ΤΟΥΡΝΟΥΑ «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ – EUROBANK»: BRIGHAM YOUNG – ΙΤΑΛΙΑ 63-102

«Δεν ήταν παιχνίδι απ’ το οποίο μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα, διότι οι αντίπαλοί μας έπαιζαν… γύρω, γύρω όλοι», σχολίαζε ο Ηλίας Ζούρος μετά το τέλος της αναμέτρησης της ελληνικής ομάδας με το Πανεπιστήμιο Brigham Young. Ε, αυτό το «γύρω, γύρω όλοι» – που έμοιαζε να είναι και το αγαπημένο στιλ των Αμερικανών που κλήθηκαν να συμπληρώσουν το καρέ του τουρνουά «Ακρόπολις» – αποδείχθηκε «βούτυρο στο ψωμί» των Ιταλών, που «σκόρπισαν» τα κολεγιόπαιδα. Το τελικό 102-63 με το οποίο νίκησε η ομάδα του Πιανιτζάνι φανερώνει τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων.

Οι Ιταλοί, βέβαια και να ήθελαν να βγάλουν κάποια συμπεράσματα, δεν τα κατάφεραν. Όχι μόνο διότι οι αντίπαλοί τους δεν τους βοήθησαν – παρόλο που έπαιξαν δυνατά και… έσπρωξαν τους αντιπάλους τους – αλλά κυρίως διότι οι ίδιοι επέλεξαν να παίξουν αρκετά απ’ την περιφέρεια. Αυτό, άλλωστε, είναι το στιλ παιχνιδιού των Ιταλών κι αυτό αναμένεται να παρουσιάσουν και στο Ευρωμπάσκετ. Με πολλά σουτ απ’ τα 6,75, με αρκετή κυκλοφορία για να βγουν τα ελεύθερα τρίποντα και με τη… γνωστή τριπλέτα των Μπαρνιάνι, Γκαλινάρι και Μπελινέλι ν’ αναλαμβάνει δράση (οι τρεις τους πέτυχαν τους 53 απ’ τους 102 πόντους της ομάδας τους), οι Ιταλοί δεν είχαν πρόβλημα, απέναντι σε μία ομάδα που περισσότερο έμοιαζε να θέλει να διασκεδάσει την παραμονή της στην Ελλάδα, αλλά και να δείξουν κάποιοι παίκτες της ότι ίσως μπορούν να διεκδικήσουν κάποιο μικρό συμβόλαιο σε κάποια μικρομεσαία ευρωπαϊκή ομάδα!!!

Εάν θέλει κάποιος να σταθεί και στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος, τότε αυτό μπορεί να γίνει μόνο για τα 18 λεπτά της αναμέτρησης. Όσο δηλαδή παρέμειναν οι Αμερικανοί κοντά στο σκορ. Απ’ τη στιγμή, όμως που οι Ιταλοί άνοιξαν την ψαλίδα (εκμεταλλευόμενοι την άμυνα ζώνης των αντιπάλων τους, που τους επέτρεπε να σουτάρουν αρκετά απ’ τα 6.75), τότε το ματς άρχισε να μοιάζει με… διαγωνισμό τριπόντων! Ο εκατέρωθεν «βομβαρδισμός» βρήκε τους Ιταλούς νικητές, αφού είχαν καλύτερα ποσοστά απ’ τους αντιπάλους τους (10/29 έναντι των 5/32 των Αμερικανών) και πλέον το μόνο που απέμενε ήταν να φανεί που θα «κλείδωνε» η τελική διαφορά. Η νίκη με 102-63 απλά αποτελεί ένα τονωτικό στο ηθικό των Ιταλών, που πάντως στη Λιθουανία θα πρέπει να δείξουν πολλά περισσότερα και να βγάλουν άσους απ’ το μανίκι για να μπορέσουν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 14-21, 36-43, 45-77, 63-102

ΜΠΡΙΓΚΣΑΜ ΓΙΑΝΓΚ (Ρόουζ): Αμπούο 8, Κιουσίκ, Ζίλστρα 26 (2), Γουαιντερ, Ρότζερς 3 (1), Χάρισον12 (2/8 τριπ.), Σαρπ 4, Χάρτκοκ 6 (2/8 τριπ.), Μαρτίνο 4.

ΙΤΑΛΙΑ (Πιανιτζάνι): Τσιντσαιρίνι  7 (1), Πόετα 1, Μαντσινέλι 10, Μπιαρνιάνι 17, Γκαλινάρι 21 (4), Μπελινέλι 15 (5/10 τριπ.), Βιτάλι 2, Μαεστραντζι 5 (1), Κούζιν 7, Ντατόμε 10 (1), Ρέντζι, Καραρέτο 7.