ΤΟΥΡΝΟΥΑ «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ –EUROBANK»: ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 81-82

Mamma mia, τι ματσάρα!!! Ο τελικός του «Ακρόπολις-Eurobank» ήταν η απόλυτη εξιλέωση ενός τουρνουά που δεν έπειθε… Η αναμέτρηση Ελλάδα – Ιταλία, όμως τα είχε όλα. Πάθος, δύναμη, εναλλαγές συναισθημάτων και ωραίο μπάσκετ, που κράτησε καθηλωμένους περισσότερους από 5000 θεατές που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, οι οποίοι χειροκρότησαν στο τέλος την ιταλική ομάδα για τη νίκη της με 82-81 στη δεύτερη παράταση! Χειροκρότησαν, βέβαια και τους Έλληνες διεθνείς που έδωσαν τα πάντα, ώστε ν’ αποχαιρετήσουν τους φίλους του ελληνικού μπάσκετ μ’ ένα θετικό αποτέλεσμα στα… μπαγκάζια τους, πριν αναχωρήσουν για τη Λιθουανία. Αλλά ας όψεται η αστοχία τους απ’ τα 6.75 (6/26 είχαν οι Έλληνες παίκτες), που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση του ματς. Ούτε τα σουτ του – αφηνιασμένου στο δεύτερο 10λεπτο – Μπουρούση, ούτε εκείνα των Φώτση και Μπράμος, αλλά ούτε και του Καϊμακόγλου 4’’ πριν το τέλος της δεύτερης παράτασης δεν βρήκαν στόχο, αφήνοντας τους Έλληνες με τη χαρά της καλής εμφάνισης.

Ο Ζούρος, βέβαια πρέπει να είδε πολλά στοιχεία που θα πρέπει να διορθωθούν έως ότου φύγει η ελληνική ομάδα για τη Λιθουανία. Διότι σε κρίσιμα σημεία του ματς οι διεθνείς μας έδειξαν νευρικοί, έχασαν σημαντικές μάχες κι αυτό το πλήρωσαν. Και καλά τώρα ήταν απλά ένα τουρνουά φιλικού χαρακτήρα, αλλά τέτοια λάθη δεν επιτρέπονται στα παιχνίδια που έπονται

Τους Βουγιούκα και Μάντζαρη άφησε εκτός 12άδας στο ματς με την Ιταλία ο Ηλίας Ζούρος, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις του για την τελική σύνθεση που θα έχει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη Λιθουανία, ενώ ξεκίνησε με την… έμπειρη πεντάδα (Ζήσης, Καλάθης, Παπανικολάου, Φώτσης, Μπουρούσης) ο Ζούρος θέλοντας να επιβάλλει το παιχνίδι του. Φευ, όμως διότι φάνηκε ότι οι Ιταλοί ήταν πιο παθιασμένοι και αρκετά καλά διαβασμένοι. Έβγαλαν εκτός ρυθμού τον Καλάθη, ανάγκασαν τον Ζήση να τρέχει γύρω-γύρω κι έκοψαν στα δύο την ελληνική πεντάδα. Το αποτέλεσμα ήταν η νευρικότητα των Ελλήνων παικτών, που έκανε παιδαριώδη λάθη, είχε κακές επιθετικές επιλογές (που απέφεραν το 4/12 σουτ από μέση και μακρινή απόσταση!), έχασε τις μάχες των ριμπάουντ και γενικώς έδειχνε να… ψάχνεται στο παρκέ. Δεν ήθελαν περισσότερα οι Ιταλοί, που με τους… συνήθεις υπόπτους τους, Μαντσινέλι και Μπαρνιάνι έτρεξαν ένα σερί 0-7, μετατρέποντας το 9-9 σε 9-18, ενώ ο Γκαλινάρι πρόσθετε τις δικές του… πινελιές κι έτσι το δεκάλεπτο βρήκε την ελληνική ομάδα να κυνηγά μία διαφορά 9 πόντων (11-20). Η είσοδος των Ξανθόπουλου και Βασιλειάδη άλλαξε το ρυθμό της ελληνικής ομάδας που πήγε σε πιο προσεκτικές επιθέσεις, ενώ ο… αφηνιασμένος Μπουρούσης που πέτυχε 11 πόντους σε σχεδόν πέντε λεπτά(!) πριν δώσει τη θέση του στον Κουφό, έφερε την ελληνική ομάδα σε απόσταση βολής (24-26). Η ψυχολογία πλέον είχε μετακομίσει στο ελληνικό στρατόπεδο, το πάθος άρχισε να βγαίνει στο παρκέ – βοήθησαν κι οι περίπου 5000 φίλοι της ελληνικής ομάδας που ήταν στο ΟΑΚΑ – και η εθνική πήγε στ’ αποδυτήρια έχουσα βραχεία κεφαλή (31-28).

