ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2025: Ο Βασίλης «έσωσε» την εθνική στην Ολλανδία!
Διπλό πρόκρισης με το 74-72 στη Χάγη

Ένας εντυπωσιακός Βασίλης Τολιόπουλος (με 26 πόντους και 8 ασίστ), «έσωσε» την εθνική μας ομάδα από το… έμφραγμα! Ο διεθνής γκαρντ με την εκπληκτική του εμφάνιση οδήγησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σ’ ένα πολύτιμο διπλό στην Χάγη, επί της Ολλανδίας με 74-72 και της επέτρεψε να κάνει το 2/2 στο πρώτο «παράθυρο» της προκριματικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2025, δίνοντάς της παράλληλα και την απαραίτητη ώθηση για να «κλειδώσει» την πρόκριση στην τελική φάση. Η ελληνική ομάδα, βέβαια χρειάστηκε να κοπιάσει αρκετά για να γλιτώσει το… έμφραγμα, από τους «οράνιε» που είδαν την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε και δεν την άφησαν να πάει χαμένη.

Η Ελλάδα ταξίδεψε στην Ολλανδία δίχως αρκετά από τα βασικά ατού της, δείχνοντας μία… σιγουριά για την έκβαση της αναμέτρησης. Κι αυτή την… υπεροψία της λίγο έλειψε να την «πληρώσει». Διότι στην πορεία προέκυψαν κι άλλα προβλήματα, με τον Μήτρου Λονγκ να μην μπορεί ν’ αγωνιστεί, έχοντας υποστεί κάκωση αριστερού ώμου, ενώ στη διάρκεια του αγώνα κι ο Κώστας Αντετοκούνμπο τέθηκε νοκ-άουτ, μετά από κάκωση επιγονατιδικού συνδέσμου σε μία διεκδίκηση ριμπάουντ! Μείον δύο παίκτες, λοιπόν για τον Βασίλη Σπανούλη, που κλήθηκε να διαχειριστεί το παιχνίδι με παίκτες δίχως μεγάλη εμπειρία. Και μάλιστα κόντρα σε μία ομάδα που δεν είχε τίποτε να χάσει, καθώς αντιμετώπιζε το φαβορί του ομίλου, κάτι που φρόντισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το εκμεταλλευτεί στο παρκέ.

Το καλό ξεκίνημα που είχε η εθνική μας – με τον Βασίλη Τολιόπουλο να δείχνει ότι είναι σε καλή ημέρα – δεν είχε και την ανάλογη συνέχεια. Οι Ολλανδοί ισορρόπησαν το παιχνίδι, δεν άφησαν στην ελληνική ομάδα να πάει το ματς στο τέμπο που είχε σχεδιάσει ο Σπανούλης και το εύθραυστο προβάδισμα (6-12 και 12-16) πήγε γρήγορα… περίπατο. Οι Ολλανδοί με καλή αμυντική λειτουργία οδήγησαν σε πολλά λάθη (10) την ελληνική ομάδα, ενώ με «όπλο» τους τον αιφνιδιασμό μετέτρεψαν το 14-18 σε 31-18! Το 17-0 της ολλανδικής ομάδας, τους έδωσε «φτερά» και αυτοπεποίθηση, την ώρα που το προπονητικό μας επιτελείο έψαχνε να βρει το ιδανικό σχήμα που θ’ άλλαζε τη μορφή του ματς. Η ελληνική ρακέτα ήταν ευάλωτη, καθώς δεν υπήρχε πλέον ο Αντετοκούνμπο που πριν τραυματιστεί έμοιαζε με… φόβητρο σε κάθε προσπάθεια των αντιπάλων του να μπουν στο «ζωγραφιστό», ενώ επιθετικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμοιαζε να τα περιμένει όλα κυρίως από τον Τολιόπουλο. Οι βοήθειες που ήρθαν από τους Μωραΐτη και Χαραλαμπόπουλο αποδείχθηκαν πολύτιμες, ενώ ο Σπανούλης έδωσε το «βάπτισμα του πυρός» και στο νεαρό Βαγγέλη Ζούγρη, καθώς οι εναλλακτικές που είχε δεν ήταν αρκετές.

Η Ολλανδία, ωστόσο έδειχνε να πιστεύει όλο και πιο πολύ ότι μπορούσε να κάνει την έκπληξη, διατηρώντας στην αναμέτρηση σε ρυθμό ντέρμπι. Οι εναλλαγές στο σκορ ήταν συνεχείς (63-62, 68-69, 71-70) για να έρθει το τελευταίο λεπτό, όπου τα πάντα κρίνοντας στις λεπτομέρειες. Ο Τολιόπουλος πέτυχε ένα ακόμη μεγάλο καλάθι, δίνοντας και πάλι το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα (71-72), η καλή άμυνα του Χαραλαμπόπουλου οδήγησε στο λάθος τους Ολλανδούς, ενώ ο ίδιος μ’ ένα κάρφωμα στον αιφνιδιασμό έδωσε «αέρα» τριών πόντων (71-74) στην ελληνική ομάδα, γέρνοντας για τα καλά την πλάστιγγα της νίκης υπέρ της. Οι Ολλανδοί ήταν εμφανές ότι θα κυνηγούσαν το τρίποντο για την ισοφάριση, ο Λούντζης ωστόσο έξυπνα έκανε το φάουλ στο 1,4’’ πριν το τέλος, στέλνοντας τον Κλουφ στη γραμμή των βολών. Με τον Ολλανδό να χάνει εσκεμμένα τη δεύτερη, αλλά οι Κουζέλογλου και Τολιόπουλος φρόντισαν ν’ «αρπάξουν» τη μπάλα και να κρατήσουν την πολύτιμη αυτή νίκη (72-74).

ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 72-74
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 12-16, 39-32, 58-62, 72-74
Διαιτητές: Ματσόνι (Ιταλία), Πρακς (Ουγγαρία), Μιτρόφσκι (Βόρεια Μακεδονία)
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Σίβεκ): Ντίκστρα, Φράνκε 9, Κλουφ 5, Κράαγκ 10, Ενζεκουέσι 7 (1), Σάφτεναρ 13, Βαν Μπρι 8 (2), Βαν Όικ 3 (1), Βαν ντερ Βούρστ ντε Βρις 9 (1), Βέρβερς 8 (2), Γουίλιαμς.
ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Χαραλαμπόπουλος 10 (2), Κουζέλογλου 4, Λούντζης 5 (1), Μαντζούκας, Παπαγιάννης 6, Αντετοκούνμπο, Καλαϊτζάκης 9 (1), Μωραΐτης 14 (1), Ρογκαβόπουλος, Τολιόπουλος 26 (4), Ζούγρης.

Τα αποτελέσματα του ομίλου

1η αγωνιστική (23/2)
Ελλάδα-Τσεχία 72-64
Μ. Βρετανία-Ολλανδία 98-94

2η αγωνιστική (26/2)
Ολλανδία-Ελλάδα 72-74
Τσεχία-Μ. Βρετανία 90-82

Το υπόλοιπο πρόγραμμα
3η αγωνιστική
21/11, Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα
21/11, Τσεχία – Ολλανδία
4η αγωνιστική
24/11, Ελλάδα – Μεγάλη Βρετανία
24/11, Ολλανδία – Τσεχία
5η αγωνιστική
21/2/25, Ολλανδία – Μεγάλη Βρετανία
21/2/25, Τσεχία – Ελλάδα
6η αγωνιστική
24/2/25, Μεγάλη Βρετανία – Τσεχία
24/2/25, Ελλάδα – Ολλανδία