Ο Παπαχατζής στην Κρήτη

Η ΕΚΑΣΚ , στα πλαίσια του ενδιαφέροντος για τη συνεχή αναβάθμιση του αθλήματος διοργάνωσε με τη συνεργασία του ΣΕΠΚ και του Δήμου Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) το 6ο Παγκρήτιο Σεμινάριο Προπονητών Μπάσκετ Κρήτης. Ένας εκ τους ομιλητές της διοργάνωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις  εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου ” Μελίνα Μερκούρη” στην Αλικαρνασσό, στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2012 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία ήταν  ο Θανάσης  Παπαχατζής. Θέμα εισήγησης για τον  έμπειρο τεχνικό υπήρξε,  τα μυστικά του pick and roll σε επίθεση και άμυνα. Μετά την ολοκλήρωση της παραστατικής εφαρμογής μέσα στο παρκέ με τη βοήθεια μικρών Κρήτων παικτών, ο  Θανάσης Παπαχατζής είπε στην κάμερα του ΕΣΑΚΕ:

«Είναι μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία από το δήμο για την Ένωση σωματίων και με τη συμπαράσταση συνδέσμου Ελλήνων προπονητών, διότι ο ρόλος του προπονητή ειδικά στη συγκυρία την πολιτική που ζούμε και την οικονομική θα αυξηθεί πολύ περισσότερο στα επόμενα χρόνια».

Για το δυνατό «παρών» της Κρήτης στις εθνικές κατηγορίες (εκπροσωπείται από 5 συλλόγους,  Ρέθυμνο, Ηράκλειο, ΟΦΗ, Εργοτέλη, Ιεράπετρα):

«Αυτό δείχνει τη δυναμική του μπάσκετ στην Κρήτη και πιστεύω τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα, ώστε να πάνε οι ομάδες ακόμα καλύτερα. Αυτό που σας είπα πριν, ο ρόλος του προπονητή θα  αρχίσει να γίνεται πιο σημαντικός, έχει να κάνει με το γεγονός από τη στιγμή που στο προσεχές μέλλον δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να αγοράζουμε ομάδες αλλά  θα πρέπει να της φτιάχνουμε. Και για να φτιάχνουμε ομάδες ,πρέπει να φτιάχνουμε παίχτες. Αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τα νέα παιδιά και τις υποδομές , οπότε απαιτεί άρτια καταρτισμένους τεχνικούς, οι οποίοι θα κάνουν ποιοτική προπόνηση και θα αξιοποιήσουν το ταλέντο που υπάρχει στην περιοχή».

Θεωρείται ότι υπάρχουν τέτοια «φτιαγμένα», όπως χρησιμοποιήσατε τον όρο,  παιδιά στην Κρήτη:

«Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω σαφή άποψη,  αλλά είμαι σίγουρος όπως και σε κάθε περιοχή της Ελλάδος το ταλέντο είναι άφθονο όπως και οι σωματικές προδιαγραφές πλέον, οπότε πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε να παράγουμε καλούς παίκτες» .

Τι άποψη έχετε για το νέο κανονισμό της ΕΟΚ στις μικρές κατηγορίες, να χρησιμοποιηθούν απαραιτήτως από φέτος νεαροί παίκτες;

«Είναι πολύ θετικό, εγώ θα το προχωρούσα περισσότερο αν ήταν στο χέρι μου. Από τη στιγμή που δείχνει η χώρας μας ότι δεν μπορεί να αντέξει πολλές  επαγγελματικές ομάδες και πολλές επαγγελματικές κατηγορίες, η γνώμη μου είναι ότι πολλές κατηγορίες  θα έπρεπε να παίζουν το ρόλο παραγωγής και τα όρια ηλικίας να είναι συγκεκριμένα έτσι ώστε να δίνετε η ευκαιρία στα νέα παιδιά να παίζουν δυνατά παιχνίδια σε υψηλότερο επίπεδο, από εκείνο του παιδικού ή του εφηβικού».

