Τουρνουά «Ακρόπολις»: Ο Κώστας έπαιξε και για το Γιάννη και η εθνική νίκησε την Τουρκία με 89-80

Ένα καρέ απουσιών (Γιάννης Αντετοκούνμπο, Ιωάννης Παπαπέτρου, Κώστας Γόντικας και Γιώργος Παπαγιάννης) έμοιαζε ικανό να «πονοκεφαλιάσει» το προπονητικό επιτελείο της εθνικής μας ομάδας. Αλλά συνάμα ήταν εκείνο που έδωσε την ευκαιρία τόσο στο προπονητικό μας team, όσο και στους Έλληνες παίκτες να βγάλουν τον «αθλητικό εγωϊσμό» τους, όπως σχολίασε ο Δημήτρης Ιτούδης μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Τουρκία στο τελευταίο ματς του τουρνουά «Ακρόπολις». Με την «επίσημη αγαπημένη» να επικρατεί της τουρκικής ομάδας με 89-80, έχοντας σ’ ένα ακόμη ματς έναν εκπληκτικό Κώστα Αντετοκούνμπο (που έμοιαζε να παίζει και για τον αδερφό του Γιάννη!), αλλά και τους Ντόρσεϊ και Παπανικολάου σε μεγάλη βραδιά… Κι ήταν εκείνοι που κράτησαν όρθια την ελληνική ομάδα, όταν βρέθηκε στα… σκοινιά, από μία πολύ καλά διαβασμένη Τουρκία, που έδειξε ότι έχει βάλει στόχους για ψηλά.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με «όπλο» του την άμυνα κατάφερε ν’ αλλάξει την εικόνα του ματς, όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ. Βρήκε τις λύσεις που της έλειπαν από την απουσία της τελευταίας στιγμής του Γιάννη Αντετοκούνμπο (μυικός σπασμός που κρίθηκε ότι θα έπρεπε να μην υπάρξει ρίσκο) και έδειξε ότι διαθέτει το μυαλό και την ψυχή για ν’ αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις που δημιουργούνται. Ο Ιτούδης και οι συνεργάτες του αναζήτησαν τα σχήματα εκείνα που θα έφερναν την αλλαγή της εικόνας της εθνικής μας, όταν οι Τούρκοι «έχτισαν» διαφορές. Και μ’ ένα σχήμα τριών γκαρντ (Καλάθης, Σλούκας, Ντόρσεϊ) και τους Κώστα Αντετοκούνμπο και Κώστα Παπανικολάου να βγάζουν πάθος, πέτυχαν το στόχο που είχε τεθεί…

Να γυρίσουν το παιχνίδι, που από φιλικό είχε μετατραπεί σε… επίσημο. Με τους παίκτες να παίζουν δυναμικά και τον Εργκίν Αταμάν να διαμαρτύρεται έντονα στους διαιτητές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τον αποβάλλουν με δύο τεχνικές ποινές! Οι διαμαρτυρίες του Τούρκου ομοσπονδιακού ανάγκασαν τον Δημήτρη Ιτούδη να πάει στον πάγκο της τουρκικής ομάδας για να τον ηρεμήσει και να κατευνάσει τα πνεύματα, καθώς οι 20000 φίλοι του μπάσκετ που είχαν κατακλύσει το ΟΑΚΑ, έδειχναν να… ξεφεύγουν, γιουχάροντας τον Τούρκο τεχνικό και την ομάδα του. Κι αφού η ηρεμία επανήλθε, το ματς συνεχίστηκε με την τουρκική ομάδα ν’ ανεβάζει ακόμη περισσότερο στροφές στο παιχνίδι και να ξεφεύγει με 69-63.

Και κάπου εκεί «μίλησαν» οι Σλούκας, Παπανικολάου και Κώστας Αντετοκούνμπο, που πήραν από το… χέρι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, και το έφεραν σε ρόλο οδηγού. Το ταμπλό έγραψε 74-75 στο 34 με τον «Παπ» να γράφει και το 74-77 (στο 35′) για την ελληνική ομάδα, με τους Τούρκους να μην μπορούν ν’ αντιδράσουν σ’ αυτή την ελληνική… επέλαση! Η νίκη είχε γείρει υπέρ του ελληνικού συγκροτήματος, που έφτασε και στο 78-87, πριν γραφτεί το τελικό 80-89.