Τις τελευταίες έξι φορές που ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό έφυγε με… σκυμμένο το κεφάλι. Μπροστά, όμως στη διεκδίκηση ενός τίτλου το “μάτι” των παικτών του Παναθηναϊκού έδειξνα να γυαλίζει! Οι “πράσινοι” “άλωσαν” το ΣΕΦ (67-77) και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, εκεί όπου ήδη περιμένει ο Άρης.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ουσιαστικός σε ένα από τα πιο καθοριστικά παιχνίδια κόντρα στον “αιώνιο” αντίπαλό του. Έπαιξε με μυαλό, ήταν πολύ καλά διαβασμένος, εντοπίζοντας τις αδυναμίες του αντιπάλου του και πήρε τη νίκη, που τον οδηγεί για 13η συνεχόμενη φορά στον τελικό του θεσμού! Ο Κέι Σι Ρίβερς ήταν και πάλι ο κινητήριος μοχλός του Παναθηναϊκού, ενώ ο Γκάμπριελ συνεισέφερε σημαντικά στο μεγάλο διπλό των “πρασίνων” στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός που ήταν αήττητος από τους “πράσινους” στις τελευταίες έξι συνεχόμενες αναμετρήσεις τους, δεν μπόρεσε να βρει απαντήσεις στα… κόλπα του Τσάβι Πασκουάλ. Που είδε τους παίκτες του από πολύ νωρίς να πατάνε γερά τα πόδια τους στο παρκέ, να δημιουργούν διαφορές (18-23, 24-29) και να στέλνουν το μήνυμά τους.

Οι τεχνικές ποινές έβαλαν τέλος στην… κοκορομαχία

Οι λύσεις που έδωσε ο Σπανούλης στον Ολυμπιακό ήταν σημαντικές, όχι όμως και αρκετές για να φέρουν τους Πειραιώτες σε ρόλο… οδηγού. Το 28-29 του ημιχρόνου άφηνε ανοικτούς τους “λογαριασμούς” των δύο ομάδων, ενώ η… κοκορομαχία των Παπανικολάου και Ρίβερς είχε ως αποτέλεσμα να δυναμιτιστεί το κλίμα του ματς. Οι πιο ψύχραιμοι έσωσαν την κατάσταση, οι δύο παίκτες τιμωρήθηκαν με τεχνική ποινή και η επιστροφή τους στο παρκέ στο δεύτερο μισό του ματς, τους βρήκε πιο… ήρεμους!

Ο άσος του Παναθηναϊκού συνέχισε να “φορτώνει” το καλάθι των “ερυθρολεύκων”, που πάντως κατάφεραν με τους Πρίντεζη και Σπανούλη να προηγηθούν με 41-40. Η άμυνα του Παναθηναϊκού, όμως “εγκλώβισε” τους γηπεδούχους και το 41-40 μετατράπηκε σε 45-52, τονώντας την ψυχολογία των φιλοξενούμενων, που ήταν εμφανές ότι πλησίαζαν όλο και πιο πολύ κοντά στη νίκη-πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός έψαχνε να βρει λύσεις, την ώρα που ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με +12 (58-70 στο 38′). Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έψαχνε τον παίκτη που θα “κουβαλούσε” την ομάδα του επιθετικά και είδε τους Παπανικολάου και Μάντζαρη να δίνουν κάποιες ανάσες. Η διαφορά έπεσε στους 5 πόντους (65-70), αλλά ως εκεί… Ένα φάουλ στον Μάντζαρη (που κακώς δόθηκε από τους διαιτητές) επέτρεψε στον Καλάθη να γράψει το 65-72 και από εκεί και έπειτα, τα πάντα έμοιαζαν να παίρνουν το δρόμο τους. Ο χρόνος ήταν λίγος για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να κάνει το κάτι παραπάνω, την ώρα που οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδειχναν ότι ήξεραν πως να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους για να πάρουν τη μεγάλη νίκη.

Την οποία και “κλείδωσαν” (67-77) και πανηγύρισαν δεόντως, περιμένοντας πλέον να μάθουν την έδρα που θα αντιμετωπίσουν τον Άρη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 15-14, 28-29, 45-52, 67-77

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 3 (1), Μπιρτς, Γιανγκ 6, Παπαπέτρου 5 (1), Σπανούλης 7 (1), Ουότερς 3 (1), Μιλουτίνοφ 3, Πρίντεζης 13, Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 16 (3), Λοτζέσκι 8 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 11 (1), Ρίβερς 27 (2), Τζέιμς 5 (1), Φώτσης, Φελντέιν 5 (1), Γκέιμπριελ 14 (2), Τζεντίλε, Μπουρούσης 4, Καλάθης 11 (1).

Πηγή φωτό:Βαγγέλης Στόλης / vaggelisstolis45@gmail.com / 6978837069