Το ιταλικό… όχι και οι αποκαλύψεις για το ελληνικό “ρεγάλο”

fiba logoΈνα μεγαλοπρεπέστατο “grazie mille, ma no” στο… παζάρι της FIBA είπαν οι Ιταλοί που ανακοίνωσαν την απόφασή τους ν’ αποσυρθούν απ’ τη διεκδίκηση μίας εκ των τεσσάρων wild cards του Παγκοσμίου της Ισπανίας. Ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας Τζιάνι Πετρούτσι μάλιστα προχώρησε σε αποκαλύψεις τόσο για τους λόγους που προχώρησε η FIP σ’ αυτή την κίνηση, όσο και για τις κινήσεις που ‘χουν κάνει άλλες χώρες που… ψάχνονται για ν’ αποκτήσουν μία απ’ τις wild cards και μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα.
“Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να μπούμε στον πλειστηριασμό κι έτσι αποφασίσαμε ν’ αποσυρθούμε. Πιστεύουμε ότι η προσφορά των 830.000 ευρώ (1 εκατ. ελβετικά φράγκα) δεν είναι δεοντολογικά εφικτό, σε μία τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας”, σχολίασε ο ισχυρός άνδρας του ιταλικού μπάσκετ προσθέτοντας: “Γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε μία προσφορά, χωρίς να είναι σίγουρο πως θα φτάσουμε τα επιθυμητά επίπεδα. Πρόκειται για μία μεγάλη και στενάχωρη απόφαση, αλλά έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας”.
Βέβαια εκείνο που έχει πιο μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι αποκαλύψεις του Πετρούτσι, αναφορικά με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, λέγοντας ότι έχει ήδη στείλει στη FIBA τη… δωρεά των 800 χιλ. ευρώ! “Θα ήθελα να πω εδώ ότι αυτή δεν είναι μία δύσκολη περίοδος μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ελλάδα. Η οποία μάλιστα περνάει χειρότερη κρίση απ’ τη δική μας, αλλά φέρεται απ’ την αρχή σα να είναι πιο κοντά στην wild card. Πιστεύουμε ότι έχει γίνει μία οικονομική μάχη και πως τα κριτήρια για την επιλογή δεν θα έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το ranking. Κι η wild card θα πάει πιθανότατα σε μια ομάδα που νικήσαμε στο Eurobasket, μια από τις Ελλάδα και Τουρκία. Έχουμε νικήσει την Τουρκία τρεις φορές τα δύο τελευταία καλοκαίρια”…
Μία λεπτομέρεια, βέβαια, που χρήζει αναφοράς είναι πως ο Ιταλός παράγοντας δεν αναφέρθηκε καθόλου στις διαθέσεις των Ρώσων, που κι αυτοί “παίζουν δυνατά” (και σε όλους τους τομείς) για την wild card, αλλά προτίμησε να προχωρήσει σε αποκαλύψεις μόνο για την ελληνική τακτική. Πέραν, πάντως της… λεπτομέρειας, η απόφαση των Ιταλών μοιάζει να φέρνει την εθνική μας πιο κοντά στο να πάρει την wild card, αλλά εάν αυτό θα γίνει πραγματικότητα ή όχι θα το μάθουμε μετά τη ΓΣ της παγκόμσιας ομοσπονδίας στις 1-2 του Φλεβάρη στη Βαρκελώνη.
Όσον αφορά τις αποκαλύψεις του Πετρούτσι για το… ρεγάλο της ελληνικής πλευράς κι αν έχουν βάση, αυτό είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση κι αναμένεται η θέση της ΕΟΚ και του προέδρου της Γιώργου Βασιλακόπουλου.