ΕΛΛΑΔΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ 80-73: Αήττητη η εθνική παίδων και τώρα η Φινλανδία

Έκανε το 3Χ3 η εθνική παίδων και με τη νίκη της επί της Πολωνίας με 80-73 ολοκλήρωσε αήττητη και πρώτη τις υποχρεώσεις της στη φάση των ομίλων. Πλέον στη φάση των «16» οι Έλληνες διεθνείς θ’ αντιμετωπίσουν τη Φινλανδία (9/8) με στόχο μία θέση στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U16. Η εθνική μας ήταν και πάλι το… αφεντικό του ματς, με τον Παπασταύρου με 21 πόντους και 5 ασίστ να είναι εκ των κορυφαίων, ενώ οι Λέφας (13π), Καραθανάσης (10π.) και Αλεξάκης (10π., 7ρ.) να… συνυπογράφουν τη σημαντική αυτή νίκη. Βέβαια υπήρξαν διαστήματα που οι παίκτες του Γιάννη Καλαμπόκη έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να μετατρέπουν το παιχνίδι σε ντέρμπι και να δίνουν το δικαίωμα στους αντιπάλους τους να ελπίζουν στην ανατροπή.

Η Ελλάδα έδειξε μετά το πρώτο 10λεπτο του ματς να βρίσκει το βηματισμό της. Με όπλο την άμυνα και τα ριμπάουντ «έχτισε» μία διαφορά (34-19), δείχνοντας ποιος θα είναι το… αφεντικό στο παιχνίδι. Αντί ωστόσο να φροντίσει να διευρύνει αυτή τη διαφορά ή έστω να την συντηρήσει, επέτρεψε στους Πολωνούς να φέρουν τα πάνω κάτω. Η άμυνα ζώνης των Πολωνών φάνηκε να προβληματίζει την ελληνική ομάδα, η ψαλίδα έκλεισε (39-36) κι αυτό ανάγκασε τον ομοσπονδιακό προπονητή να ζητήσει τάιμ άουτ για να ηρεμήσει τους παίκτες του. Κι αυτό απέδωσε, με την ελληνική άμυνα να «σφίγγει» και τον Σερμπέζη να «βομβαρδίζει» στην επίθεση το καλάθι των Πολωνών, στέλνοντας έτσι τη διαφορά στο +11 (47-36).

Για μία ακόμη φορά, ωστόσο τα λάθη της ελληνικής ομάδας ήταν εκείνα που έδωσαν στους Πολωνούς τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο ματς (50-50) κι αν η τύχη δεν τους γυρνούσε την πλάτη (αλλά και η αστοχία τους από τη γραμμή των βολών), θα μπορούσαν να είχαν προσπεράσει. Αντ’ αυτού η ελληνική ομάδα ήταν εκείνη που φρόντισε να πάρει και πάλι τα ηνία. Ο Ντάπσης έγραψε το 52-50 κι ο Καζαμίας το 54-50, με το οποίο έκλεισε η τρίτη περίοδος. Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ανέλαβε δράση ο Παπασταύρου και με προσωπικές ενέργειες, έδωσε «αέρα» 8 πόντων στην Ελλάδα (60-52), που ανέβασε ακόμη περισσότερο το δείκτη (66-54). Οι Πολωνοί βρήκαν και πάλι τρόπο να πλησιάσουν, εκμεταλλευόμενοι για μία ακόμη φορά τις βιαστικές επιλογές και τα λάθη των Ελλήνων (74-70). Το αντιαθλητικό φάουλ που κέρδισε ο Αλεξάκης περίπου ένα λεπτό πριν το τέλος του ματς, ήταν καθοριστικό ώστε η πλάστιγγα της νίκης να παραμείνει προς την ελληνική πλευρά. Τα φάουλ των Πολωνών στο τέλος δεν μπορούσαν ν’ αλλάξουν τα δεδομένα, η Ελλάδα κράτησε τη νίκη (80-73) και συνεχίζει αήττητη στην επόμενη φάση…

Δεκάλεπτα: 23-19, 39-36, 54-50, 80-73
Διαιτητές: Καλατράβα (Ισπανία), Γκριτζιόνι (Ιταλία), Λούτσιτς (Μαυροβούνιο)
Ελλάδα (Καλαμπόκης): Αλεξάκης 10, Καραθανάσης 10, Καζαμίας 4 Παπασταύρου 21 (1), Στέβοβιτς 3 (1), Λέφας 13, Μακαρατζής 1, Μουτάφης 3 (1), Ντάπσης 2, Πουρλίδας 4 (1), Σερμπέζης 9 (3)