Λιόλιος: «Το που θα φτάσει η ομάδα θα το δείξει ο κόσμος»

 liolios_vaggelisΜπορεί να χαρακτηριστεί ονειροπόλος, όμως η μέχρι τώρα πορεία του Προμηθέα, από τότε που αγωνιζόταν στα τοπικά πρωταθλήματα έως σήμερα, δικαιώνει απόλυτα τα όνειρα του Βαγγέλη Λιόλιου. Ο πρόεδρος των πατρινών μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για όλα τα σχέδιά του, το γήπεδο και τις ακαδημίες, τα μυστικά της επιτυχίας, ενώ δε παρέλειψε να κάνει κάλεσμα στον κόσμο εν όψει του κρίσιμου αγώνα με τον Εθνικό. 

«Ο Προμηθέας θα είναι εδώ για πολλά χρόνια. Και θα είναι μια ομάδα που θα απευθύνεται και θα αγκαλιάζει όλη την Πάτρα και η οποία θα αποτελεί πρέσβη και εκπρόσωπο της πόλης μας στην Ελλάδα, αλλά και, γιατί όχι, ακόμη και στο εξωτερικό», θα μας πει ο Βαγγέλης Λιόλιος δίνοντας αμέσως το στίγμα του.
Η σύνδεση του Προμηθέα με την Πάτρα δεν είναι τυχαία, όπως δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, και το ότι όταν η ομάδα αγωνίζεται εκτός έδρας ή όταν μεταδίδονται τηλεοπτικά τα παιχνίδια της, δεν την αποκαλούν τόσο με το δικό της όνομα, όσο με το προσωνύμιο «Πάτρα», έναν όρο που σημαίνει αυτόματα πολλά περισσότερα πράγματα πέρα από το μπάσκετ.

«Το που θα φτάσει η ομάδα θα το δείξει ο κόσμος. Αν είναι, όμως, κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια να παίξουμε στην Α1, θα πάμε στην Α1 με την ίδια φιλοσοφία και με πρωταγωνιστικούς στόχους», εξηγεί ο Βαγγέλης Λιόλιος και προσθέτει: «Παράλληλα, επειδή η ομάδα μας εκπροσωπεί στην Α2 Εθνική μια ολόκληρη πόλη, όπου κι αν πάμε να παίξουμε μας έχει κάνει εντύπωση ότι είμαστε περισσότερο γνωστοί ως Πάτρα και όχι τόσο ως Προμηθέας. Σας αποκαλύπτω, λοιπόν, έστω και λίγο πρώιμα, ότι αυτό ακριβώς το στοιχείο θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε του χρόνου. Η λέξη Πάτρα θα προβάλλεται στο γήπεδό μας, θα φαίνεται στις στολές μας και θα διαφημίζεται στις δράσεις μας. Αίσθησή μας είναι ότι εκπροσωπούμε μια ολόκληρη πόλη που μας έχει αγκαλιάσει και όχι απλώς έναν μεμονωμένο σύλλογο. Θέλουμε και αναζητούμε αυτήν την εξωστρέφεια. Πιστεύουμε ότι θα κάνει καλό πρώτα από όλα στην Πάτρα και μετά και στον Προμηθέα».

