Στο σύγχρονο μπάσκετ αν υπάρχει ένας τομέας που μπορεί να καθορίσει την πορεία ενός αθλητή αυτός δεν είναι άλλος από το σουτ. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια, πλέον, τόσο τα γκαρντ όσο και οι ψηλοί καλούνται να είναι απειλητικοί από μέση ή και μακρινή απόσταση. Αυτός ακριβώς είναι κι ο λόγος που camp όπως το εξειδικευμένο Basketball Shooting Camp γίνονται ολοένα και πιο περιζήτητα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το προπονητικό του πρόγραμμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον ακόμα και από ομάδες του εξωτερικού.

Ένας από τους πολλούς λόγους που ξεχωρίζει το Basketball Shooting Camp είναι ότι σε αυτό προπονούν (δεν παρίστανται απλά μιλώντας στους αθλητές) και πρώην παίκτες με τεράστια εμπειρία που διακρίθηκαν για την εκτελεστική τους δεινότητα σε επίπεδο Α1 κι Α2. Πιο συγκεκριμένα στο φετινό Basketball Shooting Camp που διοργανώνει η Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών θα διδάξουν οι Μίλος Παβλίσεβιτς (Α1: Σπόρτιγκ, Ηράκλειο), Χριστόφορος Στεφανίδης (Α1: Γ.Σ. Αμαρουσίου, Α.Ο. Κολοσσός Ρόδου, Αρκαδικός. Α2: Α.Ο. Παλαιού Φαλήρου, Καβάλα), Μανώλης Ζαχαράκης (Καθηγητής ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ, δηλαδή Καθηγητής ΤΕΦΑΑ. Τη δεκαετία του 1970 αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορία με τον Τρίτωνα ξεχωρίζοντας για την εκτελεστική του δεινότητα. Επίσης, είναι προπονητής καλαθοσφαίρισης από το 1980 μέχρι σήμερα) και ο Θοδωρής Αποσκίτης (Α1: Παπάγου, Γ.Σ Περιστερίου, Λάρισα, Δάφνη. Ιταλία: Καντού, Σάσαρι).

Οι τέσσερις σπουδαίοι πρώην αθλητές που πλέον μοιράζονται τα μυστικά τους μέσα από το προπονητικό πρόγραμμα του Basketball Shooting Camp, μίλησαν για τη σημασία του σουτ στο σύγχρονο μπάσκετ, τους λόγους που το ελληνικό μπάσκετ δυσκολεύεται να βγάλει μεγάλους σουτέρ αλλά και για όσα θα διδαχθούν οι μόλις 30 αθλητές που θα έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν στο Basketball Shooting Camp.

Αναλυτικότερα όσα δήλωσαν:
Πόσο σημαντικό είναι το σουτ στο σύγχρονο μπάσκετ;
Χρ. Στεφ: «Στο σύγχρονο μπάσκετ με την αθλητικότητα, την ταχύτητα και το χρόνο εκτέλεσης που απαιτείται, για να είσαι λειτουργικός στο επιθετικό κομμάτι πρέπει το παιχνίδι σου να είναι πολυσύνθετο. Πρέπει ανά πάσα στιγμή κι απόσταση να είναι απειλητικό κι αποτελεσματικό. Μην ξεχνάμε ότι το μέγεθος του γηπέδου ολοένα και “ μικραίνει” εξαιτίας των αθλητικών κορμιών κι έτσι η διαρκής απειλεί από κάθε σημείο κρίνεται επιβεβλημένη. Αν παρατηρήσετε η “κατάχρηση” που παρατηρείται κάποιες φορές, αποδεικνύει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον να επιτεθείς χωρίς σουτ όπως είναι πλέον το σύγχρονο μπάσκετ».
Μαν. Ζαχ.: «Στη σύγχρονη καλαθοσφαίριση το σουτ αποτελεί πολύ σημαντική δεξιότητα που καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό τη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Ειδικά τα σουτ τριών πόντων είναι αυτά που εκδηλώνουν οι περισσότεροι περιφερειακοί και όχι μόνο παίκτες».
Μιλ. Παβλ.: «Το σουτ πάντα ήταν πολύ σημαντικό μέρος του παιχνιδιού. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρούμε όλο και μεγαλύτερη εξέλιξη του σουτ ως κύριου μέρους του παιχνιδιού. Πλέον ο κάθε παίχτης στο γήπεδο μπορεί να είναι απειλητικός σουτέρ, σε όποια θέση κι αν παίζει. Το παιχνίδι έχει γίνει πολύ γρήγορο, με πιο πολλές επιθέσεις, οι οποίες διαρκούν λιγότερο και παίρνονται και σουτ από αποστάσεις, οι οποίες κάποτε ήταν απαγορευτικές. Άρα είναι πολύ σημαντικό ένας παίκτης ανεξαρτήτως θέσης να μπορεί να είναι αποτελεσματικός σουτέρ».
Θοδ. Αποσκ.:«Αναμφίβολα είναι σημαντικό κομμάτι της επίθεσης γιατί η απειλή από μακριά δημιουργεί κενά στην άμυνα. Μέσα από το μακρινό σουτ μία ομάδα μπορεί να ανατρέψει ακόμα και μία μεγάλη διαφορά. Γενικότερα για κάθε παίκτη το να μπορεί να απειλήσει με σουτ τον καθιστά πιο επικίνδυνο και πιο ολοκληρωμένο».

