Ολυμπιακοί Αγώνες: Το νέο σύστημα διεξαγωγής στο τουρνουά μπάσκετ

Με διαφορετικό format από αυτό που είχαμε ίσχυε μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, θα διεξαχθεί το τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Οι 12 ομάδες που θα βρεθούν στο Τόκιο αρχικά θα χωριστούν σε τρεις ομίλων των τεσσάρων ομάδα και στην προημιτελική φάση θα προκριθούν οι δύο πρώτες κάθε γκρουπ και οι δύο καλύτερες τρίτες.

Οι οκτώ ομάδες θα χωριστούν σε δύο νέα γκρουπ: οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου και ο καλύτερος δεύτερος μπαίνουν στο ένα γκρουπ, ενώ το δεύτερο θα αποτελείται από τις δύο δεύτερες ομάδες που έμειναν και από τις καλύτερες τρίτες της α’ φάσης. Στη συνέχεια θα γίνει κλήρωση μεταξύ των δυο γκρουπ, ώστε να προκύψουν τα ζευγάρια των προημιτελικών.

Εως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το σύστημα διεξαγωγής που ίσχυε ήθελε τις ομάδες να χωρίζονται σε δύο γκρουπ των έξι, στη β΄φάση προκρίνονταν οι τέσσερις πρώτες από κάθε όμιλο και οι νοκ άουτ αγώνες γίνονταν χιαστί (1-4, 2-3, 3-2, 4-1).

Με το νέο σύστημα διεξαγωγής διασφαλίζεται περισσότερο και η διαφάνεια, καθώς σύμφωνα με το παλιό format θα μπορούσαν να υπάρξουν περιπτώσεις, στις οποίες οι ομάδες θα μπορούσαν να σκεφτούν να μπουν στην διαδικασία επιλογής αντιπάλων, κάτι που πλέον, όμως, δεν είναι εφικτό, καθώς θα γίνει κλήρωση για να βγουν τα ζευγάρια των “8”.