Προκηρύξεις με… εκπλήξεις

Η Ελληνική Ομοσπονδία ανακοίνωσε σήμερα τις προκυρήξεις όλων των εθνικών πρωταθλημάτων για τη σεζόν 2012-13 και δεν έλειψαν οι… εκπλήξεις. Αλλά και τα λάθη… Η μεγαλύτερη (έκπληξη) όλων αποτελεί μάλλον η συμμετοχή του Πανελληνίου (που προετοίμαζε ομάδα για τη Β’ Εθνική…) στην Α2, δεν είναι όμως και η μοναδική, καθώς η ΕΟΚ αποφάσισε να διεξάγει τον Νότιο όμιλο της Β’ Εθνικής με 13 ομάδες και τον Βόρειο με 11 (μεταξύ των οποίων θα είναι και το Αιγάλεω και το Μαρούσι).

Η κλήρωση των αγώνων θα γίνει στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL (Β. Αλεξάνδρου 2), τη Δευτέρα 27/08/2012 και ώρα 12:00. Αυτό που δεν ξέρουμε σίγουρα είναι πότε θα… αρχίσουν τα πρωταθλήματα. Σύμφωνα με τη γενική προκήρυξη, η Α2 θα αρχίσει στις 6 Οκτωβρίου, η Β’ Εθνική στις 7 (Οκτωβρίου) και η Γ’ Εθνική στις 14 (Οκτωβρίου). Σύμφωνα όμως με τις ειδικές προκηρύξεις, η Α2 θα αρχίσει στις 13 Οκτωβρίου, η Β’ Εθνική στις 14 και η Γ’ Εθνική μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 7!

Αναλυτικά ανά κατηγορία:

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Θα αρχίσει στις 15 Σεπτεμβρίου και ο τελικός θα γίνει στις 30 Μαΐου. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Α2

Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαΐου.

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 14 ομάδες, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Νίκη Βόλου, όπως αναμενόταν, λόγω δήλωσης αδυναμίας του Αμαρουσίου. Η “έκπληξη” είναι η συμμετοχή του Πανελληνίου στην Α2, κάτι που σημαίνει ότι ο Κόροιβος Αμαλιάδας θα παραμείνει στη Β’ Εθνική… Βέβαια, τα πάντα είναι ρευστά μέχρι τις 25 Ιουλίου, αφού μέχρι τότε έχουν προθεσμία οι ομάδες να συμπληρώσουν την εσώκλειστη δήλωση και να την επιστρέψουν στην ΕΟΚ.

Στην Α1 προβιβάζονται οι πρώτες 2 ομάδες και υποβιβάζονται στη Β’ Εθνική οι τελευταίες 3.

Β’ ΕΘΝΙΚΗ

Μία μέρα μετά την Α2 (7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη γενική προκήρυξη) ή στις 14 Οκτωβρίου (βάσει της ειδικής προκήρυξης) θα αρχίσει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου.

Ο Νότιος όμιλος θα διεξαχθεί με 13 ομάδες και ο Βόρειος όμιλος με 11. Στον Βόρειο όμιλο θα συμπεριληφθούν και δύο ομάδες της Αθήνας, το Μαρούσι και το Αιγάλεω, όχι όμως και ο Διαγόρας, ο οποίος απέσυρε το αρχικό ενδιαφέρον μετά τις αλλαγές που έγιναν στα αεροπορικά δρομολόγια. Εκκρεμεί βέβαια η περίπτωση του Ηρακλείου, το οποίο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο Νότιο όμιλο, αφήνοντάς τον (προφανώς) με 12 ομάδες.

Στην Α2 ανεβαίνουν οι πρωταθλητές των δύο ομίλων και η ομάδα που θα κερδίσει το μπαράζ μεταξύ των ομάδων που θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση. Μετά το τέλος του πρωταθλήματος θα γίνει και επιπλέον μπαράζ μεταξύ της 3ης ομάδας του Νότου και της 3ης του Βορρά.

Στη Γ’ Εθνική υποβιβάζονται οι τελευταίες 2 ομάδες από το Βόρειο όμιλο και οι τελευταίες 4 από το Νότιο.

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ

Η Γ’ Εθνική θα έχει αφετηρία τις 14 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου.

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 12 ομάδες στον 1ο όμιλο Νότου, 11 στο 2ο Νότου, 12 στον 1ο Βορρά και 13 στον 2ο Βορρά, βάσει δηλαδή της αρχικής κατανομής που έγινε.

Στη Β’ Εθνική ανεβαίνουν συνολικά 6 ομάδες: οι νικητές των 4 ομίλων (Νότου και Βορρά) και οι 2 νικητές των μπαράζ μεταξύ των ομάδων που θα τερματίσουν στη 2η θέση. Επίσης, θα διεξαχθούν και αγώνες ειδικής κατάταξης μεταξύ των ομάδων που θα τερματίσουν στην 3η θέση σε όλους τους όμιλους.

Στα τοπικά πρωταθλήματα θα υποβιβαστούν συνολικά 9 ομάδες από τους Νότιους ομίλους και 8 από τους Βόρειους, εκτός κι αν ο Πρωταθλητής της ΕΣΚΑΒΔΕ είναι ομάδα των Νομών Ιωαννίνων ή Κέρκυρας ή Λευκάδας, οπότε θα ενταχθεί στον 1ο όμιλο του Βορρά. Σε αυτή την περίπτωση θα υποβιβαστούν 8 ομάδες από το Νότο και 9 από το Βορρά. Το ζητούμενο είναι τη σεζόν 2013-14 να υπάρξουν 12 ομάδες σε κάθε όμιλο.

Μετά τη λήξη του πρωταθλήματος θα γίνουν αγώνες ειδικής κατάταξης μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν την 3η θέση σε όλους τους ομίλους.

Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των δώδεκα (12) Σωματείων στο κάθε Όμιλο, τότε συμπληρώνεται με την ομάδα ή ομάδες που είναι πλησιέστερα συγκοινωνιακά προς την περιοχή του Βόρειου ή Νότιου Ομίλου αντίστοιχα.