Υποψήφιος για το Hall of Fame o Νίκος Γκάλης!!!

Στο… πάνθεον των μεγάλων του μπάσκετ ετοιμάζεται να μπει ο Νίκος Γκάλης, καθώς τ’ όνομά του βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων για το Hall of Fame!!! Ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 13 του διεθνούς μπάσκετ (εκτός ΗΠΑ) που θα διεκδικήσουν μία θέση στο Basketball Hall of Fame του ιδρύματος Naismith Memorial της Μασαχουσέτης, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί το πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ.
Στην ίδια λίστα με τον Γκάλη είναι κι οι: Βλάντε Ντίβατς, Όσκαρ Σμιντ, Μίκι Μπέρκοβιτς, Ταλ Μπρόντι, Τζάκι Σαζαλόν, Λίντσεϊ Γκέιζ, Βλαντιμίρ Κοντράσιν, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Τιάγκο Πάσος, Μανουέλ Σάινθ, Τόγκο Σοάρες και Ράνκο Ζεράβιτσα.

Το όνομα του… εκλεκτού, όπως και των άλλων νέων μελών του Hall of Fame θ’ ανακοινωθεί στις 15 του Φλεβάρη στη διάρκεια του All Star Game του ΝΒΑ.

Η λίστα με τους υποψήφιους δόθηκε σήμερα (8/10) στη δημοσιότητα και ήδη η σχετική ψηφοφορία έχει ξεκινήσει (σε αυτό το link ψηφίζει το κοινό: http://espn.go.com/sportsnation/ballot/_/id/4902/basketball-hall-fame-ballot) και σε αυτή βρίσκουμε επίσης κι άλλα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου μπάσκετ, όπως αυτά του Ρικ Πιτίνο, του Ρούντι Τομζάνοβιτς, των Γκάρι Πέιτον, Τιμ Χαρνταγουέι, Μορίς Τσικς και Κέβιν Τζόνσον κ.α..

Επί της διαδικασίας…

Η ψηφοφορία του κοινού δεν παίζει βέβαια απολύτως κανένα ρόλο στη διαδικασία για την ανάδειξη των παικτών που θα εισαχθούν στο τέλος στο Hall Of Fame. Επειδή όμως αυτή η διαδικασία μόνο απλή δεν είναι, ιδού πως έχουν τα πράγματα, τουλάχιστον για την κατηγορία που μας ενδιαφέρει (international)…

Βήμα 1ο: Η international committee, μια επιτροπή αποτελούμενη από 7 άτομα, εξετάζει τους “φακέλους” των 13 υποψηφίων και διεξάγει ψηφοφορία. Εν συνεχεία, από αυτούς που θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 5 από τις 7 ψήφους, θα επιλεγεί μόνο ένας.

Βήμα 2ο: Η επόμενη επιτροπή είναι η λεγόμενη Honors Committee (αποτελείται από έναν κορμό 12 ατόμων και άλλους 12 “σπεσιαλίστες”, που δεν είναι σταθεροί) και είναι η υπεύθυνη για αυτούς που θα φτάσουν μέχρι το Hall Of Fame. Ο αριθμός των ατόμων που θα εισαχθούν στο HOF δεν είναι σταθερός (μπορεί να είναι 4, μπορεί να είναι 14…), αφού για να επιλεγεί κάποιος θα πρέπει να πάρει 18 από τις 24 ψήφους.