Τα καλά ποσοστά στο σουτ είναι αποτέλεσμα ταλέντου, καθημερινής επανάληψης ή τεχνικής;
Χρ. Στεφ: «Τα πράγματα δεν είναι τόσο μονόπλευρα. Με την εκμάθηση της σωστής τεχνικής από μικρή ηλικία και την καθημερινή συστηματική επανάληψη ο αθλητής οδηγείται να ανακαλύψει το ταλέντο του και να το εξελίξει. Τα καλά ποσοστά στο υψηλό επίπεδο είναι πρωτίστως προϊόν καθημερινής δουλειάς, καλής τεχνικής και τέλος ταλέντου».
Μαν. Ζαχ.: «Την αποτελεσματική ευστοχία την καθορίζει ως ένα ποσοστό το ταλέντο του παίκτη. Όμως, είτε με έφεση στο σουτ είτε όχι, η καθημερινή εξάσκηση στα σουτ είναι αυτά που θα αναδείξουν τους καλύτερους σουτέρ».
Μιλ. Παβλ.: «Αναμφίβολα είναι συνδυασμός όλων αυτών. Το ταλέντο από μόνο του φτάνει μέχρι ένα σημείο, όμως αν δεν το καλλιεργήσεις και δεν το δουλέψεις σωστά το ταβάνι είναι χαμηλό. Από εκεί και πέρα, σε υψηλό επίπεδο όλοι έχουν το ταλέντο κι εκεί πια ξεχωρίζει η δουλειά που έχει ρίξει ένας παίκτης τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, με την προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια και την στοχευμένη προπόνηση πάνω στις κινήσεις που θα κληθεί να κάνει στο παιχνίδι. Τα καλά νέα σε σχέση με το σουτ, είναι πως είναι μια δεξιότητα που όσο την επαναλαμβάνεις, τόσο αποτελεσματικότερος γίνεσαι και βελτιώνεις την τεχνική σου. Το μικρότερο ταλέντο που δουλεύει συνειδητά μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το μεγαλύτερο ταλέντο που δεν δουλεύει! Ο καλός σουτέρ δεν επαναπαύεται ποτέ».
Θοδ. Αποσκ.: «Δεν χωρά αμφιβολία ότι είναι συνδυασμός και των τριών. Το ταλέντο, η καθημερινή επανάληψη και η τεχνική μπορούν να δώσουν την επιθυμητή σταθερότητα. Από μόνα τους δεν μπορούν να προσφέρουν όσα χρειάζεται ένας σύγχρονος αθλητής».

