EUROLEAGUE: Τα… έσπασε στη ζώνη!

Το μήνυμα που του ‘χε στείλει η Μπαρτσελόνα, δεν μπόρεσε να το… αποκρυπτογραφήσει ο Παναθηναϊκός και το «πλήρωσε»! Οι Καταλανοί επικράτησαν στο (κάτι παραπάνω από κατάμεστο) ΟΑΚΑ με 70-60, έκαναν το 2-2 και πλέον ο κάτοχος του εισιτηρίου του Final four του Λονδίνου θα γίνει γνωστός στο 5ο ματς της σειράς στη Βαρκελώνη. Εκεί, βέβαια οι «πράσινοι» θα πρέπει να βελτιώσουν το ποσοστό τους απ’ τη γραμμή των 6.75, διότι με 21%  και 5/23 τρίποντα δεν μπορούν να ελπίζουν… Ο Παναθηναϊκός τα… έσπασε απέναντι στην άμυνα ζώνης που έπαιξαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα οι Ισπανοί, που είχαν εντοπίσει αυτή την αδυναμία της ελληνικής ομάδας απ’ το 3ο παιχνίδι της σειράς.

Στο 4ο όμως ματς το «τριφύλλι» παρουσιάστηκε ακόμη χειρότερο (απ’ το 36,8% έπεσε στο 21%), ενώ σ’ αυτή την… κατρακύλα θα πρέπει να προστεθεί τόσο η απώλεια των ριμπάουντ (το 36-36 που γράφει η στατιστική μπορεί να χαρακτηριστεί και… πλασματικό, καθώς η ισορροπία επήλθε όταν τα πάντα είχαν κριθεί), όσο κι η αγωνιστική «απουσία» του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος ολοκλήρωσε το παιχνίδι δίχως να «ματώσει» το καλάθι, ενώ έκανε 3 λάθη! Τα στοιχεία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς, το οποίο απ’ την αρχή φάνηκε ότι δεν ξεκίνησε καλά. Οι Ισπανοί είχαν μπει πιο… φορτσάτοι, εκμεταλλεύτηκαν το άγχος των αντιπάλων τους (απόρροια ίσως και της πανηγυρικής ατμόσφαιρας στις εξέδρες) κι έφεραν την αναμέτρηση στα μέτρα τους. Μόνο ο Σχορτσιανίτης κατάφερνε να κρατά όρθιο τον Παναθηναϊκό, αλλά ως γνωστόν… ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Κι αν οι «πράσινοι» θέλουν να δουν το Λονδίνο, τότε θα πρέπει να ψάξουν για περισσότερους… κούκους στη Βαρκελώνη…
Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η Μπαρτσελόνα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενος… Άμυνα ζώνης και… προσευχή να μην μπουν τα τρίποντα των «πρασίνων»! Οι Καταλανοί, πάντως δείχνουν να κερδίζουν τις μάχες των αιθέρων (κι αυτό τους φέρνει στο 0-4), ενώ ο Ναβάρο έχει δει ήδη δύο παίκτες ν’ αναλαμβάνουν το μαρκάρισμά του (Ξανθόπουλος αρχικά και μετά ο Ούκιτς). Ο Σχορτσιανίτης είναι εκείνος που ανοίγει το… λογαριασμό για την ελληνική ομάδα, (3-4 με γκολ-φάουλ), ενώ «φορτώνει» και με 2ο φάουλ νωρίς-νωρίς τον Τζαουάι. Οι Ισπανοί, ωστόσο είναι εκείνοι που έχουν επιβάλλει το ρυθμό τους στο παρκέ, εκμεταλλεύονται τη νευρικότητα των αντιπάλων τους (1/6 σουτ), όποτε βρίσκουν ευκαιρία τρέχουν στον αιφνιδιασμό και στο 5’ προηγούνται με 4-11. Ο Παναθηναϊκός παραμένει νευρικός, χάνει πολλά σουτ, χάνει τα ριμπάουντ κι αυτό προκαλεί εκνευρισμό, δίνοντας στη Μπαρτσελόνα την ευκαιρία που ψάχνει. Τα καλάθια των Ούκιτς και Σχορτσιανίτη μοιάζουν με… σταγόνα στον ωκεανό, αλλά η ισπανική ομάδα συνεχίζει να έχει το πάνω χέρι στην αναμέτρηση και ξεφεύγουν με 10-20 λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου!

 

Μία διαφορά που βαραίνει ακόμη περισσότερο τα χέρια των «πρασίνων» που χάνουν εύκολα καλάθια, ενώ εκείνο που τους «πληγώνει» περισσότερο είναι τα χαμένα ριμπάουντ και κυρίως τα επιθετικά που μαζεύουν οι Καταλανοί (6 σε διάστημα 13 λεπτών, έναντι μόλις 3 της ελληνικής ομάδας!), τα οποία επιτρέπουν και της επιτρέπουν να προηγείται με 14-25 στο 13’… Η Μπαρτσελόνα παίζει πολύ πιο άνετα, ο Γιασικεβίτσιους «φορτώνει» το ελληνικό καλάθι κι ο Πεδουλάκης αλλάζει το σχήμα της 5άδας του (με τους Διαμαντίδη, Μπράμος, Γκιστ, Λάσμε και Τσαρτσαρή), προκειμένου να μαζέψει τη διαφορά.

