Πρόγραμμα ενάντια στη βία κατά των παιδιών από την ΕΟΚ

Μια πρωτοβουλία με πολύ ιδιαίτερη στόχευση, εμπνεύστηκε, υλοποίησε και είναι έτοιμη να συντονίσει με την έναρξη λειτουργίας της, η ΕΟΚ. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, εναρμονισμένο με το αντίστοιχο Εθνικό πρόγραμμα, που έχει στόχο την πρώιμη αναγνώριση και αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης και βίας παιδιών και εφήβων αθλητριών και αθλητών.

Σε αυτή την πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης συμμετέχουν άλλες τρεις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, αυτές της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ΕΟΚ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν παιδιά και εφήβους και σχεδίασε αυτή τη σημαντική δράση με συναίσθηση της ευθύνης συμμετοχής της στη διαχείριση προβλημάτων που αφορούν παιδιά και εφήβους και απασχολούν την Ελληνική κοινωνία. Η έγκριση δε του προγράμματος, από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα στα οποία είχε κατατεθεί το σχέδιο, συνέπεσε χρονικά με μια εποχή κατά την οποία είδαν το φως της δημοσιότητας πολύ σοβαρά τέτοια περιστατικά.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν και να υποστηριχτούν οι προπονητές, το προσωπικό και οι παράγοντες των αθλητικών σωματείων, ώστε να αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια της κακοποίησης και της άσκησης βίας οποιασδήποτε μορφής σε αθλήτριες και αθλητές.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί και η δημιουργία μιας διαδικασίας υποδοχής και διαχείρισης σχετικών περιπτώσεων που θα αναγνωριστούν.

Εκτός από την ΕΟΚ που είναι Coordinator του προγράμματος, συμμετέχουν επίσης η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Βουλγαρίας, η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Βόρειας Μακεδονίας και οι εκπαιδευτικοί / κοινωνικοί οργανισμοί AKMI-International και C.S.I.