zhshs-mpourousis-spanoulisH Ελλάδα έκανε το πρώτο από τα βήματα που θέλει σε αυτή την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2015.

Η νίκη επί του Βελγίου την οδήγησε στους προημιτελικούς της διοργάνωσης. Παίκτες και προπονητής όμως θέλουν το κάτι παραπάνω.Ο αρχηγός Νίκος Ζήσης, ήταν ο πρώτος που πήρε το λόγο μετά το τέλος της σημερινής αναμέτρησης.

«Σίγουρα είναι μια ωραία μέρα. Έγιναν όλα γρήγορα. Παίξαμε την Πέμπτη βράδυ, μετά είχαμε το ταξίδι, προπόνηση στο βράδυ… Υπήρχαν οι σκέψεις πως για χρόνια δεν είχαμε νικήσει σε νοκ άουτ αγώνα. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δουλειά που κάναμε σήμερα. Είχαμε ένα αγχωτικό ξεκίνημα, παρουσιαστήκαμε κάπως νευρικοί, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο επικρατήσαμε ολοκληρωτικά. Είχαμε ένα πλάνο και κάναμε αυτό ακριβώς που θέλαμε με τις συστηματικές αλλαγές, για να τους «κόψουμε» το παιχνίδι τους. Το Βέλγιο είναι μαχητική ομάδα, αλλά από τη στιγή που κάναμε αυτά που θέλαμε, πήραμε και το αποτέλεσμα που θέλαμε. Όλα τα παιδιά ήταν πολύ συγκεντρωμένα, είχαμε πραγματικά πολύ μεγάλη διάθεση να κάνουμε τα πράγματα σωστά κι έτσι ήρθε μοιραία η νίκη, καθώς επιβάλαμε την ανωτερότητά μας στο γήπεδο».

 «Κάθε νοκ άουτ παιχνίδι είναι διαφορετικό. Είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί το μειονέκτημα γίνεται πλεονέκτημα πλέον. Έχουμε μια έξτρα μέρα και να ξεκουρουστούμε και να προπονηθούμε και να είμαστε έτοιμοι για την Τρίτη».

Ο Γιώργος Πρίντεζης είχε «εξορκίσει» την εξαετία ηττών σε νοκ άουτ αγώνων και αυτό που σκεφτόταν μόνο ήταν η σοβαρότητα της σημερινής αναμέτρησης: «Δεν το είχα σκεφτεί. Ξέρουμε τη σοβαρότητα των νοκ άουτ αγώνων και πόσο σημαντικό είναι να καταφέρεις να νικήσεις. Ειδικά αν προέρχεσαι από ένα σερί πέντε νικών. Ίσως να είναι και μεγαλύτερο άγχος όταν προέρχεσαι από ένα τέτοιο σερί. Βελτιωθήκαμε αρκετά σε αρκετούς τομείς, παρά το ότι είμαστε σφιγμένοι στο πρώτο ημίχρονο. Το Βέλγιο είναι ύπουλη ομάδα. Παίζει καλά στο ένας εναντίον ενός, σουτάρουν ακόμη και τα πεντάρια, κάνουν ένα παιχνίδι με ενέργεια και επαφές. Είναι ομάδα επιίνδυνη. Ιδιαίτερα σε ένα νοκ άουτ παιχνίδι, σε ένα μόνο παιχνίδι, μπορεί να σου κάνει τη ζημιά.Τώρα πρέπει να είμαστε στο 100% για τη συνέχεια. Θα το παλέψουμε όσο μπορούμε. Πιστεύω στην ομάδα μας, έχουμε δουλέψει  αρκετά και περιμένουμε αυτά τα νοκ άουτ παιχνίδια».

Ο Γιάννης Μπουρούσης ξεκαθάρισε πως «το βάρος δεν έχει φύγει, συνεχίζεται για το επόμενο παιχνίδι», για να συνεχίσει μιλώντας για τον αγώνα με το Βέλγιο: «Δεν είχαμε το χρόνο να προετοιμαστούμε όσο θα μπορούσαμε, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο βγάλαμε παραπάνω ενέργεια, παίξαμε όλοι καλύτερη άμυνα και κερδίσαμε το παιχνίδι. Δεν μετράει η διαφορά στο τέλος. Το Βέλγιο είναι μια καλή ομάδα. Όλη η ομάδα έδειξε χαρακτήρα και μπήκε πιο αποφασισμένη στο δεύτερο ημίχρονο. Ίσως να έπαιξε το ρόλο της και η ώρα, χρειάστηκε να μπούμε στο κλίμα, ήταν λίγο τα πόδια βαριά γιατί είχαμε το ταξίδι και ουσιαστικά δεν είχαμε κάνει προπόνηση, αλλά σημασία έχει πως στο δεύτερο ημίχρονο βγάλαμε περισσότερη ενέργεια και κερδίσαμε. Τώρα δεν κοιτάμε ποιος θα είναι ο αντίπαλος. Όποιος κι αν είναι το ζητούμε είναι να δώσουμε το 100% και να συγκεντρωθούμε στο επόμενο παιχνίδι».

