Η κριτική που έχει ασκηθεί, μετά την ήττα από τη Βραζιλία, στην εθνική ομάδα για τον τρόπο που αγωνίστηκε, αλλά και για τον τρόπο που έγινε το κοουτσάρισμά της σ’ αυτό το παιχνίδι ήταν έντονη. Με τον ομοσπονδιακό προπονητή Θανάση Σκουρτόπουλο να δίνει τις δικές του εξηγήσεις και απαντήσεις σε όλα όσα έχουν ακουστεί. «Δύο χρόνια μόνο κριτική ακούμε, μόνο αυτό είχαμε με όλα τα παιδιά. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, όσο καλύτερα γίνεται. Καμιά φορά το αποτέλεσμα σε δικαιώνει, άλλες όχι. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει, όπως θέλει. Εμείς κάναμε την ήττα, αλλά τελείωσε εκεί. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πώς έγινε αυτό, προχωράμε στο επόμενο παιχνίδι. Πρέπει να αντιδράσουμε και να κερδίσουμε. Δεν ασχολούμαι καν με τα social media, δεν συμμετέχω, ούτε με ενδιαφέρει. Κάποιοι είναι της ίδιας άποψης, κάποιοι συμμετέχουν και κάνουν το κομμάτι τους όπως νομίζουν. Είναι δικό τους θέμα, τα παιδιά έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση, θα πάμε για ένα καλό αποτέλεσμα. Η ομάδα είναι ενωμένη, δεν τίθεται αμφισβήτηση. Αυτό δεν θα αλλάξει ούτε μία στο δισεκατομμύριο, είναι ένα μεγάλο κομμάτι που έχουμε πετύχει που πολλοί δεν το αναγνωρίζουν, πάνω σε αυτό θα προχωρήσουμε και αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί σαν κόρη οφθαλμού», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις του συγκεκριμένου αποτελέσματος στην πορεία της ομάδας.

«Χάσαμε το αβαντάζ που θα είχαμε μετά την ήττα από την Βραζιλία. Πλέον πρέπει να ανασυγκροτηθούμε για να πάρουμε τη νίκη και την πρόκριση. Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα για μας. Συζητήσαμε με τα παιδιά, όλοι είναι αποφασισμένοι, αναλύσαμε τα λάθη που έγιναν, όχι μόνο στο τεχνικό κομμάτι. Κάναμε μεγάλη κουβέντα σε πράγματα που έχουν χτίσει την ομάδα, έχουμε πολύ καλή επικοινωνία και ο καθένας κατάλαβε πώς πρέπει να λειτουργήσουμε από εδώ και πέρα».

Για την απόδοση του Γιάννη Αντετοκούνμπο είπε: «Για τον Γιάννη υπήρχε εντολή να πάει η μπάλα στο low post, δεν ήταν το ίδιο, είχε μις-ματς, δεν είχε πόντους αλλά κέρδισε τρία φάουλ και έδωσε πόντους στον Πρίντεζη. Στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε σχεδιάσει να γίνει αυτό και ο Γιάννης δεν μπορούσε να βρει ρυθμό, προσπαθούσαν άλλα παιδιά, βγάλαμε καθαρά σουτ, δεν είχαμε το αποτέλεσμα που έπρεπε. Επιθετικά ακόμα κι έτσι φτάσαμε στους 78 πόντους. Στην άμυνα δεν λειτουργήσαμε σωστά, δεν υπήρχε ένταση, ενέργεια και καλές συνεργασίες στο πικ εν ρολ, γι’ αυτό θα πρέπει να βγάλουμε παραπάνω ενέργεια».

Σχετικά με τις νίκες που έχει ανάγκη πλέον η εθνική ομάδα, ανέφερε: «Νίκες θέλαμε έτσι κι αλλιώς, δεν ξέραμε πώς θα ήταν τα ματσαρίσματα στην επόμενη φάση. Κοιτούσαμε μόνο την πρώτη φάση. Θέλουμε τώρα νίκη να περάσουμε και στην πορεία θα δούμε τι θα γίνει. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι ηρεμία και να κερδίσει η ομάδα να πάει στους “16”».
Εξηγώντας τη διαφορά απόδοσης από ημίχρονο σε ημίχρονο, τόνισε: «Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι στο πρώτο ημίχρονο βγήκαν συνεργασίες. Η συνεργασία ήταν σωστή, χτυπάγαμε εκεί που έπρεπε, αλλά στο δεύτερο μέρος το χάσαμε αυτό. Προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις με διαφορετικά σχήματα και πάλι βρήκαμε σουτ αλλά δεν ήμασταν το ίδιο εύστοχοι».

Όσον αφορά στην καλύτερη αξιοποίηση του «Freak» είπε: «Ο Γιάννης όσον αφορά την ομάδα είναι πικ εν ρολ παίκτης, έχει ένας εναντίον ενός, ποστ παιχνίδι, υπάρχουν κι άλλα παιδιά που τον βοηθούν να ελευθερώνεται. Το πιο αρνητικό ήταν ότι δεν βρήκαμε ποστ παιχνίδι από άλλους ώστε να απελευθερωθεί ο Γιάννης, είναι ένα μέρος του παιχνιδιού προχωράμε στο επόμενο».
Ερωτηθείς αν σκοπεύει να αλλάξει πράγματα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, απάντησε: «Προσπαθούμε να κάνουμε καλά αυτά που έχουμε δουλέψει. Δηλαδή τώρα ένα άστοχο τρίποντο είναι λάθος; Για μένα δεν είχαμε την επικοινωνία που έπρεπε στο δεύτερο ημίχρονο και αυτό μας μπλοκάρισε, ξεκίνησε από την άμυνά μας και όχι από την επίθεση, όλα μαζί τα συζητήσαμε, προσπαθήσαμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, δεν σταματήσαμε σε κάποιο σημείο έτσι έχουμε λειτουργήσει μέχρι τώρα και έτσι πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει».

Σχετικά με τον σχεδιασμό της τελευταίας επίθεσης, επισήμανε: «Δεν έχει υπάρξει καμία παρεξήγηση, ούτε παρερμηνεία. Εγώ κάνω μια δήλωση με μία ροή, δεν με ενδιαφέρει ούτε εμένα, ούτε την ομάδα για την παρερμηνεία που υπήρξε. Όσον αφορά το τέλος, υπήρχε κάποια οδηγία συγκεκριμένη. Τα παιδιά είχαν κάποια συνεννόηση. Το σύστημα δεν ήταν για alley oop, ήταν για να πάρει το πικ εν ρολ ο Σλούκας. Δεν έγινε αυτό. Η μπάλα δεν πήγε στο καλάθι όπως είπαμε, αν την είχε πάρει, θα το είχε τελειώσει αλλιώς. Έχουμε παίκτες που είναι εξαιρετικοί δημιουργοί. Υπάρχει ελευθερία στο δημιουργικό κομμάτι, να επιλέξουν επιθέσεις, να ρισκάρουν κάποια πράγματα, αυτό είναι και το ταλέντο τους, υπάρχουν όμως και κάποιες στοχευμένες επιθέσεις και στο κομμάτι αυτό δεν πήγαμε καλά».