Βλέπουμε το ελληνικό μπάσκετ να δυσκολεύεται να βγάλει μεγάλους σουτέρ. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Μπορεί να αλλάξει;
Χρ. Στεφ: «Είναι γεγονός ότι το ελληνικό μπάσκετ δείχνει να έχει μία δυσκολία να βγάλει μεγάλους σουτέρ. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι καθαρά θέμα σουτ αλλά και άλλων παραγόντων. Η έλλειψη αθλητικότητας που βοηθάει να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για σουτ, το αίσθημα ελευθερίας που απουσιάζει ακόμα και στις παιδικές ηλικίες κι η αδυναμία των σουτέρ να προσφέρουν και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού σε υψηλό επίπεδο θεωρώ ότι καθιστούν την ανάδειξη τέτοιων παικτών αρκετά περίπλοκη υπόθεση. Για να αλλάξει αυτό και να βγουν σουτέρ υψηλού επιπέδου θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης τόσο οι παίκτες όσο κι οι προπονητές».
Μιλ. Παβλ.: «Πρωτίστως θεωρώ πως είναι θέμα τρόπου προπόνησης. Υπάρχει μεγάλη επιμονή από μικρή ηλικία στο τακτικό κομμάτι και μοιραία μένει πίσω η ατομική εξέλιξη του παίκτη. Δεν δουλεύεται λεπτομερώς αυτό το κομμάτι του σουτ. Συχνά αφήνεται ο αθλητής να εφευρίσκει μόνος του το πώς και πότε θα την σουτάρει αρκεί να γίνει το σύστημα. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι όταν πια φτάνει στην εφηβεία να μην έχει σωστή τεχνική από τη μια και ένστικτο σουτέρ από την άλλη. Ο μεγάλος σουτέρ είναι σε μεγάλο ποσοστό αγωνιστικό θράσος και ένστικτο. Σήμερα μπορεί να λέμε πως το σουτ παίζει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι, αλλά δεν δίνεται το ανάλογο βάρος στην σωστή εκμάθηση του από μικρή ηλικία. Ο αθλητής έχει επίσης μερίδιο ευθύνης, καθώς για να γίνει εξαιρετικός, χρειάζονται πολλές ώρες προπόνησης. Πριν την ομαδική προπόνηση, μετά, μόνος, άλλες μέρες κι ώρες. Στον τομέα του σουτ δεν υπάρχει ο εύκολος δρόμος, πρέπει να κάνεις χιλιάδες σουτ. Εδώ βέβαια μπαίνει και το θέμα της έλλειψης χώρων για κάτι τέτοιο».
Θοδ. Αποσκ.: «Από την εμπειρία μου αυτή η δυσκολία προκύπτει από τον λάθος τρόπο προπόνησης των ομάδων. Δυστυχώς όταν σε μικρή ηλικία ένας αθλητής μαθαίνει μία λάθος τεχνική εκτέλεσης αυτό θέλει αρκετή δουλειά για να αλλάξει στη συνέχεια. Ειδικά μέσα στο χρόνο συμμετοχής που παίρνει μέσα στο παιχνίδι γιατί μέσα από τις πραγματικές συνθήκες διαμορφώνεται ένας αξιόπιστος και με αυτοπεποίθηση σουτέρ».

Στο Basketball Shooting Camp υπάρχει ένα εξειδικευμένο προπονητικό πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση του σουτ. Τι θα πρέπει να περιμένουν οι μόλις 30 αθλητές που θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν;
Χρ. Στεφ: «Το Basketball Shooting Camp είναι μία σπουδαία ευκαιρία για τους αθλητές που θέλουν να εμβαθύνουν σε μία ποιοτικότερη προπόνηση πάνω στο σουτ τους. Η λεπτομερής ανάλυση, η επάρκεια προπονητών και ο περιορισμένος αριθμός παικτών δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές να έχουν ξεχωριστά την εξειδικευμένη ματιά και προσπάθεια πολλών διαφορετικών ανθρώπων».
Μιλ. Παβλ.: «Στο Shooting Camp επιμένουμε πολύ σε κάθε λεπτομέρεια της τεχνικής του σουτ. Μέσα από τις πολλές επαναλήψεις που θα κάνει ο κάθε αθλητής, θα λαμβάνει συνεχή ανατροφοδότηση για όλα τα σημεία που πρέπει να προσέξει, αυτά που κάνει καλά, καθώς και αυτά που χρειάζεται να διορθώσει. Το ασκησιολόγιο έχει να κάνει από τα πολύ βασικά, μέχρι τα σύνθετα στοιχεία του σουτ. Το προσωποποιημένο report που θα πάρει ο καθένας στο τέλος του camp, θα του δώσει μια εικόνα με βάση την οποία μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδό του. Αυτές οι τρεις μέρες είναι μια σημαντική ευκαιρία να ζήσει ένας αθλητής πως είναι η προπόνηση υψηλού επιπέδου και να λάβει πληροφορίες που αν τις εφαρμόσει στην καθημερινή του προπόνηση θα μπορέσει να αλλάξει το επίπεδο του».