Υπάρχει ομάδα παραγωγής παικτών στην Ελλάδα και αν όχι θα μπορούσε να δημιουργηθεί;

«Υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν ομάδες δορυφόρους, δηλαδή θυγατρικές και εκεί κοιτάνε να μαζέψουν νέους παίκτες  και να τους χρησιμοποιούν σε τοπικά πρωταθλήματα. Αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν και αυτό συμβαίνει και τώρα αυτή ήταν μια ιδέα που έγινε μέσα στο πλαίσιο που λειτουργεί το μπάσκετ μέχρι σήμερα, αλλά και πάλι εγώ πιστεύω ότι θα υπήρχε πολύ καλύτερη απόδοση, αν θα μπορούσαμε να το επιβάλουμε».

Για την παράταση στην έναρξης της Α1:

«Είναι άλλο ένα αρνητικό στοιχείο, όσον αφορά την εικόνα του επαγγελματικού μας πρωταθλήματος, διότι αυτή τη στιγμή αν δεν κάνω λάθος ίσως είμαστε η μόνη χώρα που δεν ξέρουμε πότε θα γίνει το πρωτάθλημα, αν θα γίνει το πρωτάθλημα και αν θα το δείχνει η τηλεόραση. Αυτά αξιολογούνται από τους επαγγελματίες που δουλεύουν εδώ. Δηλαδή ένας παίκτης, ο οποίος δεν ξέρει πότε θα παίξει και ένας προπονητής, ο οποίος δεν ξέρει πότε είναι το παιχνίδι της ομάδας του  εμποδίζεται στο να αποδώσει τα μέγιστα με αποτέλεσμα να αρχίσει να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις και ήδη βλέπουμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας παίκτες και προπονητές φεύγουν στο εξωτερικό και δεν είναι μόνο το οικονομικό θέμα, είναι και το θέμα οργάνωσης του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Εκεί έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν απερίσπαστοι και με πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας, να έχουν μεγαλύτερη απόδοση. Δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή κάποιον Έλληνα προπονητή, ο οποίος να έφυγε από τη χώρα και να μην πέτυχε στη δουλειά του και δεν είναι λίγοι. Οπότε αυτή τη στιγμή, πρέπει να δούμε πως θα δημιουργήσουμε άρτιες συνθήκες διεξαγωγής του επαγγελματικού πρωταθλήματος».

Αυτό που συμβουλεύεται δηλαδή τους Ελληνες προπονητές είναι να φύγουν στο εξωτερικό;

«Αυτή είναι η αίσθηση  μου, αν εξαιρέσουμε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και ίσως δυο -τρεις  ακόμα ομάδες στην Α1 οι άλλες θέσεις εργασίας δεν προσφέρουν ούτε ασφάλεια,  αυτό είναι δεδομένο, ούτε τη βεβαιότητα ότι ο προπονητής  θα έχει και οικονομική επιβράβευση. Πολλές φορές γίνονται συμφωνίες, οι οποίες δεν τηρούνται και δεν υπάρχει και η διευκόλυνση από το νομικό πλαίσιο για να αμείβονται οι προπονητές γρήγορα, είτε οι συνθήκες μέσα στο πρωτάθλημα είναι τόσο δύσκολες που πλέων δεν εξαρτάτε από αυτούς το αν θα γίνει καλά η δουλειά τους η όχι. Για παράδειγμα υπάρχουν παίκτες, οι οποίοι μέσα στη χρόνια φεύγουν γιατί έχουν καλύτερες απολαβές από κάποιες άλλες ομάδες, έχουν καλύτερες προτάσεις οπότε αυτομάτως η ομάδα αλλάζει μέσα στη χρόνια, χωρίς ο προπονητής να ευθύνεται. Γι αυτό και όλα αυτά συνηγορούν στο πρωτάθλημα μας να έχει υποβαθμιστεί αυτή τη στιγμή».