Ο Μπουρούσης αναφέρθηκε και στη βελτίωση της ομάδας στη διάρκεια του τουρνουά και στη συνέχεια: «Στα επίσημα παίζουμε καλύτερα από ότι στα φιλικά. Έχουμε βελτιωθεί. Το βάρος όμως δεν έχει φύγει. Ελπίζω να νικήσουμε τώρα στους οχτώ, γιατί μετά η ομάδα θα λυθεί. Θέλουμε τη νίκη και στον επόμενο αγώνα. Είναι μια πρόκριση στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αν νικήσουμε η ομάδα θα πάει στην κορυφή ξανά. Αδικούσαμε τους εαυτούς μας τα προηγούμενα χρόνια. Το μόνο που θα κάνουμε τώρα είναι να κοιτάξουμε τον επόμενο αγώνα, να μην λέμε λόγια και να είμαστε όπως πρέπει στον αγώνα».

Ο Κώστας Κουφός πρόσθεσε: «Ήταν ένα πολύ καλό παιχνίδι για εμάς. Το Βέλγιο είναι καλή ομάδα. Σούταραν καλά, αλλά παίξαμε καλή άμυνα και έτσι φτάσαμε στη νίκη. Έχουμε πολύ καλή ομάδα, καλούς ψηλούς, αλλά και γκαρντ, μπορούμε να βρούμε λύσεις αρχής γενομένης από την άμυνα. Έτσι φτάσαμε στη νίκη και σήμερα»

Ο ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε για τον αγώνα με το Βέλγιο, τη συνέχεια, αλλά και τις… βαλίτσες του: «Δεν έφυγε κανένα βάρος με τη νίκη αυτή. Νικήσαμε καθαρά, ήμασταν πολύ έτοιμοι, συγχατήρια στην ομάδα και συνεχίζουμε. Έχουμε συνέχεια και αν όλα έρθουν «φυσιολογικά» θα βρούμε μπροστά μας την Ισπανία. Είναι ένας τεράστιος αντίπαλος, με μεγάλη παράδοση και είναι τεράστια πρόκληση για την ομάδα. Έχουμε δύο ομάδες να προετοιμάσουμε το παιχνίδι αυτό, ότι κι αν γίνει απόψε».

Ο Κατσικάρης υποστήριξε πως η ομάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στην απόδοση που μπορεί: «Έρχεται το… πικ. Ελπίζω να είναι την Τρίτη που θα παίξουμε το πιο σημαντικό παιχνίδι. Είναι ένας τελικός, όπως ήταν και σήμερα για να συνεχίσουμε στη διοργάνωση. Εγώ πάντως είχα ξεπακετάρει τα πράγματά μου στο ξενοδοχείο. Δεν έπαθα ότι είχα κάνει στη Μαδρίτη που δεν τα είχα ανοίξει και ήταν λάθος. Γιατί κάποιες στιγμές ότι σκέφτεσαι, είναι αυτό που γίνεται».

Με τα πράγματα τακτοποιημένα στην ντουλάπα, ο ομοσπονδιακός προπονητής σκέφτεται τη συνέχεια και το μεγάλο στόχο που είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2015: «Ήταν στόχος μας να μείνουμε ως το τέλος του τουρνουά. Να έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ο στόχος μας.  Έχουμε δύο μέρες να προετοιμαστούμε για το επόμενο παιχνίδι τώρα, που είναι ο άμεσος στόχος. Θέλω να πω συγχαρητήρια στα παιδιά. Ήταν πολύ συγκεντρωμένοι.  Ίσως να είχαμε πάρει διαφορά και στο πρώτο  ημίχρονο, αν δεν κάναμε κάποια λάθη απέναντι στη ζώνη, αν είχαμε καλύτερη κίνηση στο πρώτο ημίχρονο. Τους χαλάσαμε το μυαλό με τις αλλαγές στην άμυνα, δεν μπορούσαν να βρουν ρυθμό όπως αυτοί ξέρουν να παίζουν. Κάναμε καλή δουλειά, τώρα ξεκούραση και να προετοιμαστούμε για την Τρίτη».