Αρκούν τρεις ημέρες για να γίνει κάποιος εξαιρετικός σουτέρ;
Χρ. Στεφ: «Σε καμία περίπτωση! Μπορούν, όμως, να αποτελέσουν το εφαλτήριο για σημαντικές αλλαγές που αφορούν τις συνήθειες, τη μηχανική, την προπόνηση, την προσπάθεια και τέλος την αποτελεσματικότητα!!».
Μιλ. Παβλ.: «Όσο καλή δουλειά και να γίνεται, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε μάγοι. Μέσα σε τρεις μέρες δεν μπορεί κανένας να γίνει εξαιρετικός, σε τίποτα, πόσο μάλλον στο σουτ που είναι θέμα χιλιάδων επαναλήψεων. Η ρεαλιστική προσδοκία είναι πως κάποιος μπορεί να βάλει τις βάσεις για ένα σωστό και αποτελεσματικό σουτ, να προπονηθεί πάνω σε αυτό και μετά είναι στο χέρι του καθενός το πόσο καλός θα γίνει μέσω της επιμονής του σε αυτό το κομμάτι και με τη στοχευμένη προπόνηση πάνω σε αυτά που έχει δει στο camp».

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το Basketball Shooting Camp που διοργανώνει η Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών;
Χρ. Στεφ: «Το Basketball Shooting Camp ξεχωρίζει γιατί το επίπεδο προετοιμασίας, οργάνωσης και λειτουργίας βοηθούν να μπουν οι βάσεις για να γίνει κάτι μεγάλο. Η διαρκής αναζήτηση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πάνω σε κάθε αθλητή ξεχωριστά (εξού και ο περιορισμένος αριθμός αθλητών) κι η ασταμάτητη ανταλλαγή σκέψεων κι απόψεων μεταξύ των προπονητών, το καθιστούν ένα ιδανικό μέρος για κάθε αθλητή που θέλει να βελτιωθεί. Προσωπικά είναι η δεύτερη φορά που θα πάρω μέρος και δέχτηκα αυτή την πρόσκληση χωρίς καμία σκέψη».
Μαν. Ζαχ.: «Το συγκεκριμένο Camp λειτουργεί εντελώς επαγγελματικά. Όλοι οι προπονητές είναι εγνωσμένης αξίας. Δίνουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στα μυστικά του σουτ. Επισημαίνουν τις ιδιαιτερότητες της τεχνικής αλλά και ψυχολογικής προετοιμασίας που απαιτούνται για να ξεχωρίσει κάποιος σ’ αυτη την ιδιαίτερη λεπτή και σημαντική δεξιότητα».
Μιλ. Παβλ.: «Κατά τη γνώμη μου ξεχωρίζει για τον επαγγελματισμό του, την οργάνωσή του και την ουσία που αποκομίζει ο κάθε αθλητής από αυτό. Είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για όποιον θέλει να βελτιωθεί και να βγάλει στην επιφάνεια τα καλύτερα στοιχεία του παιχνιδιού του. Όλοι οι προπονητές είναι ειδικοί στον τομέα του σουτ και η χρήση της τεχνολογίας είναι στην υπηρεσία του αθλητή. Όλα τα χρόνια που διοργανώνεται, ακούμε μόνο θετικά σχόλια, βλέπουμε την βελτίωση των αθλητών και φροντίζουμε να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι κάθε χρόνο».

Για δηλώσεις συμμετοχών στο εξειδικευμένο Basketball Shooting Camp, επικοινωνήστε άμεσα με τους Γεράσιμο Χατζόπουλο (6977168891) ή Μίλος Παβλίσεβιτς (6973026181), καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες και ήδη έχει καλυφθεί ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών!