Ο απολογισμός του Γιαννόπουλου

Τον απολογισμό της χρονιάς έκανε ο Γιάννης Γιαννόπουλος στην επίσημη ιστοσελίδα του Δούκα. Ο πολύπειρος προπονητής μίλησε για την «αγχωτική» πορεία και τη σωτηρία της ομάδας την τελευταία αγωνιστική, την ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής, το επίπεδο της Β’ Εθνικής τη χρονιά που πέρασε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και κάποια παράπονα από βασικούς παίκτες, από τους οποίους περίμενε περισσότερα…

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πώς κρίνεις τη φετινή χρονιά συνολικά για το τμήμα μπάσκετ του ΑΣΕΔ;

«Ο Σύλλογος τα τελευταία 5 χρόνια είναι δομημένος έτσι ώστε να πρωταγωνιστεί σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, γεγονός που λίγα σωματεία από την Α1, Α2, Β’ και Γ’ Εθνική κατηγορία έχουν καταφέρει… Δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής (Εφηβικό, Παίδικό, κτλ) όπου τα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικά, αλλά θα αρκεστώ να πω ότι είμαστε απλά μια υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο σε αυτές τις ηλικίες.

Είναι σημαντικό ότι έχουμε κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση όλων σε ένα τόσο ανταγωνιστικό άθλημα, σε σημείο ο ΑΣΕΔ να θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση για την υγεία, τη συνέπεια και τη συνέχεια που εκπέμπει – τουλάχιστον σύμφωνα με μαρυρίες και εντυπώσεις φίλων και αντιπάλων… Νιώθω περήφανος για αυτό, γιατί γίνεται με πολύ δουλειά και κόπο… Αποκορύφωμα της φετινής χρονιάς είναι η πρόκριση των Παίδων στην πανελλήνια φάση του Πρωταθλήματος για 2η φορά τα τελευταία 3 χρόνια, έχοντας ήδη στεφθεί Πρωταθλήτρια ΕΣΚΑ…».

Τι θα έλεγες για τη φετινή πορεία της ανδρικής ομάδας του Συλλόγου;

«Γνωρίζαμε βάσει του σχεδιασμού μας ότι θα υπήρχαν δυσκολίες που θα έπρεπε να ξεπεράσουμε και τελικά, ευτυχώς τα καταφέραμε… Η χρονιά ήταν δύσκολη, είχαμε όμως τις ευκαιρίες να διασφαλίσουμε έγκαιρα την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία και να μην κινδυνεύσουμε μέχρι τέλους, χωρίς όμως να τις αξιοποιήσουμε… Περίμενα καλύτερη απόδοση από κάποια βασικά στελέχη ώστε να φτάσουμε πιο εύκολα στο στόχο μας που ήταν μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα… Τελικά η πορεία μας ήταν αγχωτική μέχρι την τελευταία αγωνιστική…».

Τι θυμάσαι πιο έντονα από τον τελευταίο αγώνα – σωτηρία με αντίπαλο τη Χαλκίδα;

«Αγωνιστικά, δεν θυμάμαι και πολλά! Ένιωσα συναισθήματα που στα 30 χρόνια της προπονητικής μου καριέρας δεν είχα ξανανιώσει… Ήταν η πρώτη φορά που ομάδα μου αγωνιζόταν για την επιβίωσή της (παραμονή) και για μένα θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς».

Πόσο εύκολη ήταν η συνύπαρξη και η διαχείριση νεαρών αθλητών με τους “μεγάλους” της ομάδας;

«Πιστοί στη φιλοσοφία μας, προσπαθήσαμε να δώσουμε ευκαιρίες σε αρκετά νέα παιδιά της ομάδας όπου πλαισιωμένα από 3-4 έμπειρους αθλητές “κολύμπησαν στα βαθειά” συμμετέχοντας σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα όπως αυτό της Β’ Εθνικής. Είχαμε αρκετά προβλήματα καθώς οι περισσότεροι νεαροί αθλητές είναι και άριστοι μαθητές που είχαν μπροστά τους διάβασμα, Πανελλήνιες εξετάσεις και επομένως λιγότερες προπονήσεις, απουσία από αγώνες και τελικά…κίνδυνος υποβιβασμού!

Τελικά βοήθησαν όσο μπορούσαν και όλοι μαζί καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες. Η επιλογή των πιο έμπειρων αθλητών γίνεται με γνώμονα όχι μόνο την αγωνιστική τους αξία, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούν να συνυπάρχουν με τους μικρούς και άπειρους αθλητές, βοηθώντας τους και δικαιολογώντας τους τα όποια λάθη…».

Ένα σχόλιο για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας (νότιο όμιλο), γενικότερα..

«Η συμμετοχή μεγάλων και ιστορικών ομάδων, έμπειρων αλλά και νεαρών ταλαντούχων αθλητών, όπως και νέων σχετικά σωματείων στην κατηγορία, διαμόρφωσαν ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτάθλημα με λίγα όμως ποιοτικά παιχνίδια».

Θα θέλαμε ένα σχόλιο, ιδανικά μονολεκτικό, για κάθε μια από τις ομάδες της κατηγορίας στον όμιλό μας…

ΨΥΧΙΚΟ – το αουτσάιντερ που πήρε τίτλο!
ΑΕΚ – γρήγορα στην Α1
ΑΕΤΟΣ – άνοιξε τα φτερά του…
ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ – ευχάριστη έκπληξη
ΑΜΥΝΤΑΣ – περίμενα περισσότερα
ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ – σταθερότητα
ΧΟΛΑΡΓΟΣ – σχεδόν υπέρβαση
ΑΣΕΔ – επικίνδυνες αποστολές
ΝΗΑΡ ΗΣΤ – πέτυχε το στόχο της
ΧΑΛΚΙΔΑ – μαχητές
ΚΡΟΝΟΣ ΑΓ. ΔΗΜ. – ζημιάρηδες
ΕΣΠΕΡΟΣ – άτυχοι τζέντλεμεν
ΠΕΡΑΜΑ – προαποφασισμένη πορεία

Τι να περιμένουμε από τον ΑΣΕΔ της νέας χρονιάς;

«Σταθεροί στις αξίες μας, στη φιλοσοφία μας και καλύτεροι αγωνιστικά».

Τι θα κρατούσες και τι θα άλλαζες τη νέα χρονιά, σε σχέση με το 2012-2013;

«Δύσκολη ερώτηση… Θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα όποια λάθη έγιναν… Ο ΑΣΕΔ πρέπει πάντα να κοιτάζει ψηλά».