Χρ. Στεφανίδης: «Το pick ‘n’ roll είναι ένα τρομερό εργαλείο στα χέρια ενός προπονητή»…

Ο Χριστόφορος Στεφανίδης υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους πιο εργατικούς παίκτες στην Α1. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι βρίσκεται μέσα στους 20 αθλητές με τις περισσότερες συμμετοχές και ασίστ στην Α1. Στην καριέρα του αγωνίστηκε 14 χρόνια (!) στην Α1 και 7 στην Α2, πετυχαίνοντας συνολικά και στις δύο κατηγορίες 3.127 πόντους, ενώ μοίρασε 1.123 ασίστ και «μάζεψε» και 1.085 ριμπάουντ!!! Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να διδάξουν το pick ‘n’ roll όπως αυτός!

Ο έμπειρος πρώην αθλητής, που πλέον έχει γίνει ένας από τους ανερχόμενους νέους Έλληνες προπονητές, θα βρίσκεται στο pick ‘n’ roll training camp της Ακαδημίας Ανάπτυξης Αθλητών, που θα λάβει χώρα στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Λούης» (Βασ. Όλγας 12, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ Αμαρουσίου) από τις 4 μέχρι τις 8 Ιουλίου. Ο Στεφανίδης μίλησε στο infobasket.gr για την αξία του pick ‘n’ roll στο σύγχρονο μπάσκετ αλλά και γενικότερα για τις αλλαγές που έχουν έρθει στο μπάσκετ γενικότερα.

Πόσο σημαντικό είναι το pick ‘n’ roll στο σύγχρονο μπάσκετ;
«Από τη στιγμή που ο χρόνος επίθεσης έπεσε στα 24 δευτερόλεπτα το μπάσκετ έχει περάσει σε άλλες ταχύτητες κι αυτό ανάγκασε παίκτες και προπονητές να αναζητήσουν λύσεις που θα συνδυάζουν περιεκτικότητα και ακρίβεια στο κομμάτι της εκτέλεσης μίας επίθεσης. Με το pick ‘n’ roll μπορείς να εκτελέσεις έπειτα από μία, δύο ή ακόμη και δίχως καμία πάσα κι αυτό είναι σημαντικό. Από τότε που μειώθηκε ο χρόνος, το pick ‘n’ roll πήρε άλλη διάσταση μέσα στις ομάδες. Μιλώντας για τον χρόνο που μειώθηκε μην ξεχνάμε, βέβαια, το χρόνο που μένει μετά από ένα επιθετικό ριμπάουντ. Το pick ‘n’ roll είναι ένα τρομερό εργαλείο στα χέρια ενός προπονητή, καθώς είναι ένα play που μπορεί να σταθεί ως μορφή επίθεσης μόνο του, ενώ παράλληλα γεννάει κι άλλες καταστάσεις, οπότε καταλήγουμε στο πόσο καλός είναι ένας παίκτης στα στοιχειώδη κομμάτια του αθλήματος».

Έχοντας μακρά εμπειρία στην Α1 και στο υψηλότερο επίπεδο, πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνουν σωστά το pick ‘n’ roll οι νέοι αθλητές;
«Η ανάπτυξη κάθε μορφής επίθεσης συνήθως καταλήγει στο πόσο καλός είναι ο αθλητής σε κάποιο από τα βασικά του αθλήματος, όμως στο pick ‘n’ roll είναι διαφορετικά. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις ταυτόχρονα όλα τα βασικά. Αν θες να το κάνεις σωστά τα χρειάζεσαι όλα. Θέλει γρήγορο διάβασμα της φάσης, καλή τελική πάσα, πάσα για πριν την assist, καλό ball handling και φυσικά ανά πάσα στιγμή ο χειριστής να είναι επιθετικός. Νομίζω ότι όσο περισσότερο μαθαίνεις το pick ‘n’ roll, τόσο περισσότερο καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να είσαι καλός σε όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του μπάσκετ».

Μέσα σε μία εβδομάδα τα νέα παιδιά μπορούν να μάθουν και να αναπτύξουν πλήρως μία τεχνική κατάσταση όπως είναι αυτή του pick ‘n’ roll;
«Κάθε ημέρα που βρίσκεσαι στο γήπεδο είναι κέρδος. Όταν μιλάς και μαθαίνεις από ανθρώπους που ξέρουν, έχουν δουλέψει, έχουν εκτελέσει και έχουν περάσει άπειρες ώρες αναλύοντας κάθε μικρή λεπτομέρεια, μόνο να κερδίσεις έχεις. Προφανώς, δεν θα γίνεις master, όμως θα μπορέσεις να πάρεις στοιχεία που θα μπορείς σε κάθε προπόνηση να τα χρησιμοποιείς και να τα δουλεύεις όσο συχνά θες. Με μία εβδομάδα κανείς δεν έγινε μεγάλος παίκτης, όμως έγινε σοφότερος κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί η γνώση βοηθάει σε κάθε προπόνηση κάθε ημέρα».

Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν λίγες θέσεις για κάθε ηλικιακό γκρουπ;
«Ένας από τους λόγους που αποδέχτηκα την πρόταση είναι ότι εκτός από τους καλούς προπονητές και τους τεχνοκράτες που θα δουλέψουν σε αυτό το training camp, υπάρχει η δέσμευση κι οι συνθήκες για να γίνει κάτι καλό. Είναι σημαντικό ότι όλοι οι προπονητές μπορούμε να στοχεύσουμε καλύτερα στα δυνατά και στα αδύναμα σημεία κάθε αθλητή κάνοντας εξατομικευμένη αξιολόγηση για τον κάθε αθλητή. Ήταν κάτι που εκτίμησα αφάνταστα όταν μίλησα για πρώτη φορά με τον coach Γκόφα και χάρηκα που είδα έναν άνθρωπο με τόσο βαθιά γνώση του μπάσκετ να έχει τόσο μεγάλη διάθεση να μοιραστεί τη γνώση του και να δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια».