Κάθε αρχή και δύσκολη, λένε. Τούτη όμως η εθνική ομάδα, με το ανανεωμένο… look και τα αρκετά νέα πρόσωπα έδειξε ότι ξέρει να ξεπερνά τις δυσκολίες. Όχι βέβαια ότι το Ιράν, ο πρώτος της αντίπαλος στο δρόμο για το Ρίο ήταν κάποια σούπερ υπερομάδα που θα μπορούσε να βάλει δύσκολα στους παίκτες του Φώτη Κατσικάρη. Ήταν, όμως αξιόμαχος αντίπαλος και βοήθησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να κάνει σωστά τα πρώτα της νέα βήματα. Η νίκη με 78-53 είναι σημαντική για την προσπάθεια της εθνικής μας ομάδας, προκειμένου να βρεθεί στο Ρίο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως ήταν κάτι παραπάνω από μία νίκη. Είχε διπλή σημασία για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και τις επιλογές του Φώτη Κατσικάρη.

giannis_antetokounmpo_ethniki_omada_proolympiakoΗ ελληνική ομάδα δεν χρειάστηκε να πιάσει σούπερ απόδοση για να φτάσει στο τελικό 78-53. Όμως το ζητούμενο δεν ήταν να μπουν στο παρκέ οι Έλληνες παίκτες και να είναι… διαστημικοί. Ζητούμενο για τον Φώτη Κατσικάρη ήταν να μπορέσει να δείξει ότι παρά τον περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας που είχε, έμαθε να… περπατά σωστά. Ή τουλάχιστον στον σωστό δρόμο!

Πάθος και διάθεση από τον Θανάση Αντετοκούνμπο

Κι οι “νέοι” έδειξαν ότι έχουν μπει στο κλίμα και τη νοοτροπία των απαιτήσεων της εθνικής. “Γυάλιζε το μάτι” τους, όσο χρειαζόταν κόντρα σε έναν αντίπαλο, μετρίων δυνατοτήτων που πάντως αν τον άφηνες θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκεφάλους. Όμως οι διεθνείς έβγαλαν στο παρκέ αυτά που τους είχε ζητήσει ο προπονητής τους. Πάθος και διάθεση… Στοιχεία που είδαμε από όλους τους παίκτες που έκαναν σε αυτό του προολυμπιακό τουρνουά ντεμπούτο με τη φανέλα με το εθνόσημο. Από τον Παπαπέτρου που ήταν στην αρχική πεντάδα, έως τον Μπόγρη που πάτησε παρκέ μόλις για 3 λεπτά…

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν έψαξε τον παίκτη-ηγέτη για να φτάσει στη νίκη. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο κι ο Στράτος Περπέρογλου μπορεί να ήταν οι δύο παίκτες που ξεχώρισαν κυρίως στον επιθετικό τομέα, όμως η νίκη ήρθε από την άμυνα της ελληνικής ομάδας. Κι εκεί η διάθεση ήταν μεγάλη από όλους. Με πρωτεργάτη σ΄ αυτό το σκέλος τον Θανάση Αντετοκούνμπο, που έβγαλε μπόλικο πάθος, κυνήγησε πολλές φάσεις, έδειξε τρομερή θέληση και αυτό αποτυπώθηκε και στη στατιστική του, που έγραψε 2 κλεψίματα και 3 τάπες. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά που αναγράφονται στη στατιστική, διότι η διάθεση για άμυνα έβγαλε κάμποσες φορές τους Ιρανούς εκτός… παιχνιδιού.

Το 10-0 και το… τέλος του ματς!

mpourousis_ethniki_omada_proolympiakoΤο Ιράν μπορεί να προσπάθησε στο ξεκίνημα να… αιφνιδιάσει την ελληνική ομάδα, όμως δεν είχε τους παίκτες εκείνους που θα το πετύχαιναν αυτό. Οι Χανταντί και Τζαμσιντί ήταν οι επιθετικές αιχμές του Ιράν, αλλά η εθνική μας είχε πολλές περισσότερες επιλογές. Οι Κουφός και Καλάθης συνδυάζονταν ιδανικά στο ξεκίνημα, δείχνοντας το δρόμο, ο Περπέρογλου βοήθησε στον επιθετικό τομέα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δίχως να πιάσει υψηλή απόδοση έδινε λύσεις, ενώ ο Μπουρούσης με την εμπειρία του φρόντισε να βάλει κι αυτός… πλάτη για να βρεθεί η εθνική στον σωστό δρόμο.

Και με ένα 10-0 στο δεύτερο 10λεπτο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετέτρεψε το ισχνό 29-25 σε 39-25 βάζοντας τέλος στα όποια… όνειρα του Ιράν. Η διαφορά άνοιγε συνεχώς, οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη έπαιζαν σταθερά με πάθος στην άμυνα και ο νικητής είχε διαφανεί από νωρίς. Οι – σχετικά λίγοι – οπαδοί στις εξέδρες περίμεναν περισσότερο να δουν κάποιες εντυπωσιακές φάσεις (τις οποίες τους έδωσε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο τόσο με το πολύ ωραίο κάρφωμα που έκανε, όσο και με τα μπλοκ του) και να μάθουν το τελικό σκορ. Το 78-53 επιβεβαίωσε τη διαφορά των δύο ομάδων και αφήνει τους Έλληνες παίκτες να στρέψουν το βλέμμα τους στον επόμενο αντίπαλο. Το Μεξικό, που θα αντιμετωπίσουν την Τετάρτη (6/7)…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 27-21, 48-31, 66-47, 78-53
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Αθηναίου 4 (1), Καλάθης 6, Μπουρούσης 11 (1), Μάντζαρης 3 (1), Αγραβάνης 8 (2), Παπαπέτρου, Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης, Περπέρογλου 12 (2), Γ. Αντετοκούνμπο 16 (2), Κουφός 10, Θ. Αντετοκούνμπο 5.

ΙΡΑΝ (Μπάουερμαν): Ντοράγκι, Μασχαγέκχι, Ασλάνι, Χασανζαντέχ 2, Γιακχτσαλί 12 (4), Ζανγκενέχ 3 (1), Σεντιγκχί, Σαχακιάν 3 (1), Καρντούστ 2, Τζαμσιντί 13 (2), Καζέμι 2, Χαντάντι 16 (1).