Ανοίγοντας το… χρονοντούλαπο της ιστορίας!

peristeri omada basketΤο Περιστέρι σβήνει σήμερα (22/10) τα 42α γενέθλιά του κι οι ιθύνοντες τον σύλλογο είπαν ν’ ανοίξουν το… χρονοντούλαπο της ιστορίας της ομάδας και να θυμίσουν, αλλά και να θυμηθούν μερικές απ’ τις μεγάλες στιγμές που ‘χει γράψει στο ελληνικό μπάσκετ. Μ’ ένα ωραίο αφιέρωμα, λοιπόν το site του Περιστερίου ανταποδίδει στις ευχές που ‘χει δεχτεί για τα γενέθλιά του.

«Τα 42α του γενέθλια γιορτάζει σήμερα o ΓΣ Περιστερίου, που ιδρύθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1971 από τον Πλούταρχο Βυλλιώτη για να κάνει περήφανους όλους τους Περιστεριώτες. H… ναυαρχίδα του συλλόγου μας, η ομάδα καλαθοσφαίρισης, φέτος μπορεί να βρίσκεται στη Β’ Εθνική, ωστόσο με την ιστορία και τις επιτυχίες που κουβαλά αλλά και τη στήριξη που έχει απ’ όλη την πόλη είναι βέβαιο πως σύντομα θα μεγαλουργήσει ξανά!

Ιδρυτικά μέλη

Πέραν του πατριάρχη Πλούταρχου Βυλλιώτη, ιδρυτικά μέλη της ομάδας ήταν ακόμη 25 άτομα. Αναλυτικά: 1) Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, 2) Τσακίρης Νικόλαος, 3) Βλάσσης Γεώργιος, 4) Βλάσης Αναστάσιος, 5) Βυλλιώτης Πλούταρχος, 6) Μουγιάκος Πέτρος, 7) Μουγιάκος Μιχαήλ, 8) Τζούμας Αθανάσιος, 9) Χάτσιος Μιχαήλ, 10) Γκιουζέλης Παύλος, 11) Πέππας Νικόλαος, 12) Γεράσης Αθανάσιος, 13) Ασημακόπουλος Θεοχάρης, 14) Οικονόμου Αλέξανδρος, 15) Κούβαρης Πέτρος, 16) Μάνδρος Στέφανος, 17) Κλεάνθης Αλέξανδρος, 18) Λυμπερόπουλος Δημήτριος, 19) Λόγιος Παναγιώτης, 20) Παπανδρέου Χαράλαμπος, 21) Καρατζάς Ευάγγελος, 22) Κωνσταντίνου Μάριος, 23) Καραβιάς Νικόλαος, 24) Γολεμάτης Θεόδωρος, 25) Μαντζώρος Γεώργιος, 26) Αποστολόπουλος Αθανάσιος.

Οι μεγάλες στιγμές

Το 1989 η ομάδα του Περιστερίου αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α1 σε συνδυασμό με τη χρήση του γηπέδου «Ανδρέας Παπανδρέου», που αποτελεί ακόμη την έδρα της!

Οι 7 συμμετοχές στο Κύπελλο Κόρατς (1992, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998 και 2000) την επόμενη δεκαετία ήταν η επιβράβευση και η απόδειξη της οργανωμένης λειτουργίας της ομάδας που πλέον είχε ταυτιστεί με το δήμο του Περιστερίου.

Το 2001 ήταν η κορυφαία στιγμή για το Περιστέρι καθώς ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος στην κανονική περίοδο και για 5 πόντους παθητικό αναδείχθηκε δεύτερο. Στα πλέι οφς κατατάχθηκε στην τρίτη θέση κερδίζοντας το δικαίωμα να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα. Το 2003 αγωνίστηκε στο Champions Cup και το 2004 στη Fiba Europe League.

Τα τμήματα υποδομής του Περιστερίου, αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της ομάδας. Μέσα από αυτή την παραγωγική διαδικασία χιλιάδες παιδιά αθλούνται και βρίσκουν την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους. Αυτά τα τμήματα υποδομής μετρούν 3 πρωταθλήματα Ελλάδος. Τη σεζόν 1982-83 το παιδικό, τη σεζόν 1985-86 αλλά και τη σεζόν 1996-97 το εφηβικό βρέθηκαν στην κορυφή!

Οι μεγάλοι παίκτες

Αρκετοί σπουδαίοι αθλητές φόρεσαν τη φανέλα του Περιστερίου. Δείτε μερικούς εξ’ αυτών…

ΕΛΛΗΝΕΣ: Άγγελος Κορωνιός, Αργύρης Πεδουλάκης, Γιώργος Αγιασωτέλης, Νίκος Κασουρίδης, Δημήτρης Τσαγκόπουλος, Γιάννης Μυλωνάς, Νίκος Φάσουρας, Γιώργος Μακαράς, Θοδωρής Αποσκίτης, Θύμιος Μπακατσιάς, Μανόλης Παπαμακάριος, Μιχάλης Πελεκάνος, Κώστας Τσαρτσαρής, Τζαννής Σταυρακόπουλος.

ΞΕΝΟΙ: Γκρεγκ Τσερτς, Όντι Νόρις, Λανς Μπέργουολντ,  Ράντι Ουάιτ, Πριστ Λοτερντέιλ, Έρικ Μικ, Αλφόνσο Φορντ, Μπάιρον Ντίκινς, Μίλαν Γκούροβιτς, Μάρκο Γιάριτς, Φεράν Μαρτίνεθ,  Αλεξέι Ζεβροσένκο.