“Η πιο ευτυχισμένη ημέρα”

Αναμφίβολα έχει προσφέρει πολλά στο ελληνικό μπάσκετ τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Ο Κώστας Μπογατσιώτης τιμήθηκε στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης λαμβάνοντας το τιμητικό έπαθλο από τον επιστήθιο φίλο του και κουμπάρο του, Μάκη Δενδρινό. Μετά την βράβευση του ο Κώστας Μπογατσιώτης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ .

Αναλυτικά

Για την βράβευση του από τον ΣΕΠΚ:

“Όπως ανέφερα και στη κοπή αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μου. Παρότι είναι υπερβολικό το είπα αυτό γιατί μπορεί να βραβεύτηκα πολλές φορές, όμως είναι πολύ σημαντικό ότι τιμήθηκα και από κάτω ήταν άνθρωποι της επόμενης αλλά και της προηγούμενης γενιάς από μένα. Έβλεπα συναδέλφους, αντιπάλους και μαθητές από το πανεπιστήμιο κι αυτό ήταν τιμητικό. Αυτός ήταν ο λόγος που όταν κλήθηκα να πω δύο λόγια έκανα μία μικρή αναδρομή της καριέρας μου ώστε να μαθαίνουν οι καινούριοι και να θυμούνται οι παλιοί”.

Για την βράβευση του από τον κουμπάρο του, Μάκη Δενδρινό:

“Ήταν κάτι που με αιφνιδίασε και παράλληλα με χαροποίησε. Ο Δενδρινός είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, συναισθηματικός χαρακτήρας με μεγάλο σεβασμό και ηθική. Εκτός από εξαίρετος άνθρωπος είναι και απόλυτα επιτυχημένος σε ότι κάνει. Αυτό αποδεικνύεται από την μεγάλη καριέρα που έκανε ως παίκτης στον Πανιώνιο αλλά και με την προπονητική του καριέρα, η οποία ξεκίνησε από τις μικρές κατηγορίες φτάνοντας μέχρι την Εθνική ομάδα αντρών με μεγάλες επιτυχίες”.

Για την οργάνωση της εκδήλωσης:

“Πάντοτε οι εκδηλώσεις του ΣΕΠΚ είναι άψογες. Εκείνο που με προβλημάτισε είναι ότι περίμενα μεγαλύτερη προσέλευση των μελών του Συνδέσμου. Δεν με ενδιαφέρει αν ήρθαν ή όχι πολιτικοί αλλά αν θέλουμε να έχει ισχύ αυτός ο Σύνδεσμος πρέπει όλοι στις εκδηλώσεις να δίνουμε βροντερό παρών. Πάντοτε οι εκδηλώσεις του ΣΕΠΚ είναι άριστες είτε αυτό λέγεται κοπή πίτας είτε Σεμινάρια που πλέον έχουν εδραιωθεί ως από τα καλύτερα της Ευρώπης”.

Για τους Έλληνες προπονητές:

“Τότε που ήμουν παίκτης το 1960 ήταν δύσκολη εποχή και οι προπονητές ήταν πρώην αθλητές. Υπήρχαν δύο φωτεινές εξαιρέσεις. Ο Ματθαίου, ο οποίος μιλούσε αρκετές γλώσσες και πήγαινε συχνά στην Αμερική και ο Ανέστης Πεταλίδης που έφερνε βιβλία από την Αμερική του τα μετέφραζε ένας φίλος του και ενημερωνόταν.

Από εκεί και πέρα όταν εδραιώθηκε ο Σύνδεσμος παρέλασαν από την Ελλάδα οι μεγαλύτεροι προπονητές όπως οι Μπόμπι Νάιτ, Ντιν Σμιθ και Πατ Ράιλι κ.α.. Αυτό βοήθησε πολύ στον σωστό καταρτισμό των προπονητών. Πλέον είχαν αρχίσει να μορφώνονται, ενώ παράλληλα από το Πανεπιστήμιο έβγαιναν πολλοί προπονητές με την σωστή καθοδήγηση του Μιχάλη Αναστασιάδη, ο οποίος οργάνωσε τη Σχολή.

Η νέα γενιά προπονητών είναι πολύ αξιόλογη και απλά πρέπει να στηριχτούν σωστά από τα σωματεία και τους παίκτες. Οι προπονητές μας είναι διαβασμένοι και άξιοι”.

Who is who

Ο Κώστας Μπογατσιώτης γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Έκανε τα πρώτα του βήματα ως παίκτης στον Ηρακλή, όπου αγωνίστηκε από το 1964 ως το 1977. Ακολούθως “μετακόμισε” στην Αθήνα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Φόρεσε τη φανέλα με τον “Δικέφαλο” ως το 1980, πριν “κατηφορίσει” ακόμη πιο νότια και συγκεκριμένα στην Πάτρα. Αγωνίστηκε στον Απόλλωνα για μια σεζόν και ολοκλήρωσε την καριέρα του μετά από τρεις σεζόν στον Παπάγου. Ως προπονητής εργάστηκε στη Δάφνη, στην ΑΕΚ, στον Πρωτέα Αθηνών, στο Παγκράτι, στον Εθνικό Πειραιώς, στον Αμύντα, στον Πανιώνιο, στο Μαρούσι και φυσικά στον Ολυμπιακό, όπου κατέκτησε αρκετούς τίτλους με αποκορύφωμα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1997 στη Ρώμη. Ακόμη εργάστηκε επί σειρά ετών στις Εθνικές ομάδες: στις Γυναίκες, στις Ελπίδες και στους Άνδρες σημειώνοντας αρκετές επιτυχίες και διακρίσεις, ενώ διατέλεσε καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση.