«Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά εμφανίζουν μικρές ή μεγάλες διαταραχές της ψυχικής τους υγείας, λόγω COVID 19…»

Μιλάει στο infobasket.gr ο Δημήτρης Νικολάου MD MSc OstMed, covid manager στην Euroleague και πρόεδρος της υγειονομικής επιτροπής της Volleyleague

Το τελευταίο διάστημα ακούμε καθημερινά και συνεχώς για «επιστροφή στην κανονικότητα» και για την ανάγκη τα παιδιά – κυρίως – ν’ αρχίσουν να δραστηριοποιούνται εκ νέου. Πως όμως μπορεί ένα παιδί να βρει και πάλι τους φυσιολογικούς γι’ αυτό ρυθμούς; «Θα πρέπει να μείνουν ενεργητικά», τονίζει ο ιατρός Δημήτρης Νικολάου MD MSc OstMed, που ανήκει στο team του επιτελείου του Eurohoops Olympia Basketball Camp, επισημαίνοντας ότι «… σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στις ηλικίες 7 με 17 ετών εμφανίζουν μικρές ή μεγάλες διαταραχές της ψυχικής τους υγείας», τονίζοντας ότι η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη κι αυτό έχει φροντίσει να το συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του το EOBC.

Παράλληλα ο ιατρός Δημήτρης Νικολάου MD MSc OstMed, που ανήκει στο team του επιτελείου του Eurohoops Olympia Basketball Camp δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές γι’ αυτή την επάνοδο στην «κανονικότητα». «Είναι βασικό τα παιδιά ν’ ακολουθούν το πρόγραμμα που έκαναν προ πανδημίας και προ απομόνωσης. Να τηρούνται οι διαδικασίες του ύπνου, της διατροφής, της άσκησης που υπήρχαν πριν. Δε θέλουμε αδράνεια, πολύ τηλεόραση, πολύ ενασχόληση με το κινητό καθώς ούτε και υπερβολικό φαγητό»… Στοιχεία τα οποία τηρούνται και με το παραπάνω στο EOBC, που ακολουθεί αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των συμμετεχόντων αθλητών και αθλητριών.

Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στα νέα παιδιά, από την πολύμηνη αναστολή της λειτουργίας των αθλητικών ακαδημιών;
«Σύμφωνα με έρευνες πάνω στο θέμα, η ψυχολογική πίεση που υφίστανται νέες και νέοι έχει ενταθεί σημαντικά σε σχέση με την περασμένη άνοιξη. Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στις ηλικίες μεταξύ 7 και 17 ετών εμφανίζουν μικρές ή μεγάλες διαταραχές της ψυχικής τους υγείας.

Οι ηλικιακές αυτές ομάδες είναι επίσης εξαιρετικά ευπαθείς σε αθλητικές κακώσεις. Αυτό διότι η παρατεταμένη αποχή από την αθλητική δραστηριότητα μπορεί να επιτείνει ακόμα περισσότερο την κακή φυσική κατάσταση των παιδιών, καθώς και την ανάπτυξη των sports specific ικανοτήτων τους, επηρεάζοντας έτσι σημαντικά την αθλητική τους εξέλιξη.

Θα πρέπει λοιπόν να ενισχυθεί η ψυχολογική υποστήριξη όλων των αθλητών. Μπορεί να έχει περιγραφεί εκτενώς στην αρθρογραφία πως το άγχος, το στρες και ο κοινωνικός περίγυρος είναι κύριοι παράγοντες εμφάνισης αθλητικών κακώσεων (Junge, 2000), όμως είναι ακόμα άγνωστο το τί επιπτώσεις θα υπάρξουν.
Για όλον αυτό τον ψυχολογικό και περίπλοκο χάρτη που έχει δημιουργήσει η πανδημία έχουμε εντάξει στο προπονητικό και καθημερινό πρόγραμμα του Eurohoops Olympia Basketball Camp καταξιωμένο ψυχολόγο ο οποίος παρακολουθεί και παρεμβαίνει με τους κατάλληλους χειρισμούς υποστηρίζοντας και ενισχύοντας την ψυχολογική κατάσταση του Αθλητή».

