρασβούργο: «Δόξα το Θεό ταλέντο υπάρχει στην ομάδα. Όλα τα παιδιά έχουν πάρα πολύ ταλέντο επιθετικό γι’ αυτό λέμε ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο δουλειά είναι η άμυνα».