Φασούλας: «Επιχειρείται αλλοίωση και νόθευση των εκλογών»…
Τί είπε για Α2, για Γκάλη και για την ασφάλιση των αθλητών

Για προσπάθεια «αλλοίωσης και νόθευσης του εκλογικού σώματος» στην επικείμενη εκλογική «μάχη» της ΕΟΚ στις 12 Σεπτεμβρίου έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα το μπάσκετ» Παναγιώτης Φασούλας. «Η δική μου θητεία θα συνδεθεί με τη δημοκρατική συμμετοχή των σωματείων. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση του μπάσκετ. Υπάρχουν σωματεία που εκπροσωπούν εκλογικές σκοπιμότητες. Κάποια σωματεία τα ενδιαφέρει η επικράτηση πάση θυσία στις εκλογές. Ο μοναδικός στόχος κάποιος ήταν να κερδηθεί χρόνος με την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος μέσω νόθευσης. Δεν μπορεί η δημοκρατική ΕΟΚ να αποδέχεται ότι υπάρχουν σωματεία δύο ταχυτήτων. Η επιστροφή στις περιόδους εκλογών μέσω εξουσιοδοτήσεων και όπως θέλει ο συνεχιστής τους να κάνει, δεν θα γίνει. Το μόνο που θέλουν κάποιον είναι τον Παναγιώτη Φασούλα και τους συνεργάτες τους έξω από τη διοίκηση της ΕΟΚ, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς δεν συμμετέχουμε στα παιχνίδια της ΕΟΚ. Θα μείνουμε στις επάλξεις. Οι εκλογές θα γίνουν, είτε στις 12 Σεπτεμβρίου, είτε κάποια άλλη στιγμή γιατί η προσωρινή διοίκηση έχει μια καλή δικαιολογία να τις αναβάλει και πάλι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αλλοίωση και νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος κατά 12%», ανέφερε ο Φασούλας, επισημαίνοντας ότι «…αυτό που μας χωρίζει από τους κανίβαλους είναι ότι τηρούμε το νόμο».
Πέραν, βέβαια της αναφοράς του στην εκλογική «μάχη», αναφέρθηκε και στην Α2 και το πρόγραμμά του για τα αναπτυξιακά τμήματα, αλλά και για το Νίκο Γκάλη, καθώς και για το ζήτημα της ασφάλισης των αθλητών πέραν της Α2.

«Θέλουμε να συστήσουμε και πάλι την Α2 στο κοινό», ανέφερε ο Παναγιώτης Φασούλας, δείχνοντας ότι στο πλάνο του υπάρχει κεφάλαιο για την συγκεκριμένη κατηγορία. Κι όπως τόνισε θα υπάρξει προσπάθεια για να βρεθεί χώρος για την κατηγορία στην ελληνική τηλεόραση. «Βλέπουμε ότι το κρατικό κανάλι είναι εδώ και έχει προγράμματα «μη εμπορικά». Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει πρωτάθλημα Α2, το οποίο και θα πρέπει να μετονομαστεί, και να έχει χώρο στην τηλεόραση για να μπορέσει να προσελκύσει χορηγούς και διαφημίσεις. Το μπάσκετ είναι κοινωνικό αγαθό και η Πολιτεία θα πρέπει να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο Φασούλας, προσθέτοντας ότι «… θα πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση τόσο στα αναπτυξιακά προγράμματα, όσο και στις εθνικές ομάδες που αποτελούν τον καθρέπτη».

«Θέλουμε το μπάσκετ να συζητιέται και πάλι. Να έρθουν οι παλιοί μπασκετμπολίστες κοντά για ν’ ανεβάσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου. Δεν μπορεί το άθλημα να είναι 5ο σε εγγραφές, διότι δεν υπάρχουν παιχνίδια και ποιος γονιός θα πάει το παιδί του σ’ ένα άθλημα που έχει λίγα ματς;. Γνωρίζουμε ότι η υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου προγράμματος έχει δυσκολίες, αλλά τα πράγματα είναι απλά. Δεν περιμένουμε ΕΣΠΑ και επιχορηγήσεις, ούτε θαύματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φασούλας, επισημαίνοντας ότι εκείνο που έχει αφουγκραστεί από τις επαφές του σε όλη την Ελλάδα είναι «… η διάθεση που έχουν τα σωματεία για συμμετοχή στις αποφάσεις που τα αφορούν. Βέβαια εκείνο που βλέπουν είναι ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να βελτιωθούν τα οικονομικά από την ομοσπονδία. Πως θα προσελκύσεις χορηγούς όταν όλα κινούνται υπό καθεστώς αδιαφάνειας; Πως θα πείσουμε τους χορηγούς να μπουν και πάλι; Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται τίμια… Θέλουμε ν’ ανεβάσουμε το ενδιαφέρον, να φέρουμε και πάλι το μπάσκετ στη θέση που είχε. Είμαστε οικουμενικοί, έχουμε ασχοληθεί με το μπάσκετ».