Το γήπεδο και οι ακαδημίες σε Ευρωπαϊκό πρότυπα

Το δεύτερο στοιχείο που αποτελεί βασικό άξονα στα σχέδια του Βαγγέλη Λιόλιου για το μέλλον, είναι το γήπεδο. «Το 1985 ήταν το έτος που ιδρύθηκε ο Προμηθέας. Η πραγματική ημερομηνία, όμως, που θα γεννηθεί ο σύλλογος θα είναι όταν αποκτήσει το δικό του σπίτι, εκεί όπου θα βρουν στέγη τόσο η ανδρική ομάδα μπάσκετ, όσο και οι ακαδημίες μας, ενδεχομένως και κάποιες ακόμη ομάδες», αποκαλύπτει ο ισχυρός άνδρας του Προμηθέα. «Το γήπεδό μας θα αποτελεί στην ουσία έναν αθλητικό πολυχώρο με έμφαση στο μπάσκετ, ο οποίος θα είναι ανοικτός σε όλη την Πάτρα, χωρίς αποκλεισμούς και με αποκλειστικό γνώμονα την ανάπτυξη του αθλητισμού. Ξέρω ότι έχουμε καθυστερήσει. Αν ζούσαμε σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης ή του κόσμου θα σας έδινα ακριβή ημερομηνία για το πότε ακριβώς θα φτιαχτεί το γήπεδό μας. Επειδή, όμως, ζούμε στην Ελλάδα, δυστυχώς αυτό δεν μπορώ να το κάνω ακόμη. Από την πλευρά μας, πάντως, προσπαθούμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Το τρίτο στοιχείο που αποτελεί προτεραιότητα για τον Βαγγέλη Λιόλιο είναι οι υποδομές. «Στόχος μας είναι οι ακαδημίες μας να λειτουργούν στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών», τονίζει ο πρόεδρος του Προμηθέα και προσθέτει: «Επιδίωξή μας είναι η συνεργασία και οι καλές σχέσεις με όλες τις ομάδες της Πάτρας, ιδιαιτέρως με αυτές που έχουν ακαδημίες. Το επόμενο βήμα θα είναι η συνεργασία και οι κοινές δράσεις με συλλόγους της περιοχής μας και στην συνέχεια με ομάδες ανά το πανελλήνιο, αλλά και με σοβαρούς Ευρωπαϊκούς συλλόγους και μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού».

Η εμπειρία της «Ο2 Αrena» του Βερολίνου…

Ο Βαγγέλης Λιόλιος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ονειροπόλος παράγοντας» και «ανήσυχο πνεύμα», καθώς ζει το μπάσκετ κάθε στιγμή με αγνή αγάπη, θέλοντας να κάνει συνεχώς βήματα μπροστά. Αυτά τα στοιχεία ίσως να τα έχει δανειστεί και από τον Προμηθέα της αρχαία ελληνικής μυθολογίας, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε δώσει την φωτιά στους ανθρώπους. Ενδεχομένως γι’ αυτήν την μεταφορά της μπασκετικής (και όχι μόνον) γνώσης να επιλέχθηκε από τους ιδρυτές του Προμηθέα και το συγκεκριμένο όνομα. Το σίγουρο είναι στο μυαλό του Βαγγέλη Λιόλιου και των συνεργατών γίνεται επεξεργασία σε καθημερινή βάση δεκάδων σκέψεων που αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη του δραστήριου συλλόγου.

«Ζηλεύω, με την καλή έννοια, πράγματα και καλά στοιχεία από ομάδες που παρακολουθώ και προσπαθώ κάποια από αυτά να τα υλοποιώ και να τα μεταφέρω και στη δική μου ομάδα», αποκάλυψε ο πρόεδρος του Προμηθέα και πρόσθεσε: «Μπορεί να φανεί αστείο σε κάποιους, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ την απίστευτη ατμόσφαιρα που ζήσαμε πέρσι στην ”O2 Arena” στο Βερολίνο στη διάρκεια του αγώνα Αλμπα-Μπάγερν. Το γήπεδο ήταν γεμάτο από φίλους και των δυο ομάδων που χειροκροτούσαν σε κάθε καλή φάση, μέσα σε κοσμιοτάτη και άκρως μπασκετική ατμόσφαιρα. Θυμάμαι τις στιγμές που ο Προμηθέας είχε στις κερκίδες των γηπέδων της ΕΣΚΑ-Η φιλάθλους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού. Χαίρομαι που βλέπω σήμερα στα παιχνίδια μας γεμάτο γήπεδο, αλλά, πιστέψτε με, το όνειρό μου είναι να δω κάποτε και στην Πάτρα εκείνη την εικόνα από το ταξίδι μας στην Γερμανία. Αυτό το ζηλεύω και θα ήθελα να το ζήσω και στην Ελλάδα. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε και να ζήσουμε όλοι μας, όχι απλά ως θεατές, αλλά ως πρωταγωνιστές έναν αντίστοιχο αγώνα».

ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

«Σταθερή διοίκηση, ενότητα, κόσμος…»

Ο Βαγγέλης Λιόλιος έκανε έναν απολογισμό στην επιτυχημένη πορεία του Προμηθέα τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην φετινή σεζόν. Οι κυριότερες τοποθετήσεις του προέδρου του πατρινού συλλόγου έχουν ως εξής:
–  «Οταν παίρναμε το ”πράσινο φως” για την άνοδό μας στις εθνικές κατηγορίες, κάναμε έναν σχεδιασμό με βάθος 3ετίας. Τα αποτελέσματα που ήρθαν μας αιφνιδίασαν ευχάριστα, καθώς ήταν καλύτερα από αυτόν τον σχεδιασμό. Ο σχεδιασμός που κάναμε φέτος αφορά την επόμενη 3ετία και είναι για όλα τα τμήματά μας. Ευελπιστούμε να είναι το ίδιο επιτυχημένος και παραγωγικός».