Η καθημερινότητα των παιδιών άλλαξε από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζήσαμε… Πως θα μπορέσουμε να τα επαναφέρουμε σε αυτή τη λεγόμενη κανονικότητα;
«Αυτό που απαιτείται να κάνουμε για να επαναφέρουμε τα παιδιά και τους αθλητές το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητα είναι: Να διατηρήσουν την καθημερινότητά τους, όπως ήταν πριν την πανδημία. Να μείνουν ενεργητικοί. Βασικό είναι να ακολουθούν το πρόγραμμα που έκαναν προ πανδημίας και προ απομόνωσης. Να τηρούνται οι διαδικασίες του ύπνου, της διατροφής, της άσκησης που υπήρχαν πριν. Δε θέλουμε αδράνεια, πολύ τηλεόραση, πολύ ενασχόληση με το κινητό καθώς ούτε και υπερβολικό φαγητό. Θέλουμε η κινητικότητα να είναι βαθμιαία και αυξανόμενου ρυθμού και έντασης ούτως ώστε να φθάσουμε στα προ-πανδημίας επίπεδα».

Ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται στο Eurohoops Olympia Basketball Camp, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των συμμετεχόντων αθλητών και αθλητριών;
«Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στο Eurohoops Olympia Basketball Camp ακολουθούν και εναρμονίζονται πλήρως με τα επικυρωμένα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ του Υπουργείου Υγείας, της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Τουριστικών Καταλυμάτων όπως και με όλες τις αναπροσαρμοσμένες σχετικές ΚΥΑ.
– Καθημερινή Θερμομέτρηση
– Δημιουργία και λειτουργία Δωματίου απομόνωσης σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος (Δωμάτιο Covid)
– 24ωρη λειτουργία κάλυψης εκτάκτων περιστατικών
– Προσκόμιση Αρνητικού rapid test COVID-19 στην έναρξη κάθε περιόδου
– Δυνατότητα αυτοδιαγνωστικών τεστ COVID-19 – Self tests σε περίπτωση διαχείρισης ύποπτου περιστατικού
– Τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής
– Τήρηση των μέτρων για την ασφαλή λειτουργία της προπονητικής εγκατάστασης
– Τήρηση των απαγορευτικών ενδείξεων προσέλευσης στις εγκαταστάσεις προπόνησης για αθλητές, προπονητές, κ.ά».

Τα παιδιά είναι… παιδιά κι αυτό συνεπάγεται και μερική αδιαφορία από μέρους τους όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται. Πως μπορεί να ξεπεραστεί ένας τέτοιος κίνδυνος και πως θα πειστούν τα παιδιά ν’ ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής;
«Αν και η εφαρμογή των ατομικών μέτρων προστασίας και υγιεινής είναι ένας σημαντικός κανόνας στην καθημερινότητά μας και προ Covid εποχής, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, είναι γνωστό ότι όλοι θα πρέπει να εφαρμόζουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, σε κάθε δραστηριότητα μας. Ο ρόλος μας είναι και να παροτρύνουμε τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν υγειονομική συνείδηση.
Παράλληλα έχουμε επιλέξει το Olympic Village το οποίο είναι ένα τουριστικό συγκρότημα άρτιας οργάνωσης με προσωπικό μεγάλης εμπειρίας το οποίο τηρεί κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο που επιβάλλει ο ΕΟΔΥ.
Παρόλα αυτά καθημερινά ενθαρρύνουμε (και ελέγχουμε λόγω της εμπειρίας μας) τα παιδιά να προσέχουν τόσο την ατομική τους υγιεινή όσο και την υγιεινή των συναθλητών τους.
Έχουμε καθιερώσει ενημερωτικές ομιλίες και συμβουλές μεταξύ των προπονητικών προγραμμάτων με σκοπό την καθημερινή οργάνωση της υγιεινής και των μέτρων που εφαρμόζει το camp».