Πάμε σαν άλλοτε!!!

Δεν έχει περάσει καλά-καλά ένα 24ωρο από τότε που ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε αναφορά για επιστροφή της Ελλάδας σε επίπεδα ζωής του 2004… Το ελληνικό μπάσκετ, ωστόσο, είναι έτοιμο να γυρίσει πολλά περισσότερα χρόνια πίσω, σε εποχές πριν το 1993, τότε που το άθλημα ήταν καθαρά ερασιτεχνικό!!!

Αυτή ήταν κι η πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των πέντε ισχυρών ομάδων της Α1 (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Άρης, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος) κι οι εκπρόσωποι του ΕΣΑΚΕ Βασίλης Οικονομίδης και Γιώργος Κονδύλης, στη συνάντηση που είχαν σήμερα (11/12) με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο, με τον οποίο και συζήτησαν την κατάργηση των ΚΑΕ και την επιστροφή στην προαναφερθείσα μορφή, δηλαδή τον ερασιτεχνισμό. Πρόκειται για μία πρόταση που είχε “πέσει στο τραπέζι” και στο παρελθόν απ’ την ομοσπονδία και πλέον οι ομάδες της Α1 βλέποντας ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα δείχνουν να την στηρίζουν.

Το θέμα της επιστροφής στην προ 1993 εποχή δεν ήταν το μοναδικό που έπεσε στο τραπέζι, καθώς στο τραπέζι έπεσαν κι άλλα ζητήματα. Συζητήθηκε η κατάργηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, το ενδεχόμενο αναβολής του πρωταθλήματος, η κατάργηση του άρθρου 84 του αθλητικού νόμου, βάσει του οποίου κάθε ΚΑΕ δύναται να διαπραγματευτεί μόνη της την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της, αλλά αντιθέτως να υπάρχει κεντρική διαχείριση (υπάρχει “αγκάθι” με τις Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό που έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με την ΕΡΤ), καθώς και τρόπους για μείωση των εξόδων και ασφάλισης.

Η ΕΟΚ απ’ την πλευρά της δείχνει θετική στα περισσότερα απ’ όλα τα θέματα – όσα βέβαια μπορεί να τα διευθετήσει η ίδια – αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από διάφορες παραμέτρους και φυσικά από τις περαιτέρω συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.
Τώρα όσον αφορά την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος της Α1, που ζήτησαν οι ομάδες, είναι ένα θέμα στο οποίο η ομοσπονδία παρουσιάστηκε αρνητική ελέω των υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας και τη συμμετοχή της στο Προολυμπιακό τουρνουά, αλλά δεν είναι και στο… χέρι της!