–  «Ο Προμηθέας θα συνεχίσει να στηρίζεται στον κόσμο της ομάδας, στους γονείς και στους φίλους του μπάσκετ. Οσο βλέπουμε συμμετοχή, θα έχουμε και κίνητρα και δύναμη για να συνεχίσουμε. Παράλληλα, ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του συλλόγου, από όταν ακόμη έπαιζε στις τοπικές κατηγορίες μέχρι σήμερα, είναι η σταθερή διοίκηση που έχει και η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, εργατικούς και παραγωγικούς. Η δύναμή μας είναι η ενότητα. Οπως ξεκινήσαμε, έτσι ακριβώς θα προχωρήσουμε και τα επόμενα χρόνια. Αν θέλεις να πας μπροστά, δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσεις το από που ξεκίνησες».

–  «Το φετινό πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Εμείς θέλουμε να παρουσιαζόμαστε δυνατοί σε κάθε αγώνα, διεκδικώντας πάντα τη νίκη. Ο καλύτερος μέσα στο παρκέ ας κερδίσει».

–  «Η κεντρική μας φιλοσοφία δεν είναι να φτάνουμε στη νίκη με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά μέσα σε αθλητικά πλαίσια. Το ήθος προέχει ως στοιχείο για εμάς. Στα παιχνίδια μας δεν θέλουμε επεισόδια, εντάσεις και βωμολοχίες. Ακόμη και όταν χάνουμε – αρκεί να χάνουμε δίκαια – σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε την αξία του αντιπάλου και του δίνουμε συγχαρητήρια. Αυτό που μένει στο τέλος είναι ο χαρακτήρας. Και αυτό το στοιχείο θεωρώ ότι το έχουμε κερδίσει με το σπαθί μας».

–  «Ο Προμηθέας είναι μια μεγάλη οικογένεια. Επιδιώκουμε καθημερινά τη διασύνδεση όλων των τμημάτων μας σε μια ολότητα. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αντίθετα είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως θα το επιδιώκουμε συνεχώς. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα π.χ. για έναν 16χρονο, έναν 17χρονο ή έναν 18χρονο να παίζει ταυτόχρονα και ουσιαστικά στο ανδρικό και στα ηλικιακά τμήματα του Προμηθέα. Αυτό καμία φορά αποβαίνει εις βάρος του αποτελέσματος, όμως σε βάθος χρόνου όλοι θα είναι ωφελημένοι».

–  «Όταν ανεβήκαμε από την Α1 ΕΣΚΑ-Η στην Γ΄ Εθνική το ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε και όχι να γίνουμε πυροτέχνημα. Αν μας αξιώσει ο Θεός και ανεβούμε κάποια στιγμή και στην Α1, θα πάμε σίγουρα εκεί για να πρωταγωνιστήσουμε. Δεν θα συμβιβαστούμε με κάτι άλλο. Και να είστε σίγουροι ότι αυτό που λέω όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται, το εννοώ και το πιστεύω».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ

Ο Βαγγέλης Λιόλιος επανέλαβε το κάλεσμα προς όλη την μπασκετική (και όχι μόνον) Πάτρα ενόψει του κρίσιμου αγώνα του Σαββάτου («κλειστό» ΕΑΠ, 4μ.μ.) με αντίπαλο τον Εθνικό. Το παιχνίδι έχει τον χαρακτήρα «τελικού», με τους «Προμηθείς» να θέλουν πάσει θυσία το ροζ φ.α. αφενός για να ισοφαρίσουν τους αντιπάλους τους σε 1-1 νίκες στην κανονική διάρκεια και αφετέρου προκειμένου να αναρριχηθούν ακόμη περισσότερο στον βαθμολογικό πίνακα της Α2 Εθνικής.

«Καλούμε τους πατρινούς φιλάθλους να μας στηρίξουν για μια ακόμη φορά, δίνοντάς μας δύναμη για να φτάσουμε στη νίκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Λιόλιος.