Ο άθλος του Παναθηναϊκού: 6 χρόνια αήττητοι στον «Τάφο του Ινδού»

Ιστορικό ρεκόρ αποτελεί για τη γενιά των 2006 οι 6 αγωνιστικές περιόδοι που παραμένει αήττητη εντός του κλειστού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας! Ρεκόρ, που σίγουρα θα ζήλευε η γενιά του Παπαγιάννη και του Χαραλαμπόπουλου! Δεν έχει κοπάσει ακόμη ο… κουρνιαχτός από την κατάκτηση από το τμήμα των εφήβων του Παναθηναϊκού του πρωταθλήματος της ΕΣΚΑ στο κλειστό του Παπάγου. Πήρε μια απολύτως δίκαιη νίκη έναντι του Περιστερίου, αποδεικνύοντας, αφενός ότι έχει την καλύτερη και την πιο σταθερή ομάδα στη μεγαλύτερη και πιο ανταγωνιστική ένωση της χώρας πανηγυρίζοντας για τρίτη συνεχόμενη φορά την κατάκτηση του τροπαίου και αφετέρου, ότι στην πράσινη γενιά του 2006 περιλαμβάνονται πολλά «διαμαντάκια» που θα αποτελέσουν το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Ατόφια ταλέντα, όπως είναι καλαθοσφαιριστές που έχουν επανειλημμένα διακριθεί τα τελευταία χρόνια με το τριφύλλι στο στήθος και παραμένουν για 6 χρόνια στην ομάδα, όπως είναι ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Ζερβός αλλά και οι Κουστένης και Αδαμοπουλος, οι οποίοι είναι στην ομάδα 5 και 4 χρόνια αντίστοιχα.

Παράλληλα, φέτος έχουν στελεχωθεί κι από άλλους παίκτες, όπως οι  Γκόλαντας, Κότσαλος και Γεώργας, ενώ κατά το παρελθόν πέρασαν κι άλλοι επαγγελματίες αθλητές (Σαμαντούροφ, Αβδάλας).

Αλλά ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή. Στην εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού συμμετέχουν αθλητές που έχουν γεννηθεί τα έτη 2006 και 2007. Η γενιά 2006 του Παναθηναϊκού περιλαμβάνει εν’ ενέργεια πρωταθλητές Ελλάδας, πολυνίκες στο θεσμό των πρωταθλημάτων της ΕΣΚΑ. Από το προμίνι, μάλιστα, έχουν έξι συνεχόμενες κατακτήσεις στις ηλικιακές τους βαθμίδες, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο πράσινος σύλλογος έχει άπλετο ταλέντο.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι του εφηβικού τμήματος του Παναθηναϊκού κόντρα στον Πανερυθραϊκού για την ημιτελική φάση του πρωταθλήματος  της Ένωσης, οι πράσινοι επικράτησαν. Παρ’ ότι η ομάδα αγωνίστηκε με απουσίες και ιδιαίτερα κάτω από τα καλάθια, αλλά και παρά την αγωνιστική και ψυχολογική κόπωση. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονήσουμε ότι η ομάδα ταξίδεψε στο Παρίσι λόγω των ευρωπαϊκών  υποχρεώσεων που είχε και αμέσως «έπεσε στα βαθιά νερά» της ημιτελικής φάσης.
Η εν λόγω νίκη ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» μιας πορείας, που όμοιάς της δεν έχει υπάρξει. Αποτέλεσε το τελευταίο παιχνίδι της υπέρ-πρωταθλήτριας γενιάς των 6 …άρηδων του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο και η νίκη συνδυάστηκε με ένα ιστορικό ρεκόρ: Έξι χρόνια αήττητη στον «Τάφο του Ινδού»!!! Ένα ρεκόρ, δηλαδή, που θα ζήλευε η γενιά των Χαραλαμπόπουλου και Παπαγιάννη. Τα λόγια είναι περιττά γι’ αυτή τη γενιά, που είναι η ελπίδα του ελληνικού μπάσκετ.