Αναφερόμενος στην πρόσκλησή του και την αποδοχή του Νίκου Γκάλη τόνισε: «Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά επί του θέματος. Ήμασταν εμείς που του το ζητήσαμε, ας του το ζητούσε κάποιος άλλος, τι να κάνουμε. Όμως στόχος μας μέσα από αυτή την πρόταση δεν είναι ο Γκάλης να συμμετέχει στα διοικητικά, ούτε και να έχει ένα γραφείο στην ομοσπονδία, ή να… χτυπάει κάρτα, αλλά να είναι ο εγγυητής του ελληνικού μπάσκετ. Με το κύρος του θέλουμε ν’ αναπτύξουμε τις σχέσεις με τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες και το ΝΒΑ, που τώρα δεν υπάρχουν. Και δεν υπάρχουν διότι είναι φοβική η ομοσπονδία. Χρειαζόμαστε το Γκάλη στο μπάσκετ. Κι εκείνος το θέλει και μπορεί να προσφέρει. Να σας πω επί παραδείγματι, ότι με τον Γκάλη μπορούμε να πάμε στον κομισάριο του ΝΒΑ και να του ζητήσουμε να προσθέσει ένα παιχνίδι στην Ελλάδα. Μία τέτοια κίνηση αυτομάτως αλλάζει πολλά στο επίπεδο του μπάσκετ. Σε θέμα χορηγιών, προβολής και ούτω καθεξής»…

«Εμείς δεν είμαστε πάνω από το μπάσκετ», πρόσθεσε ο Φασούλας και συνέχισε «… βέβαια κάποιος το αισθάνεται και το δείχνει με τις πράξεις του, καταλαβαίνει κανείς σε ποιον αναφέρομαι, αλλά θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το μπάσκετ υπήρχε και θα υπάρχει», ενώ στάθηκε επί μακρόν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα. «Δεν υφίσταται πλέον αναπτυξιακό πρόγραμμα, έχει καταργηθεί. Στα κλιμάκια δεν γίνονται επιλογές από τους αναπτυξιακούς προπονητές, αλλά στέλνουν τα σωματεία τους καλύτερους παίκτες τους. Κι εκεί βλέπουμε το ζήτημα που δημιουργείται. Οι σύλλογοι ν’ αποφεύγουν να τα στείλουν, διότι θα τους δουν τα μεγάλα σωματεία και θα τα πάρουν. Κι έτσι δημιουργείται αυτό το «παιδομάζωμα», στο οποίο εμείς θέλουμε να βάλουμε φραγμό». Τόνισε ότι θα πρέπει ν’ αλλάξει όλο το στάτους στα παιδικό-εφηβικά πρωταθλήματα, ενώ ανέφερε ένα απλό παράδειγμα για το πως θα μπορούσε να καλυφθεί ένα σημαντικό σκέλος που ταλανίζει τα σωματεία των νησιών. «Γιατί δεν έχει γίνει έως τώρα μία συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ούτως ώστε το χειμώνα οι παιδικές και οι εφηβικές ομάδες των νησιών να τυγχάνουν επιδότησης για τη μετακίνησή τους μεταξύ των νησιών; Υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να το αρνηθεί αυτό; Τα πλοία μετακινούνται ως επί το πλείστον με φορτηγά. 10-20 παιδιά μέσα σε αυτά θα ήταν επιβάρυνση; Αντιθέτως θα έκαναν και κάποια κατανάλωση στο μπαρ!»…

Επισήμανε ότι βασικό ζητούμενο της πρωτοβουλίας που ηγείται είναι «… να δώσουμε αξιοπιστία στο ελληνικό μπάσκετ. Να λειτουργήσουν οι κανόνες. Αν δικαιούσαι για παράδειγμα 10 μεταγραφές, να μην μπορείς να κάνεις ούτε μία παραπάνω. Και μ’ αυτό κυρίως αναφέρομαι στο αναπτυξιακό κομμάτι. Μία τέτοια κίνηση μάλιστα, με την οποία δεν θα υπάρχει καταστρατήγηση των κανόνων, θα ελευθερώσει και τους προέδρους των ενώσεων από το ρουσφέτι».

Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για την ασφάλιση των αθλητών και στις άλλες κατηγορίες, πέραν της Α2 τόνισε: «Είναι επιτακτική ανάγκη αυτό. Παρότι βέβαια αυτό δεν αποτελεί έργο της ομοσπονδίας, εμείς θα είμαστε αρωγοί. Ήδη έχουν κινηθεί κάποιες διαδικασίες και υπάρχει το χαμηλό ένσημο, έτσι ώστε οι αθλητές να μην είναι στο… έλεος του Θεού σε μία περίπτωση όπως αυτή με την πρόσφατη πανδημία. Κι επαναλαμβάνω ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και όλοι θα πρέπει να σταθούν δίπλα του».