disapointment_ellada_croatiaΓια πρώτη φορά μετά το 2001 η εθνική ομάδα δεν μπαίνει στην 8άδα του Ευρωμπάσκετ κι αυτό σημαίνει ότι για ν’ αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ του 2015 στην Ουκρανία θα πρέπει να δώσει προκριματικά! Μία εξέλιξη η οποία σίγουρα προβληματίζει, αλλά από την άλλη ίσως και ν’ αποβεί υπέρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, όπως άφησαν να εννοηθεί τόσο ο Αντρέα Τρινκιέρι, όσο κι ο Βασίλης Σπανούλης. «Ίσως και να βγει σε καλό. Ίσως είναι μία ευκαιρία να χτιστεί κάτι καινούριο», σχολίασε ο Ιταλός προπονητής για τη συμμετοχή της εθνικής στα προκριματικά, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης ανέφερε ότι «… χρειάζεται ξεσκαρτάρισμα η εθνική, να βρούμε τι φταίει»!

Ο «V-span», βέβαια ξεκαθάρισε ότι παραμένει στην εθνική όσο τον χρειάζεται, αλλά σίγουρα οι δηλώσεις του περί «ξεσκαρταρίσματος» θέτουν αρκετά ερωτηματικά για τις επόμενες ημέρες. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, πάντως ήταν πιο ξεκάθαρος αναφορικά με τις ήττες της εθνικής, αλλά και τον τρόπο που έπαιξε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
«Ήταν δύσκολο να ετοιμάσουμε το ματς ψυχολογικά και σωματικά. Είχαμε δύο ευκαιρίες να κερδίσουμε. Θέλαμε πολύ τη νίκη, παλέψαμε σκληρά, κάναμε μεγάλες επιστροφές, αλλά δεν τα καταφέραμε. Κλειδί ήταν το τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς», δήλωσε ο Ιταλός προπονητής και συμπλήρωσε: «Αν είχαμε παίξει καλή άμυνα θα είχαμε κερδίσει τον αγώνα. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για τη γενικότερη εικόνα. Είμαστε απογοητευμένοι κι ελπίζαμε σε κάτι καλύτερο. Είχαμε κάποιες δυσκολίες. Είχαμε τον τραυματισμό του Σπανούλη. Όλες οι άλλες ομάδες έχασαν ματς, αλλά εμείς τις κουβαλήσαμε. Η ήττα από τη Φινλανδία μάς πλήγωσε. Κάναμε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, απέναντι στη Σλοβενία δεν ήμασταν καλοί, σήμερα κάναμε το καλύτερο δυνατό. Ήρθαμε με απουσίες και σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση είναι δύσκολο να αντεπεξέλθεις».

Η άμυνα ήταν το κλειδί των εμφανίσεων και των αποτελεσμάτων, όπως εξήγησε ο Τρινκιέρι: «Ήθελα να παίξουμε καλύτερη άμυνα. Δυστυχώς δεν το κάναμε στη διοργάνωση. Όμως δεν κατηγορώ τους παίκτες μου. Το μπάσκετ πηγαίνει όλο και περισσότερο στο κομμάτι της ενέργειας. Βλέπετε την Ουκρανία που προχωρά επειδή έχει δώδεκα αθλητές, που τρέχουν και πηδούν κάνοντας το γήπεδο να μοιάζει μικρότερο για τους αντιπάλους. Εμείς δεν το κάναμε αυτό στο βαθμό που θέλαμε. Οι ομάδες που προσπαθούν να παίξουν μπάσκετ αντιμετωπίζουν προβλήματα σε αυτή τη διοργάνωση».
Ο ίδιος βέβαια υπερασπίστηκε και τις αποφάσεις τόσο πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ, όσο και μετά. «Με τις επιλογές που είχα, όχι, δεν θα άλλαζα κάτι. Σίγουρα θα μας βοηθούσαν πολύ αν τους είχαμε μαζί μας ο Καλάθης, ο Κουφός και ο Μάντζαρης», ανέφερε, ενώ παρέπεμψε σε… πιο αρμόδιους για το θέμα του Μουντομπάσκετ και της wild card που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει. «Κάνετε την ερώτηση στον λάθος άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή το να σκέφτεσαι τη wild card είναι λάθος. Σίγουρα όλοι ελπίζουμε, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να αναλύσουμε τι έγινε».
Φυσικά ένα απ’ τα θέματα που τέθηκαν είναι και το μέλλον της συνεργασίας του με την εθνική ομάδα. «Είναι λάθος στιγμή να μιλήσουμε γι’ αυτό. Ίσως μετά από μια-δυο μέρες. Τώρα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση, να καθίσουμε κάτω και με καθαρό μυαλό να αποφασίσουμε. Αυτή η χώρα αξίζει να έχει μία καλύτερη παρουσία από την Εθνική της ομάδα», κατέληξε ο Τρινκιέρι.
mpourousis_zisis_ellada_croatiaΑπό την πλευρά του ο Γιάννης Μπουρούσης σχολίασε: «Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι για μας μετά το κακό αποτέλεσμα απέναντι στη Σλοβενία. Μπήκαμε δυνατά από την αρχή ξέροντας ότι είχαμε δύσκολο να περάσουμε στην επόμενη φάση ακόμη και με νίκη. Χάσαμε το παιχνίδι σε μία άμυνα, σε ένα σουτ».
«Αυτή η ομάδα θα ξαναπάει μπροστά», ανέφερε ο Νίκος Ζήσης, που δεν έκρυψε ότι «πονάει πολύ για σήμερα, που χάσαμε. Είμαι περήφανος που παίζω και φοράω αυτή τη φανέλα. Όλοι πάντως έχουμε ευθύνες»…
Για την ευκαιρία που έχει η ομάδα του για κάτι καλό μετά από χρόνια μίλησε ο προπονητής της Κροατίας Γιασμίν Ρέπεσα: «Συγχαίρω τους παίκτες μου για τη νίκη. Παίξαμε στο ρυθμό της Ελλάδας κι όχι όπως θέλαμε εμείς. Έλεγξαν το ρυθμό καλύτερα από μας παίζοντας πολύ με δύο γκαρντ. Ο Μπογκντάνοβιτς πέτυχε ένα πολύ δύσκολο τρίποντο που έστειλε το ματς στη δεύτερη παράταση. Στην πρώτη παράταση κάναμε κακή επίθεση με τον Ούκιτς στο φινάλε. Ευτυχώς νικήσαμε και πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα δύσκολο παιχνίδι με την Ουκρανία. Είναι μία πολύ επικίνδυνη και αθλητική ομάδα, με δύο καλούς περιφερειακούς όπως ο Γκλαντίρ και ο Τζέτερ. Έχουμε πολλά χρόνια να πάμε στην οκτάδα και τώρα έχουμε μία καλή ευκαιρία».
Από την πλευρά του ο Νταμίρ Μάρκοτα πρόσθεσε: «Ήταν ένα πολύ σκληρό και δύσκολο παιχνίδι. Κερδίσαμε και είμαστε πρώτοι. Τώρα πρέπει να ξεκουραστούμε και να ετοιμαστούμε για ένα δύσκολο ματς την Πέμπτη. Πιστεύω πως αν είμαστε καλοί, μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ. Εξαρτάται από μας».