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειχνε πλέον ότι είχε βρει το δρόμο του. Ο Μπουρούσης επέστρεψε στο παρκέ το ίδιο… αφηνιασμένος(!), ο Φώτσης είχε το γνωστό κρύο αίμα όταν σουτάρε τρίποντα, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι η ελληνική ομάδα «ξεχείλιζε» από πάθος. Η προσπάθεια των Ιταλών να επιστρέψουν στο ματς, επετεύχθη εν μέρει, αλλά οι διεθνείς μας συνέχισαν να έχουν την απαραίτητη ηρεμία, ώστε να κρατάνε τα ηνία του σκορ (47-43 στο 30’). Ο Ζούρος συνέχισε να κάνει αλλαγές στην περιφερειακή του γραμμή, προκειμένου να διατηρεί τη «φρεσκάδα» που επιθυμούσε κι αυτό αποτυπωνόταν στο παρκέ με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Καλή κυκλοφορία της μπάλας και σωστές επιλογές στην επίθεση. Βέβαια τα σουτ μπορεί να μην έκαναν το… χατίρι στους διεθνείς μας (6/18 τρίποντα ως το 36’) κι αυτό επέτρεψε στους Ιταλούς να επανέλθουν (53-53 στο 36’).

Ο Μαυροειδής, όμως φρόντισε να δικαιώσει την επιλογή του προπονητή του, που τον είχε στη 12άδα αντί του Βουγιούκα και με πέντε συνεχόμενους πόντους και δύο καλές άμυνες έγραψε το 58-53 στο αμέσως επόμενο λεπτό! Οι Ιταλοί ήταν… πεισματάρηδες και κυνήγησαν ως το τέλος το ματς, εκμεταλλευόμενοι τα άστοχα σουτ της ελληνικής ομάδας. Οι Φώτσης και Παπανικολάου αστόχησαν στα δύο τρίποντα που επιχείρησαν κι ο τελευταίος έκανε φάουλ στα 16’’ στον Μπαρνιάνι, που μείωσε σε 60-59. Ο Ζούρος πήρε άμεσα τάιμ άουτ, για να οργανώσει την τελευταία επίθεση, που απέφερε φάουλ στον Αντώνη Φώτση απ’ τον Ματσινέλι με το χρονόμετρο να έχει κυλήσει μόλις 3 δεύτερα. 62-59 απ’ τον Φώτση και πάλι τάιμ άουτ για οδηγίες, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη… Τρίποντο απ’ τον Μπελινέλι στα 10’’ και το ματς στα ίσια (62-62). Η τελευταία επίθεση βρίσκει τη μπάλα σε ελληνικά χέρια, αλλά η επιλογή που γίνεται δεν είναι η πλέον ιδανική. Ο Μπουρούσης απειλεί απ’ τα 6.75, δίχως να βρίσκει στόχο κι έτσι το ματς πάει στην παράταση…

 

Εκεί «μιλάει» το… καυτό χέρι του Μπελινέλι. Τα τρίποντα που επιχειρούν οι Μπράμος και Φώτσης δεν βρίσκουν στόχο, όμως ο Μπελινέλι μοιάζει να είναι… συνδεδεμένος με το καλάθι και με δύο «βόμβες» έφερε την ομάδα του μπροστά (69-71) λίγο πριν το τέλος της παράτασης. Το πάθος του Ζήση όμως έφερε την ισοφάριση, στέλνοντας τις ομάδες σ’ ένα νέο έξτρα πεντάλεπτο. Το οποίο δεν διέφερε και πολύ απ’ το προηγούμενο με τους Έλληνες και τους Ιταλούς να εναλλάσσονται στο σκορ. Στο τέλος, όμως οι Ιταλοί στάθηκαν πιο τυχεροί, αφού τα σουτ μπήκαν εν αντιθέσει μ’ εκείνα της ελληνικής ομάδας. Ο Μπουρούσης προσπάθησε να κλειδώσει τη νίκη, αλλά οι επιλογές του αποδείχθηκαν βεβιασμένες, η τριπλέτα των Ιταλών (Γκαλινάρι, Μπαρνιάνι και Μαντσινέλι) παρέμενε «καυτή» και το 82-81 πανηγυρίστηκε δεόντως απ’ τους «ατζούρι» που κερδίζουν για τρίτη φορά το τουρνουά «Ακρόπολις» στην ιστορία τους!

*Οι διακρίσεις μοιράστηκαν καθώς πρώτος σκόρερ του τουρνουά αναδείχθηκε ο Ντανίλο Γκαλινάρι, ενώ MVP ο Αντώνης Φώτσης.

ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ  81-82 (62-62 κ.α, 71-71 α’ παρατ.)
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 11-20, 31-28, 47-43, 62-62, 71-71, 81-82
ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Βασιλειάδης 4, Μπουρούσης 26 (1), Ζήσης 14 (6ασ.), Ξανθόπουλος, Καλάθης 5, Φώτσης 14 (4), Παπανικολάου 2, Σλούκας, Μαυροειδής 5, Κουφός 3, Μπράμος 4 (1), Καϊμακόγλου 4.
ΙΤΑΛΙΑ (Πιανιτζάνι): Τσιντσιαρίνι, Μπελινέλλι 21 (4/9 τριπ., 4ασ.), Μαντσινέλι 10 (10 ριμπ.), Μπαρνιάνι 16 (1 τριπ., 11ριμπ.), Γκαλινάρι 23 (1), Μαϊστράντζι 3 (1), Καραρέτο 4, Κούσιν 2, Χάκετ 3.