Ν. Ρήγγας: «Τα παιδιά έχουν αγωνιστική συνέπεια και αθλητική συμπεριφορά»

Ο Νίκος Ρήγγας, ο «αρχιτέκτονας» της πετυχημένης πορείας του Παναθηναϊκού, μίλησε στο infobasket.gr αναφορικά με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ομάδα του Παναθηναϊκού. «Την χαρακτηρίζει η αγωνιστική συνέπεια και η σωστή αθλητική συμπεριφορά», ανέφερε και συνέχισε: «Σκεφτείτε, επίσης και δύο παραπάνω στοιχεία: Το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και τους τραυματισμούς.
Δεν είναι μόνο η απώλεια των ψηλών μας στο πρωτάθλημα. Είναι ότι στον τελικό της ΕΣΚΑ η μισή περιφερειακή γραμμή έπαιζε τραυματισμένη. Παρ’ όλα αυτά τα παιδιά «έσφιξαν τα δόντια» και κατέκτησαν το τρόπαιο».
Σε σύγκριση με το περσινό, το φετινό πρωτάθλημα ήταν πιο ανταγωνιστικό; «Με κατηγορηματικό τρόπο σας λέω ναι. Τόσο το Περιστέρι και ο Πανερυθραϊκός όσο και ο Πλάτωνας είναι ιδιαίτερα καλές ομάδες. Αλλά και οι ομάδες που κατέκτησαν μια χαμηλότερη θέση διέθεταν ταλέντο και κίνητρο».
Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις στο Παρίσι, εκτός από κόπωση έφεραν και κίνητρο… «Η παρουσία μας στο Παρίσι μας δημιούργησε σωματική επιβάρυνση αλλά μας έκανε και πιο ανταγωνιστικούς. Σκεφτείτε ότι σε λίγες ημέρες παίξαμε τέσσερα ματς».
Από εδώ και πέρα, (ξανά) αρχίζουν τα δύσκολα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τους αντιπάλους του Παναθηναϊκού; «Κοιτάξτε, θα αντιμετωπίσουμε παραδοσιακές δυνάμεις. Η ΔΕΚΑ κέρδισε τον ΠΑΟΚ, ο Προμηθέας θα δώσει το «παρών» και πιθανότατα ο Ολυμπιακός, ο οποίος διαθέτει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Υψηλού επιπέδου, δηλαδή, ομάδες θα μετέχουν στην τελική φάση. Αναμένω ότι η ομάδα θα παρουσιαστεί έτοιμη και πλήρης, απαλλαγμένη από το άγχος. Πάμε παιχνίδι – παιχνίδι»

Δημ Ζερβός: «Έχουμε ψυχή, χημεία και 12 μαχητές»

Ο αρχηγός της ομάδας του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Ζερβός, αναφέρθηκε στο ιστορικό ρεκόρ. «Σίγουρα, η προπόνηση που γίνεται καθημερινά στο γήπεδο φέρνει αποτελέσματα», τόνισε και συνέχισε: «Αυτό φαίνεται με αυτά που έχει κάνει η ομάδα τα τελευταία χρόνια. Αδιαμφισβήτητα, το κυρίαρχο συστατικό της επιτυχίας είναι η χημεία που έχουμε ως ομάδα και η ψυχή που βγάζουμε στο γήπεδο. Η «σπίθα» για διάκριση που είχαμε τα πρώτα χρόνια παραμένει άσβεστη».
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Παναθηναϊκού; «Η ομάδα είναι σαν μια γροθιά. Είναι ενωμένη και δεν εμφανίζονται φαινόμενα βεντετισμών αλλά και ερίδων. Παραμένουμε μια παρέα μαχητών, με σχέσεις «αδελφικές». Η ομάδα, δυστυχώς, είχε κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου δύο απώλειες: Τους δυο σημαντικούς ψηλούς της στην θέση 4-5 και συγκεκριμένα τον Κότσαλο και τον Βασιλαντωνάκη. Παρ’ όλα αυτά και φυσικά κάτω από τις συνεχείς οδηγίες του προπονητή μας, του κ. Ρήγγα, η ομάδα κατάφερε να αναπληρώσει το δυσαναπλήρωτο αυτό κενό».
Ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος; «Να διατηρήσουμε τα σκήπτρα του πρωταθλητή, τα οποία ούτως ή άλλως κατέχουμε. Στην ομάδα υπάρχουν 12 ισάξιοι παίκτες – μαχητές και το κλίμα μεταξύ μας είναι άριστο.. Διαθέτουμε την ποιότητα και την καρδιά του πρωταθλητή και θα ριχτούμε στους αγώνες ώστε να ξανακερδίσουμε το πρωτάθλημα».
Το αμέσως μετά βήμα ποιο είναι; «Το μέλλον επιφυλάσσει εκπλήξεις. Θεωρώ ότι είναι αρκετά νωρίς να γνωρίζω το επόμενο βήμα, μια και τώρα προέχει το πανελλήνιο πρωτάθλημα».

Ανδρ. Κουστένης: «Όταν υπάρχει θέληση και σκληρή δουλειά όλα γίνονται…»

«Αν μου το έλεγε κάποιος πριν από πέντε χρόνια ότι θα είμαστε αήττητοι, πραγματικά, θα ακούγονταν απίστευτο», ανέφερε ο Ανδρέας Κουστένης και εξήγησε: «Πλέον το όνειρο έγινε πραγματικότητα, καθώς δεν κατάφερε ομάδα να μας κερδίσει στην έδρα μας. Είναι μια φανταστική παρέα παιδιών που όλοι μαζί καταφέραμε να πετύχουμε αυτή την πορεία, κατακτώντας πολλούς τίτλους τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.
Ο Παναθηναϊκός αποτελεί ένα μεγάλο «brand name» και όλοι οι παίκτες που φορούν την πράσινη φανέλα καταλαβαίνουμε την τιμή και την ευθύνη που έχουμε, εκπροσωπώντας έναν τεράστιο σύλλογο. Η οργάνωση των τμημάτων υποδομής με το προπονητικό τιμ και το σταφ αποτελούν σημαντικό μέρος της επιτυχίας. Όταν υπάρχει θέληση και δίψα για κατακτήσεις όταν καθημερινά δουλεύεις σκληρά αλλά κι όταν η στήριξη των φίλων της ομάδας είναι έντονη, τότε τα πάντα μπορούν να συμβούν.
Μετά την 5η συνεχόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος της ΕΣΚΑ, ο επόμενος στόχος μας είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ως εν ενεργεία πρωταθλητές θα τα δώσουμε όλα. Γνωρίζουμε ότι όλες οι ομάδες είναι δυνατές και ότι θα διεξαχθεί σκληρή μάχη για τον τίτλο». Ποιοι είναι όμως, οι στόχοι του Ανδρέα Κουστένη μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων; «Σειρά έχουν οι πανελλήνιες εξετάσεις. Στόχος είναι να συνεχίσω να βρίσκομαι στα γήπεδα του μπάσκετ σε ένα υγιές περιβάλλον, να προπονούμαι σκληρά κάθε μέρα και να βελτιώνομαι. Ν’ ανταποκρίνομαι στις υποχρεώσεις της ομάδας που θα υπηρετώ…».

Η σύνθεση της ομάδας σήμερα είναι coach ο Νίκος Ρήγγας, Assistant coach ο Βασίλης Μπουντάς, υπεύθυνος ακαδημιών ο Μιχάλης Ραχωβίτσας ενώ οι αθλητές που την απαρτίζουν είναι:
Δημήτρης Ζερβός, Δημήτρης Αθανασόπουλος, Ανδρέας Κουστένης, Βαγγέλης Αδαμόπουλος, Χριστόφορος Γκόλαντας, Χρήστος Γεώργας, Ιάσωνας Μπίνης, Άγγελος Μπούσμπουρας , Άγγελος Κωνσταντινίδης, Θεόδωρος Παπανικολάου, Νίκος Βοκοτόπουλος, Λυκούργος  Βασιλαντωνάκης, Δημήτρης Κότσαλος και Γιώργος Τσακίρης .

Πηγή φωτό
facebook.com
stolis
basket.gr