Δεν έχει Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο η εθνική μας ομάδα, αλλά έχει τον Κώστα! Κι ο τρίτος της φαμίλιας έδειξε ότι πολύ σύντομα θα μπορεί να έχει κι αυτός πρωταγωνιστικό ρόλο με τη φανέλα της επίσημης αγαπημένης… Ο Κώστας ήταν ένα από τα μεγάλα κέρδη για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη νίκη επί του Πουέρτο Ρίκο (77-69) στη δεύτερη μέρα του τουρνουά «Ακρόπολις», καθώς στο χρόνο που πάτησε το πόδι του στο παρκέ του ΟΑΚΑ παρουσίασε πολλά καλά στοιχεία. Δεν είναι μόνο ότι ήταν ο πρώτος σκόρερ της εθνικής (!), αλλά ο τρόπος που εκμεταλλεύτηκε κάθε δευτερόλεπτο πάνω στο παρκέ, «φοβίζοντας» συχνά-πυκνά τους αντιπάλους του με τα πελώρια χέρια του…Βέβαια απ’ αυτό το παιχνίδι δεν ήταν μόνο ο Κώστας Αντετοκούνμπο το μόνο μεγάλο κέρδος για την εθνική και το προπονητικό επιτελείο, αλλά κι ο Βασίλης Καββαδάς.

Ο διεθνής σέντερ ήταν κι αυτός ουσιαστικός κι έδειξε ότι μπορεί ν’ αποτελέσει μία ακόμη εναλλακτική λύση στη φροντ λάιν για το προπονητικό επιτελείο. Ο Καββαδάς ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 10πόντους και 9 ριμπάουντ και σίγουρα επιτρέπει στον Πιτίνο και τους συνεργάτες του να βλέπουν μία ακόμη επιλογή για τις ανάσες που θα χρειάζεται ο Παπαγιάννης στο «ζωγραφιστό». Πέραν των δύο αυτών παικτών, πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε και τη θετική παρουσία των Αθηναίου και Λούντζη, οι οποίοι πάντως είναι πιο… μπαρουτοκαπνισμένοι, δίχως όμως αυτό να μειώνει την αγωνιστική συνεισφορά τους στη νίκη αυτή επί του Πουέρτο Ρίκο.

Επί ενός αντιπάλου, ιδιαίτερα σκληροτράχηλου, που ανέδειξε πολλές αδυναμίες της ελληνικής ομάδας και την έφερε ουκ ολίγες φορές σε δύσκολη θέση. Από το ξεκίνημα μάλιστα οι πορτορικάνοι έδειξαν ότι θ’ αποτελούσαν έναν δύσκολο αντίπαλο, είχαν λύσεις στον επιθετικό τους τομέα και «διάβαζαν» τις τρανταχτές αμυντικές αδυναμίες που παρουσίαζε η εθνική μας. Ο Πιτίνο, βέβαια έδειξε ότι ήθελε να εκμεταλλευτεί αυτό το δυναμικό παιχνίδι των αντιπάλων μας, δίνοντας χρόνο στους παίκτες που θέλει να δει τί μπορούν να προσφέρουν και δίχως άλλο εντόπισε τις αμυντικές δυσλειτουργίες που είχε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για περίπου 30 λεπτά.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε να… κυνηγά το σκορ (4-16) κι έψαχνε τρόπους για να μπορέσει να «μαζέψει» τη διαφορά. Σταδιακά άρχισε να βρίσκει λύσεις και η παρουσία του Κώστα Αντετοκούνμπο ήταν ουσιαστική σε αυτόν τον τομέα. Σε άμυνα κι επίθεση έδωσε λύσεις, προβληματίζοντας το Πουέρτο Ρίκο, που πάντως είχε τις απαντήσεις. Πινέιρο, Κλαβέλ και Μπράουν έβρισκαν τρόπο να «φορτώνουν» το ελληνικό καλάθι, διατηρώντας ένα μικρό προβάδισμα (37-42). Η ελληνική ομάδα αν και ήταν τραγική από τα 6.75, βρήκε κάποια σημαντικά τρίποντα σε καθοριστικά σημεία της αναμέτρησης κι αυτό ήταν το… αντικλείδι για τη νίκη. Αθηναίου, Σλούκας, Λούντζης και Μήτογλου πέτυχαν καθοριστικά καλάθια, που οδήγησαν στη νίκη με 77-69 και πλέον το τρίτο και τελευταίο παιχνίδι κόντρα στη Σερβία την Κυριακή (20/6) αναμένεται ν’ αποτελέσει το ματς που θα κρίνει ποιοι θα είναι οι παίκτες που θα μείνουν εκτός αποστολής από τη συνέχεια για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 14-18, 32-31, 47-50, 77-69
Διαιτητές: Κορομηλάς, Μάνος, Σώμος
ΕΛΛΑΔΑ (Πιτίνο): Ρογκαβόπουλος, Χρυσικόπουλος 4, Λούντζης 10, Κατσίβελης 2, Καββαδάς 10, Σλούκας 9, Αθηναίου 10, Μουράτος 1, Χουγκάς, Αντετοκούνμπο Κ. 14, Κασελάκης 5

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ (Κασιάνο): Πινέιρο 17 (2), Κόντιτ 4, Ροντρίγκεζ, Μπράουν 14 (2), Γκάντια 6, Ντίαζ 6, Πάρκερ 2, Αντζουχάρ, Σόσα, Κλαβέλ 16 (1), Ορτίθ 2, Τόρο 2