 

Κίνηση που αποδίδει. Οι Καταλανοί δεν φτάνουν πλέον εύκολα στο καλάθι, ενώ η είσοδος του «Σόφο» (αντί του Λάσμε) «γεμίζει» τη ρακέτα (σε άμυνα κι επίθεση) κι αποτελεί το… φόβητρο για τους αντιπάλους του, αλλά και τη λύση που ψάχνουν οι συμπαίκτες του, οι οποίοι και τον «ταΐζουν» συνεχώς. Παράλληλα βέβαια οι «πράσινοι» παίζουν καλύτερη άμυνα κι αυτό τους επιτρέπει να μειώσουν σε 23-27 (στο 17’) με τον Μπράμος να πετυχαίνει το πρώτο τρίποντο των «πρασίνων» μετά από 8 προσπάθειες! Είναι εμφανές ότι ο Παναθηναϊκός έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, πατάει πιο καλά στο παρκέ, αλλά στηρίζεται εν πολλοίς στον επιθετικό οίστρο του Σχορτσιανίτη, που κλείνει το ημίχρονο (27-31), έχοντας πετύχει 11 πόντους, ενώ οι μόνες βοήθειες που έχει είναι απ’ τους Ματσιούλις και Μπράμος. Διαμαντίδης, Ούκιτς, Λάσμε, Γκιστ και Τσαρτσαρής είναι πολύ μακριά απ’ τον καλό τους εαυτό κι αυτό «στοιχίζει» στην ελληνική ομάδα… Αφήνει, όμως ανοικτούς λογαριασμούς για το δεύτερο μισό της αναμέτρησης.

Που ξεκινά με το «τριφύλλι» να μειώνει ακόμη περισσότερο (29-31), αλλά συνεχίζοντας να έχει πρόβλημα έξω απ’ τα 6.75. Κι όσο δεν βρίσκει στόχο, τόσο δεν ανοίγει την άμυνα της Μπαρτσελόνα, που ανοίγει εκ νέου τη διαφορά (31-42), με τον Χουέρτας να κάνει εξαιρετική δουλειά μοιράζοντας ασίστ στους συμπαίκτες του. Η νευρικότητα των «πρασίνων» είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, η άμυνά τους… μπάζει κι οι Καταλανοί τρέχουν ένα σερί 0-12 μετατρέποντας το 31-33 σε 31-45 στο 26’!

Ένα μικρό ξέσπασμα από την ελληνική ομάδα της επιτρέπει να «ροκανίσει» κάπως τη διαφορά (35-45), αλλά η αστοχία απ’ τα 6.75 καλά κρατεί (1/14 τρίποντα!), στερώντας τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση του σκορ. Κι απ’ τη στιγμή που οι «πράσινοι» βλέπουν ότι δεν μπορούν ν’ απειλήσουν (είτε από μέση, είτε από μακρινή απόσταση), εκνευρίζονται και κάνουν λάθη, που δίνουν τη δυνατότητα στη Μπαρτσελόνα ν’ ανοίξει ακόμη πιο πολύ την ψαλίδα της διαφοράς (35-51 στο 29’).

 

Τα τρίποντα των Ναβάρο και Λόρμπεκ στέλνουν το δείκτη στο +17 (40-57) και το ταξίδι στη Βαρκελώνη για 5ο ματς, αρχίζει να γίνεται πιο… ορατό! Οι «πράσινοι» πάντως δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τη μάχη, πιέζουν στην άμυνα ενώ στην επίθεση δύο συνεχόμενα τρίποντα των Ματσιούλις και Μπράμος κι ένα κάρφωμα του Λάσμε ρίχνουν τη διαφορά στο 52-60. Όμως ο Ναβάρο δείχνει πόσο μεγάλος παίκτης είναι και με δύο «καυτά» τρίποντά τους γράφει το 52-66 (στο 38’), γέρνοντας για τα καλά την πλάστιγγα της νίκης στην πλευρά της ομάδας του. Τα πάντα πλέον έχουν κριθεί. Ο χρόνος πιέζει, ο Παναθηναϊκός δεν έχει τις λύσεις, ο Διαμαντίδης παραμένει άποντος (όπως κι ολοκληρώνει το παιχνίδι!!!) κι οι «μπλαουγκράνα» πανηγυρίζουν το 70-60, που φέρνει τη σειρά στο 2-2 και τους επιστρέφει το πλεονέκτημα έδρας. Το εισιτήριο που οδηγεί στο Final four του Λονδίνου θα βρει τον κάτοχό του στη Βαρκελώνη…

Τα δεκάλεπτα: 10-20, 27-31, 38-51, 60-70

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 15(3), Ματσιούλις 11(1), Ούκιτς 4, Λάσμε 12, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης, Γκιστ 4, Ξανθόπουλος, Σχορτσανίτης 13.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Σάδα, Χουέρτας 10(2), Αμπρίνες 2, Ναβάρο 17(3), Γιασικεβίτσιους 5(1), Γουάλας, Ίνγκλις 5(1), Λόρμπεκ 8(2), Τζαγουάι 7, Τόμιτς 16.

 

Πρόγραμμα

1ος αγώνας
Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 72-70 (1-0)
ΤΣΣΚΑ Μ. – Κάχα Λαμποράλ 89-78 (1-0)
Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές 67-62 (1-0)
Ρεάλ Μ. – Μακάμπι Τελ Αβίβ 79-53 (1-0)

 

2ος αγώνας
Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 65-66 (1-1)
ΤΣΣΚΑ Μ. – Κάχα Λαμποράλ  90-58 (2-0)
Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές 71-53 (2-0)
Ρεάλ Μ. – Μακάμπι Τελ Αβίβ 75-63 (2-0)

3ος αγώνας
Παναθηναϊκός
 – Μπαρτσελόνα 65-63 (2-1)
Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ρεάλ Μ. 57-69 (0-3)
Κάχα Λαμποράλ – ΤΣΣΚΑ Μ. 93-72 (1-2)
Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός 83-72 (1-2)

4ος αγώνας
Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 60-70 (2-2)
Κάχα Λαμποράλ – ΤΣΣΚΑ Μ. 19/4
Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός 19/4

5ος αγώνας
Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός