Χριστούγεννα το ντέρμπι των “αιωνίων”, σε… αναζήτηση της “Ομάδας Α” για τη σεζόν 2014-15

esake_logo

Με την ευχή “… το φετινό πρωτάθλημα να είναι πιο αξιόλογο από το περσινό” έδωσε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος Γιώργος Χαλβατζάκης το έναυσμα για την κλήρωση του πρωταθλήματος της σεζόν 2014-2015. Μία ευχή, που πάντως ήδη είχε από πάνω της να τη βαραίνει τη… “σκιά” της αποπομπής του Πανιωνίου απ’ την Α1 και την ύπαρξη της… Ομάδας Α στην κληρωτίδα για να συμπληρωθούν οι 14 συμμετέχουσες στην κλήρωση του πρωταθλήματος της νέας περιόδου! Τώρα όσον αφορά ποια θα είναι η “Ομάδα Α”, παραμένει σε… αναζήτηση από τους ιθύνοντες τον ΕΣΑΚΕ.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Γιώργο Χαλβατζάκη έστειλε το μήνυμα προς όλους για να “… στηρίξουμε το κοινωνικό αγαθό που λέγεται μπάσκετ”. Το ‘πε για να το πει ή σκοπεύει να βοηθήσει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση; Ίδωμεν.

Πάντως η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος έδειξε ότι δεν έχει… κοντή μνήμη και φρόντισε να τιμήσει τη μνήμη των αείμνηστων Κώστα Μουρούζη και Γιώργου Αμερικάνου. Τα σχετικά βραβεία δόθηκαν στις κόρες των δύο μεγάλων αυτών αθλητών που έδειξαν το δρόμο για να βρεθεί το μπάσκετ ψηλά στην εκτίμηση του ελληνικού φίλαθλου κοινού. Η κόρη του Κώστα Μουρούζη, Πελαγία παρέλαβε πρώτη το σχετικό βραβείο, ενώ στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η Χριστίνα Αμερικάνου για να παραλάβει το βραβείο στη μνήμη του πατέρα της, τονίζοντας: “Θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου για όσα με δίδαξε. Έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του για να γίνει το μπάσκετ, το άθλημα όλων των Ελλήνων”. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ Αλέξης Αλεξίου πάντως επιφύλασσε και μία έκπληξη, ανακοινώνοντας ότι θ’ αποσυρθεί το Νο 10 προς τιμήν του Γιώργου Αμερικάνου!

Σειρά στο… χορό των βραβεύσεων πήραν τα παιδιά που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, του ΕΣΑΚΕ και της UNICEF (διά χειρός Διαμαντίδη, Χαλβατζάκη και Λάμπρου Κανελλόπουλου), ο Παναγιώτης Γιαννάκης κι ο Γιάννης Ιωαννίδης. “Το μπάσκετ είναι το άθλημα που έχει σηκώσει τον ελληνικό αθλητισμό στα ανώτερα σκαλοπάτια. Είναι στο DNA του Έλληνα! Παρά τις διαφορές μεταξύ των φιλάθλων, οι αθλητές είναι φίλοι”, σχολίασε ο “Ξανθός”, ενώ ο “Δράκος” από την πλευρά του τόνισε μεταξύ άλλων “… υπάρχουν πολλά παιδιά που βοήθησαν στην… τρελή πορεία του ελληνικού μπάσκετ. Η ομάδα του 2005 που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket, έδειξε ότι μια έξτρα πάσα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται ακριβώς αυτή την έξτρα πάσα για να προχωρήσει επίπεδο”.

Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν εν συνεχεία οι διοικητικοί ηγέτες των δύο “αιωνίων” του ελληνικού μπάσκετ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέβηκε πρώτος για να παραλάβει το βραβείο για το νταμπλ του Παναθηναϊκού και παρουσιάστηκε… μετρημένος τονίζοντας “… θα ήθελα να ευχηθώ μια καλή σεζόν σε όλους. Σε αθλητικά πλαίσια, χωρίς ακρότητες. Κάθε επιτυχία, σε κάθε σύλλογο”, ενώ στη συνέχεια ο Γιώργος Αγγελόπουλος που κλήθηκε να παραλάβει το βραβείο για την κατάκτηση του Διειπηρωτικού από τον Ολυμπιακό άφησε τις… μπηχτές του. “Μακάρι να δούμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα από πέρσι. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι ενισχυμένοι. Εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος, εντός γηπέδου”, σχολίασε και η τελευταία του φράση δεν πέρασε απαρατήρητη απ’ όσους βρέθηκαν στην αίθουσα και φυσικά την σχολίασαν στα… πηγαδάκια!

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κλήρωσης βραβεύθηκαν επίσης οι Ρέθυμνο, Ίκαρος, ΚΑΟΔ και Απόλλωνας Πάτρας με το βραβείο ήθους, ο Σούλης Μαρκόπουλος ως ο καλύτερος προπονητής της σεζόν 2013-2014 (με τον τεχνικό του ΠΑΟΚ να μοιράζεται τον τίτλο με τους συνεργάτες του), ο Γιώργος Μπόγρης ως ο πιο βελτιωμένος παίκτης της περσινής σεζόν (ήταν απών, αφού πλέον έχει “μετακομίσει” στη ACB), οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Ντι Τζέι Κούπερ, Γιόνας Ματσιούλις, Γιώργος Πρίντεζης και Στεφάν Λάσμε που συμπεριλήφθηκαν στην καλύτερη πεντάδα του περσινού 2013-14, ενώ ο αρχηγός του “τριφυλλιού” παρέλαβε και το βραβείο του MVP της χρονιάς.

Η συνέχεια είχε τα πρώτα διαδικαστικά, καθώς δόθηκαν κλειδάριθμοι σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ που θα μοιράζονται το ΟΑΚΑ και ΠΑΟΚ και Άρη, λόγω εντοπιότητας. Κι αφού τέλειωσε κι αυτό το σκέλος ξεκίνησε η διαδικασία της κλήρωσης, με την κληρωτίδα να κάνει… χριστουγεννιάτικο δώρο στους φίλους του μπάσκετ το ντέρμπι των “αιωνίων”! Στις 28/12 ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής, ενώ το ματς του β’ γύρου θα διεξαχθεί στις 4 Απριλίου, στο μεγάλο ντέρμπι του πρωταθλήματος, ενώ πιο νωρίς θα διεξαχθεί το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ. Οι δύο “συμπολίτες” θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην 2η αγωνιστική (18/10) με τους “κίτρινους” να υποδέχονται τον “δικέφαλο” στην έδρα τους.

 

programma